Tråden for dumme spørsmål.

I tillegg får man lenger lagtid med underpitching.

Sant nok - og det er ikke godt for bryggeren, i alle fall, som blir gående og bite negler og lure på hva han eller hun har gjort for noe galt:p.

@Torkil Rabbum Mens vi er i gang med gjærkurset:):

Det er mye snakk om behovet for belufting/oksygenering av vørteren før du tilsetter gjæren. Det gjelder for det første ikke om du bruker tørrgjær. Med us-05 er det eneste du trenger å gjøre, å sørge for at gjæren blir blandet skikkelig med vørteren.

Jeg våger videre den påstanden at dersom du har nydyrket gjær fra en starter som du har behandlet riktig, trengs det egentlig heller ikke noe særlig oksygen. Den skal da ha bygget seg opp sterke cellemembraner, og lagt seg opp den næringen den trenger, i starteren. Å riste dunken godt, bør da (i alle fall) holde.
 
Sist redigert:
Wit. Wlp 400. 48% flaket hvete.
Mesking, ser mange stegmesker, er det nødvendig med et 50 steg med flaket hvete?
Gjæring. Temp? 20? Eller skal wit høyere?
Klassisk enkel wit.
 
Hvor lenge kan en gjærstarter stå i romtemperatur, finnes det en anbefalt maksgrense på dette?
 
Wit. Wlp 400. 48% flaket hvete.
Mesking, ser mange stegmesker, er det nødvendig med et 50 steg med flaket hvete?
Gjæring. Temp? 20? Eller skal wit høyere?
Klassisk enkel wit.
Stegmesking er veldig overvurdert. I en hefe kan det vel ha noe for seg, men ikke i en wit, tror jeg. Jeg pleier å gå fra 18 til 20 grader. Viktig å gi den syre. Prøv å treffe pH 5,2 omtrent.
 
Stegmesking er veldig overvurdert. I en hefe kan det vel ha noe for seg, men ikke i en wit, tror jeg. Jeg pleier å gå fra 18 til 20 grader. Viktig å gi den syre. Prøv å treffe pH 5,2 omtrent.
Flott! Takker. Så litt på oppskriftene dine mtp krydder. Tror eg legger meg i samme gate.
Glemte syremalt, får bli med lactol.
 
Ca 48% flaket hvete, så 48% pils, resten havre og munich. Ca tall.
Går fullstendig vill i wit oppskrifter. Utrolig stor variasjon i mesking osv
 
Flott! Takker. Så litt på oppskriftene dine mtp krydder. Tror eg legger meg i samme gate.
Glemte syremalt, får bli med lactol.
Koriander kan være så mangt. Jeg har brukt den vanlige Hindu-typen frø på glass. Knust ganske lett i morter. Har måttet tømme ut batchen en gang da jeg brukte for mye. Men det var allikevel bare 20 gram på en 25 liters batch.
 
Koriander kan være så mangt. Jeg har brukt den vanlige Hindu-typen frø på glass. Knust ganske lett i morter. Har måttet tømme ut batchen en gang da jeg brukte for mye. Men det var allikevel bare 20 gram på en 25 liters batch.
Samme type eg har. Tenker å gå very easy på den.
 
Jeg har ett humle i steep/whirlpool spørsmål. Dette har jeg ikke prøvd før. Har lest meg (i hvert fall) litt opp på temperaturvalg og de ulike oljene. Det jeg ikke finner noe på er mengde humle som varierer svært mye på de oppskriftene jeg studerer. Jeg håper derfor at en av dere som har gjort dette litt kan hjelpe meg med et tips om et moderat utgangsvolum for mitt første forsøk. Tenker å gå for 1g/L. Spørsmålet mitt da er om dette kan anses som greit for et moderat førsteforsøk, eller om jeg bør gå på med litt mer … (Det vil jo variere mellom humletyper men ønsker å bare være i "ballpark" på første forsøk)
 
Jeg har ett humle i steep/whirlpool spørsmål. Dette har jeg ikke prøvd før. Har lest meg (i hvert fall) litt opp på temperaturvalg og de ulike oljene. Det jeg ikke finner noe på er mengde humle som varierer svært mye på de oppskriftene jeg studerer. Jeg håper derfor at en av dere som har gjort dette litt kan hjelpe meg med et tips om et moderat utgangsvolum for mitt første forsøk. Tenker å gå for 1g/L. Spørsmålet mitt da er om dette kan anses som greit for et moderat førsteforsøk, eller om jeg bør gå på med litt mer … (Det vil jo variere mellom humletyper men ønsker å bare være i "ballpark" på første forsøk)
Det kommer litt an på hva du vil oppnå. Er det første humletilsetning i en NEIPA kan du gå for 3-4 g/l, men er det for å få en anelse humlearoma i et lett øl er 1 g/l et godt utgangspunkt. Pass bare på at temperaturen ikke fyker over 80 grader under WP. Da fordamper de flyktige aromaene fort.
 
Det kommer litt an på hva du vil oppnå. Er det første humletilsetning i en NEIPA kan du gå for 3-4 g/l, men er det for å få en anelse humlearoma i et lett øl er 1 g/l et godt utgangspunkt. Pass bare på at temperaturen ikke fyker over 80 grader under WP. Da fordamper de flyktige aromaene fort.
Takk for fint svar!
 
Tilsetting av amigase. Jeg hadde ikke amigase tilgjengelig på bryggedagen, men får den i posten nå, 4 dager ut i gjæringsforløpet. Er det bare å tilsette nå, eller bør en vente til slutten av gjæringstiden?
 
Tilsetting av amigase. Jeg hadde ikke amigase tilgjengelig på bryggedagen, men får den i posten nå, 4 dager ut i gjæringsforløpet. Er det bare å tilsette nå, eller bør en vente til slutten av gjæringstiden?
Bare å hive det i nå før gjæren ser seg ferdig med jobben og begynner å gå til ro.
 
Jeg har en CIP på veg
NOK 164.93 | Tri Clamp 1.5in. (50.5mm) x Tri Clamp 1.5in.(50.5mm) Tank Rotating CIP Spray Ball Tri Clover Compatible Cleaning Ball
US $19.0 |Tri Clamp 1.5in. (50.5mm) x Tri Clamp 1.5in.(50.5mm) Tank Rotating CIP Spray Ball Tri Clover Compatible Cleaning Ball-in Pipe Fittings from Home Improvement on Aliexpress.com | Alibaba Group
Har du prøvd denne cip-ballen? Billig og ferdig med TC. Er litt urolig for at det vil kreve en ganske kraftig pumpe for å gi nok trykk. Ali selger også en tilsvarende SS brewtech sin Microcip som ikke krever like høyt trykk.
 
Hvor lenge kan en gjærstarter stå i romtemperatur, finnes det en anbefalt maksgrense på dette?
Tror ikke du har fått svar på denne.
En starter er jo egentlig bare et lite brygg. Jeg tenker at så lenge den er utgjæret, så er det vel bare å la den bunnfalle. Om den er infeksjonsfri, så skal den vel tåle en uke, ihvertfall, men faren for autolyse og lignende øker jo etter dette.
 
Har du prøvd denne cip-ballen? Billig og ferdig med TC. Er litt urolig for at det vil kreve en ganske kraftig pumpe for å gi nok trykk. Ali selger også en tilsvarende SS brewtech sin Microcip som ikke krever like høyt trykk.
Kina-ferden er ikke avsluttet :)
Håper den kommer snart
 
Flasket en dobbel IPA i dag. Klarer jeg å få den ferdig karbonert innen Lørdag?
Flaskene står til karbonering på 25 grader.
Ølet blir vel uklart siden det ikke får stå og hvile seg etter karbonering, men det får nå så være. Skal ikke drikke alle til helgen, men har lyst til å smake før jeg reiser bort i 3 uker.
 
Flasket en dobbel IPA i dag. Klarer jeg å få den ferdig karbonert innen Lørdag?
Flaskene står til karbonering på 25 grader.
Ølet blir vel uklart siden det ikke får stå og hvile seg etter karbonering, men det får nå så være. Skal ikke drikke alle til helgen, men har lyst til å smake før jeg reiser bort i 3 uker.

Det avhenger vel av hvor mye aktiv gjær det var i den. Hvis den sto lenge for å gjære helt ut, trenger den kanskje tid før den kommer i gang. Men normalt skulle det gå. Sitter akkurat og hygger meg med en dry stout som jeg tappet opp på fredag. Ikke helt ferdig, men ganske drikkelig.
 
Tilbake
Topp