Tråden for dumme spørsmål.

Brygger for en kar som reiser på sjøen i to uker neste uke. Satt til gjæring på mandag. Dette skal tørrhumles og han ville bli med på flasking av brygget når han kommer hjem. Tips til hvordan jeg skal tørrhumle? Tenkte å tørrhumle etter dag 7-8 og kaldkræsje etter dag 12-13 og la stå kaldt til kan kommer hjem fra sjøen. Blir det for lang kontakt med humla eller går det greit siden det er kaldkræsja?
 
Takk for svar, tenkte at det var lurt å tørrhumle før gjæringa var helt stoppa opp, men spørs hvor mye O2 som egentlig blir miksa inn når man slipper pelletsa nedi bøtta der. Da får det stå på gjæringsbøtta 14 dager før tørrhumling. :)
 
Hei, jeg og en kamerat har nettopp brygget vår første batch med ØL. Var på et av utestedene i nærheten og fikk med oss noen grolsch flasker som vi skas flaske ølet på om et par uker. Vi er nå på utkikk etter kasser!

Det jeg lurer på er om de vanlige gule Ringnes bruskassene passer til Grolsch 0,45 flasker?
 
Hei, jeg og en kamerat har nettopp brygget vår første batch med ØL. Var på et av utestedene i nærheten og fikk med oss noen grolsch flasker som vi skas flaske ølet på om et par uker. Vi er nå på utkikk etter kasser!

Det jeg lurer på er om de vanlige gule Ringnes bruskassene passer til Grolsch 0,45 flasker?
Jeg tror de flaskene til Grolsch er litt for tjukke i bunn.
 
Er det noen som har prøvd å bruke skyllevannet 2 ganger ?
F.eks. Bruke alt vannet under mesking som en gjør i nosparge. Tappe av vørteren etter endt mesking for så å bruke den samme vørteren til å skylle en gang til.
Mener jeg har hørt om noe lignende i en podcast der muligens Jamil eller Palmer var med.
Ikke sikkert det har noe for seg i en tynn mesk, men muligens i en tykk mesk når man lager et sterkt øl.
 
Er det noen som har prøvd å bruke skyllevannet 2 ganger ?
F.eks. Bruke alt vannet under mesking som en gjør i nosparge. Tappe av vørteren etter endt mesking for så å bruke den samme vørteren til å skylle en gang til.
Mener jeg har hørt om noe lignende i en podcast der muligens Jamil eller Palmer var med.
Ikke sikkert det har noe for seg i en tynn mesk, men muligens i en tykk mesk når man lager et sterkt øl.

Du vil få mer effekt ut av det i en tynn mesk faktisk siden vørteren ikke er like mettet som fra en tykk mesk. Men som du sier så er det vel ikke vits for da kunne du bare brukt mer malt i en tynn mesk. Men gevinst er det nok så absolutt i tykk mesk og.
 
Du vil få mer effekt ut av det i en tynn mesk faktisk siden vørteren ikke er like mettet som fra en tykk mesk. Men som du sier så er det vel ikke vits for da kunne du bare brukt mer malt i en tynn mesk. Men gevinst er det nok så absolutt i tykk mesk og.
Skal prøve det neste gang jeg skal lage et sterkt øl.
Blir interresant å se hvor mye en vil hente ut på denne måten. Gir lite merarbeid egentlig så det vil være fort gjort å teste det ut.
 
Er det noen som har prøvd å bruke skyllevannet 2 ganger ?
F.eks. Bruke alt vannet under mesking som en gjør i nosparge. Tappe av vørteren etter endt mesking for så å bruke den samme vørteren til å skylle en gang til.
Mener jeg har hørt om noe lignende i en podcast der muligens Jamil eller Palmer var med.
Ikke sikkert det har noe for seg i en tynn mesk, men muligens i en tykk mesk når man lager et sterkt øl.

Kanskje begge?

Palmer diskuterer det på side 182 i How to Brew i kapittelet Brewing Strong Beers, men da som "dobbelmesking", altså som en måte å oppnå svært høy OG på. Da bruker du jo vørteren som meskevann i en ny mesk, og det var kanskje det som ble diskutert i den podcasten du hørte?

Jeg skjønner ikke helt hvorfor man skulle gjøre det du foreslår. Er det ikke rett og slett bare en runde med resirkulering:)?
 
Kanskje begge?

Palmer diskuterer det på side 182 i How to Brew i kapittelet Brewing Strong Beers, men da som "dobbelmesking", altså som en måte å oppnå svært høy OG på. Da bruker du jo vørteren som meskevann i en ny mesk, og det var kanskje det som ble diskutert i den podcasten du hørte?

Jeg skjønner ikke helt hvorfor man skulle gjøre det du foreslår. Er det ikke rett og slett bare en runde med resirkulering:)?

Slik jeg forstod det så blir det som å bruke dobbelt så mye skyllevann?

Edit. Jeg misforstod og tenkte feil samtidig.
Det blir nok som du sier å bare la det sirkulere en ekstra gang.
 
Sist redigert:
Kjøre det gjennom en gang til ja.
Jeg tenker ikke på dobbelmesking. Jeg mener noen diskuterte i en podcast at de skyllet en gang til og øket sg. De syntes selv det var pussig at søt vørter fikk trekt ut mere sukker ved andre gangs skylling, men det gjorde det. Jeg skal prøve det neste gang jeg brygger sterkt øl. Da går effektivitet ned som regel og kanskje jeg kan få et litt bedre utbytte ved å skylle en gang til.
Egentlig blir det gjort bare for å prøve enda en ting. Det er jo slik en holder interessen for hobbyen oppe.
 
Kjøre det gjennom en gang til ja.
Jeg tenker ikke på dobbelmesking. Jeg mener noen diskuterte i en podcast at de skyllet en gang til og øket sg. De syntes selv det var pussig at søt vørter fikk trekt ut mere sukker ved andre gangs skylling, men det gjorde det. Jeg skal prøve det neste gang jeg brygger sterkt øl. Da går effektivitet ned som regel og kanskje jeg kan få et litt bedre utbytte ved å skylle en gang til.
Egentlig blir det gjort bare for å prøve enda en ting. Det er jo slik en holder interessen for hobbyen oppe.

Du sier skyllet en gang til. Med NS skyller du jo ikke..

Tenker du å meske med alt vann, altså NS, tappe ut alt, og så la det renne gjennom maltet, som en skylling, og så tappe for å koke?
 
Du sier skyllet en gang til. Med NS skyller du jo ikke..

Tenker du å meske med alt vann, altså NS, tappe ut alt, og så la det renne gjennom maltet, som en skylling, og så tappe for å koke?
Ja slik tenkte jeg det. Eller når jeg tenker meg om så har jeg ikke plass til alt vannet i meskekjelen. Så det blir en avtapping ned i en kjele, fylle etter med 4 liter skyllevann. Røre godt og la det stå i 5-6 minutter før ny avtapping.
Så er spørsmålet om det er noe å hente på å skylle en gang til med vørteren for å hente ut mer sukker.
 
Så er spørsmålet om det er noe å hente på å skylle en gang til med vørteren for å hente ut mer sukker.
Tror ikke det. Dersom du skyller med vørteren, så er jo konsentrasjonen av sukker i vørteren lik det det volumet med vørter som er "fanget" i mesken.
Skyller du derimot med vann, vil du tynne ut sukkerinnholdet og få med det mer sukker.

Tror nok det du husker med Palmer og Jamil var en episode der de dobbeltmesket, som vil si at man mesker en runde og så tapper av den vørteren. Så erstatter man masken med ny malt, og bruker vørteren fra første runde som meske-"vann".
Dette er en metode for å produsere en vørter med høy OG, når man er begrenset av utstyret man har.

Effektiviteten på denne metoden er ganske lav, fordi man ikke skyller den første runden med mesking.
 
Tror ikke det. Dersom du skyller med vørteren, så er jo konsentrasjonen av sukker i vørteren lik det det volumet med vørter som er "fanget" i mesken.
Skyller du derimot med vann, vil du tynne ut sukkerinnholdet og få med det mer sukker.

Tror nok det du husker med Palmer og Jamil var en episode der de dobbeltmesket, som vil si at man mesker en runde og så tapper av den vørteren. Så erstatter man masken med ny malt, og bruker vørteren fra første runde som meske-"vann".
Dette er en metode for å produsere en vørter med høy OG, når man er begrenset av utstyret man har.

Effektiviteten på denne metoden er ganske lav, fordi man ikke skyller den første runden med mesking.
Det kan godt hende du har rett.
Mulig jeg hørte samme episode og husket den annerledes senere.
Men klart jeg må prøve allikevel :).
 
I morgen skal jeg tappe over på fat fra Unitanken for første gang i lukket system, og med mottrykk. Skal bruke en spundingventil på fatet.

Det er ikke noe behov for noe vasking og desinfisering av spundingventilen på noen måte? Antar det bare er å spraye litt star san på den grå quick-connecten og koble den på fatet?
 
I morgen skal jeg tappe over på fat fra Unitanken for første gang i lukket system, og med mottrykk. Skal bruke en spundingventil på fatet.

Det er ikke noe behov for noe vasking og desinfisering av spundingventilen på noen måte? Antar det bare er å spraye litt star san på den grå quick-connecten og koble den på fatet?
Gi den starsan så har du en faktor mindre å tenke på hvis ølet skulle vise seg å bli infisert. Innimellom så handler sanitering kun om å eliminere kilder skulle uhellet være ute, i min bok iallefall.
 
Gi den starsan så har du en faktor mindre å tenke på hvis ølet skulle vise seg å bli infisert. Innimellom så handler sanitering kun om å eliminere kilder skulle uhellet være ute, i min bok iallefall.

Når du snakker om å gi den Star san så tenker du på den grå ball locken? Selve ventilen kan jeg vel ikke soake, for da får jeg vel star san i manometeret også, og det tror jeg tåler væske dårlig.
 
Tilbake
Topp