Tråden for dumme spørsmål.

Det stemmer,med hydrometer.
Ville forsøkt dette i rekkefølge.
1. Få gjæren opp i suspensjon igjen. Den kan ha flokkulert tidlig. Omstikking eller å røre opp litt gjær med en desinfisert bryggeskje.
2. Tilsett aktiv kveik fra et mariaue (starter).
3. Tilsett en karboneringsgjær, vil ta seg av alt gjenverende enkle sukkerarter.
4. Tilsett amylase og så ettersøt med laktose sukker.
 
Kanskje et dumt spørsmål, men er det mulig å bruke et Wortometer i hvilket som helst system? Eller er det avhengig av Grainfather sin kontrollmodul?
Ser for meg den hadde vært helt genial å sette inn i loopen etter en motstrømskjøler.
 
Kanskje et dumt spørsmål, men er det mulig å bruke et Wortometer i hvilket som helst system? Eller er det avhengig av Grainfather sin kontrollmodul?
Ser for meg den hadde vært helt genial å sette inn i loopen etter en motstrømskjøler.

Det er bare en sylinder med ekstra hull til termometer/probe, så du kan stikke hva du vil ned i det hullet. Vanskelig sak å vaske da du ikke kommer til med fingre. Et T-ledd med nippler og termometer fra ali/ebay er billigere, og lettere å se at det er rent innvendig da du kan ta det fra hverandre.
 
Det høres jo enkelt og greit ut. Men antar det er kun Grainfather som har et termometer som passer spot on, eller kan det være andre som passer?
GF bruker ganske vanlig probe. Du finner de på nett. Men se editen min i forrige innlegg, så slipper du å tenke på om det kan lekke ut eller ei.
 
Et T-ledd med nippler og termometer fra ali/ebay er billigere, og lettere å se at det er rent innvendig da du kan ta det fra hverandre.
Jeg er ny her, og ivrig etter å lære, så her må jeg be om å bli lært. Ser for meg T-leddet, men ikke hvilke nipler jeg måtte hatt, og hvilket termometer som ville passet?
 
Jeg er ny her, og ivrig etter å lære, så her må jeg be om å bli lært. Ser for meg T-leddet, men ikke hvilke nipler jeg måtte hatt, og hvilket termometer som ville passet?

Her har du eksempel på ferdig greie som jeg mente, du trenger bare en "barb" /nippel til.

Du kan gjøre litt mer research, og finn helst et termometer som bare er celsius for bedre oppløsning enn ett med F og C.

US $14.15 5% OFF|In line Thermometer Monitor, Brew Plate Chiller Monitor, 1/2

Du finner også med hurtigkolinger, men i lengden ville jeg droppet hurtigkoblinger av "MoreBrew" typen da de samler dritt i pakningene.
 
Dette med skylling forvirrer meg litt, og er usikker på om jeg gjør det best mulig med mitt oppsett. Brygger på en Netthandelen 30L Automatisk bryggemaskin, som har maltrør med silbunn i bunn og topp. Ved innmesk rører jeg godt i malten for å sørge for at alt er bløtlagt, før jeg monterer den øvre silbunnen og starter sirkulering (som skjer automatisk via pumpe). Etter mesking (med kontinuerlig sirkulasjon), heves temperaturen til 78 grader for utmesk, og holder den der i 10 minutter.

Frem til nå har jeg så hevet maltrøret, latt det renne helt av seg, for så å helle over vann som holder 78 grader over toppen av maltrøret. Heller over 1-2 liter av gangen, og lar dette dryppe av seg. Skylleprosessen tar som regel ca. 15-25 minutter. Når jeg har nådd ønsket kokevolum, fjerner jeg maltrøret.

Har det noe for seg å (i tillegg til å skylle med ekstra vann) å skylle med vørteren som allerede befinner seg i karet? Kan dette skylle ut enda mer sukker, eller kan man risikere det motsatte (at sukker som er i vørteren "klistrer" seg til malten igjen?
 
Har det noe for seg å (i tillegg til å skylle med ekstra vann) å skylle med vørteren som allerede befinner seg i karet? Kan dette skylle ut enda mer sukker, eller kan man risikere det motsatte (at sukker som er i vørteren "klistrer" seg til malten igjen?
Nei. Du ønsker at skyllevannet skal blande seg med restsukkeret og ta det med seg i avrenningen ut av mesken. Å tilføre søt vørter blir veldig kontraproduktivt.
 
Nei. Du ønsker at skyllevannet skal blande seg med restsukkeret og ta det med seg i avrenningen ut av mesken. Å tilføre søt vørter blir veldig kontraproduktivt.
Takk for svar, da skal jeg ikke starte med dette heller.

Men virker skylleprosessen jeg beskriver over som OK? Har hatt en følelse av at jeg gjør noe "galt", men klarer ikke å finne ut hva det skal være.
 
Dette med skylling forvirrer meg litt, og er usikker på om jeg gjør det best mulig med mitt oppsett. Brygger på en Netthandelen 30L Automatisk bryggemaskin, som har maltrør med silbunn i bunn og topp. Ved innmesk rører jeg godt i malten for å sørge for at alt er bløtlagt, før jeg monterer den øvre silbunnen og starter sirkulering (som skjer automatisk via pumpe). Etter mesking (med kontinuerlig sirkulasjon), heves temperaturen til 78 grader for utmesk, og holder den der i 10 minutter.

Frem til nå har jeg så hevet maltrøret, latt det renne helt av seg, for så å helle over vann som holder 78 grader over toppen av maltrøret. Heller over 1-2 liter av gangen, og lar dette dryppe av seg. Skylleprosessen tar som regel ca. 15-25 minutter. Når jeg har nådd ønsket kokevolum, fjerner jeg maltrøret.

Har det noe for seg å (i tillegg til å skylle med ekstra vann) å skylle med vørteren som allerede befinner seg i karet? Kan dette skylle ut enda mer sukker, eller kan man risikere det motsatte (at sukker som er i vørteren "klistrer" seg til malten igjen?

Høres egentlig greit ut det du gjør, men før skylling med vann er det lurt å kjøre "vorlauf". Du sirkulerer vørten slik at grums og partikler legger seg i maltsengen og gjør den tettere. Ideelt skal vørten bli helt klar. Praktisk å gjøre dette når du kommer opp i utmesktemperatur. Da er vørten mest flytende. Pass på at det ikke blir for kraftig sirkulering, da kan du lage kanaler i maltsengen. På den bryggeren du har er det vanskelig å få nok bevegelse i bunnen av gryten for å få opp det som har lagt seg der, men vorlauf tar en del.
15 - 25 minutter høres ut som litt kort skylletid. Det kommer selvsagt an på vannmengde, men opp mot 45 min/en time er bedre.

Jeg bruker samme brygger og har gått over til å bruke meskepose. Jeg har da fjernet røret midten og bruker ikke øverste silen.
Særlig når jeg har mye hvete, er dette en fordel. Jeg mesker inn uten sirkulering og rører godt. Da får alt svelt opp uten å gå gjennom bunnen.

Jeg har beregnet 7 liter dødrom under meskerører og bruker 3 liter pr. kg. malt. 5 kg malt gir da 22 liter meskevann.
Skyllevann beregner jeg til 4 liter avdamping pr. time og 2 liter tap ellers. 90 minutters kok gir da 6 liter tap. Total vannmengde til 25 liter i gjæringskaret blir da 25 liter + 6 liter + 2 liter + 5 liter (tap i mesk)= 38 liter total vannmengde. Skyllevann blir da 38 liter - 22 liter meskevann= 16 liter.
 
Høres egentlig greit ut det du gjør, men før skylling med vann er det lurt å kjøre "vorlauf". Du sirkulerer vørten slik at grums og partikler legger seg i maltsengen og gjør den tettere. Ideelt skal vørten bli helt klar. Praktisk å gjøre dette når du kommer opp i utmesktemperatur. Da er vørten mest flytende. Pass på at det ikke blir for kraftig sirkulering, da kan du lage kanaler i maltsengen. På den bryggeren du har er det vanskelig å få nok bevegelse i bunnen av gryten for å få opp det som har lagt seg der, men vorlauf tar en del.
15 - 25 minutter høres ut som litt kort skylletid. Det kommer selvsagt an på vannmengde, men opp mot 45 min/en time er bedre.

Jeg bruker samme brygger og har gått over til å bruke meskepose. Jeg har da fjernet røret midten og bruker ikke øverste silen.
Særlig når jeg har mye hvete, er dette en fordel. Jeg mesker inn uten sirkulering og rører godt. Da får alt svelt opp uten å gå gjennom bunnen.

Jeg har beregnet 7 liter dødrom under meskerører og bruker 3 liter pr. kg. malt. 5 kg malt gir da 22 liter meskevann.
Skyllevann beregner jeg til 4 liter avdamping pr. time og 2 liter tap ellers. 90 minutters kok gir da 6 liter tap. Total vannmengde til 25 liter i gjæringskaret blir da 25 liter + 6 liter + 2 liter + 5 liter (tap i mesk)= 38 liter total vannmengde. Skyllevann blir da 38 liter - 22 liter meskevann= 16 liter.
Men er det et poeng å kjøre vorlauf når man gjennom hele meskeprosessen sirkulerer med vann som hentes fra bunnen i karet? Det er i hvert fall der uttakket til sirkulasjonspumpa er på min brygger. Vil det ikke bli smør på flesk å stoppe sirkulasjonspumpa, tappe ut fra kranen og å helle over?

Det med dødromvolum har jeg ikke tenkt over før. På mine første to brygg (med ca. 5 kg malt) målte jeg opp til 15-litersmerket (dvs. 15 liter vann INKLUSIV dødrommet. Syntes det ble lite, og har nå gått over til å fylle opp til 20-22 liter, avhengig av hvor mye malt det er. Jeg har lurt på hvorfor "alle andre" opererer med 2.8-3.5 l pr kg malt, mens jeg måtte opp i 4.0-4.5 liter... hadde jo ikke tenkt på dødrommet, da jeg tenkte sirkuleringen tok seg av det.

Takker for gode tips uansett!:) Skamløst stjålet fra fjellvettreglene er min bryggeregel #5 å lytte til erfarne bryggere:)
 
Men er det et poeng å kjøre vorlauf når man gjennom hele meskeprosessen sirkulerer med vann som hentes fra bunnen i karet? Det er i hvert fall der uttakket til sirkulasjonspumpa er på min brygger. Vil det ikke bli smør på flesk å stoppe sirkulasjonspumpa, tappe ut fra kranen og å helle over?
Det er forskjell på sirkulering under mesking og vorlauf. Under meskingen rører en innimellom og roter opp maltsengen. Vorlauf bruker mesken som filter slik at grumset setter seg der. Da bør mesken ligge i ro slik at den blir jevnt tett uten kanaler.
 
Er vel som oftest ingen grunn til å røre med kontinuerlig sirkulering, så da trengs jo ikke vordaluf i de tilfellene.
Det kommer an på hvor kraftig det sirkuleres. Her skriver han at han bruker 15 - 25 min på skyllingen. Det synes jeg var litt kort tid. De gangene jeg har fått så kort skylletid har enten malten vært for grovkvernet eller maltsengen vært ikke optimal.
 
Tilbake
Topp