Tråden for dumme spørsmål.

Det sies at man halverer sukkermengden ved naturlig karbonering på fat (etter stilart selvfølgelig), er det noen som gjør dette og kan bekrefte at dette stemmer?
 
Det sies at man halverer sukkermengden ved naturlig karbonering på fat (etter stilart selvfølgelig), er det noen som gjør dette og kan bekrefte at dette stemmer?
Jeg testet vørterkarbonering på fat vs. flasker. Brukte forholdsmessig samme mengde speise som i flasker. Karboneringen på fat og flaske ble lik, og jeg konkluderte med at dette med halv mengde er en seig myte.
 
ah - det er corn sugar (maissukker). Vi kaller det jo druesukker. Så altså: Dekstrose=druesukker=maissukker/corn sugar. Du kan også finne det som meritrose. Og det det egentlig er, er glukose - som jo er den mest grunnleggende energikilden for nesten alt liv. "Blodsukker" er glukose.

Kjært barn har mange navn:).
OK nå åpnet jeg en av den ipaen jeg flaske på tirsdag for å smake, men det ble veldig mye skum (det vil si skummet greit over)
Et det normalt? Vil det roe seg eller bør jeg kaste det?
 
Ok, jeg flasker en ipa på tirsdag og trodde ikke at jeg brukte 130 g sukker på ca 22 L
I dag (søndag) så prøvede jeg og åpne en flaske for å prøve, men den skummet godt over ennå var ikke søtsmaken helt borte. Jeg åpnet 2 til for å se og det var det samme med de. Er dette normalt, og vil det dempe seg etterhvert?
Mvh nybegynner
 
Ok, jeg flasker en ipa på tirsdag og trodde ikke at jeg brukte 130 g sukker på ca 22 L
I dag (søndag) så prøvede jeg og åpne en flaske for å prøve, men den skummet godt over ennå var ikke søtsmaken helt borte. Jeg åpnet 2 til for å se og det var det samme med de. Er dette normalt, og vil det dempe seg etterhvert?
Mvh nybegynner
Hvor mye trodde du du brukte?
 
Ok, jeg flasker en ipa på tirsdag og trodde ikke at jeg brukte 130 g sukker på ca 22 L
I dag (søndag) så prøvede jeg og åpne en flaske for å prøve, men den skummet godt over ennå var ikke søtsmaken helt borte. Jeg åpnet 2 til for å se og det var det samme med de. Er dette normalt, og vil det dempe seg etterhvert?
Mvh nybegynner
Ja det skummer over med mindre du har kjølt ned flaskene. Helt normalt. La de stå kaldt over natta, så smaker du. 7-10 dager tar karboneringen vanligvis.
 
Stemmer det at gjærstarter bør ligge mellom 18-24 grader, har det evt. mye å si?
Sliter med dette intervallet om dagen...
Dette hjelper deg ikke, men de samme temperaturproblemene du nå opplever er grunnen til at jeg eksperimenterer en del med kveik om dagen. De fleste kveiksortene trives ved temperaturer et sted mellom 30 og 40 grader, og da er ikke sommerens hetebølger noen krise.
 
Ja det skummer over med mindre du har kjølt ned flaskene. Helt normalt. La de stå kaldt over natta, så smaker du. 7-10 dager tar karboneringen vanligvis.
Ja, hvorfor skjer dette, egentlig? Det virker som industriøl ikke skummer like lett over som hjemmebrygg dersom man åpner det lunkent? Eller er det sånn på industriøl også, og at det bare min erfaring som er alt annet enn vitenskapelig?
 
OK nå åpnet jeg en av den ipaen jeg flaske på tirsdag for å smake, men det ble veldig mye skum (det vil si skummet greit over)
Et det normalt? Vil det roe seg eller bør jeg kaste det?

Enig med @Holmentoppen. Den sukkermengden der skal ikke kunne gi så kraftig skum, så enten har du flasket for tidlig, eller du har veid opp feil mengde sukker. Hvis ølet fremdeles har litt søtsmak fra karboneringssukkeret, vil det ganske sikkert bare bli verre, også, så her må du følge nøye med.

En tredje mulighet er at du ikke har fått blandet sukkeret skikkelig ut, sånn at du har fått ujevn karbonering. De flaskene du testet var kanskje fylt etter hverandre? I så fall: Prøv en flaske du tror kan ha vært flasket på et annet punkt i tappeprosessen.
 
Ja, hvorfor skjer dette, egentlig? Det virker som industriøl ikke skummer like lett over som hjemmebrygg dersom man åpner det lunkent? Eller er det sånn på industriøl også, og at det bare min erfaring som er alt annet enn vitenskapelig?

Kan ikke si jeg har opplevd det der. Men så åpner jeg kanskje aldri ei lunken flaske?

*henter ei flaske*

Tar en for vitenskapen. Jeg åpna akkurat ei flaske kølsch, tappet opp for 6 dager sida, og antakelig omtrent ferdig karbonert. Det steig litt bobler opp fra dypet, og de dannet en liten skumring. Det fortsatte å komme, men ikke nok til å skumme over.

Det der er et klassisk symptom på infeksjon, og jeg håper virkelig det ikke er det:(. Jeg korka flaska igjen, og satte den i kjøleskapet. Så får vi se i ettermiddag. Jeg likte det der dårlig.

Industriøl er filtrert, mens det gjerne kan være en del partikler i ølet vårt - og særlig hvis det er tørrhumla. (Det var jo ikke kølschen min, som allerede er veldig klar.) Det er kanskje en rimelig forklaring på hvorfor ølet vårt eventuelt skummer lettere opp i flaska?

Jeg karbonerte forøvrig kølschen til 2,2 vol.
 
Jeg tenker at dette kan ha å gjøre med restene av gjær fra den naturlige karboneringen (jf. partikler vs filtrert). Men jeg vet jo ikke sikkert, det er jo derfor jeg spør.
 
Sist redigert:
Jeg tenker at dette kan ha å gjøre med restene av gjær fra den naturlige karboneringen (jf. partikler vs filtrert)

Ja, det var det jeg tenkte på, men i det tørrhumlede ølet mitt er det godt med små partikler fra humla, særlig siden jeg ikke cc'er. Og de er nok mer effektive som "skummingskjerner" (hva er det det egentlig heter?) enn gjærcellene.
 
Ja, det var det jeg tenkte på, men i det tørrhumlede ølet mitt er det godt med små partikler fra humla, særlig siden jeg ikke cc'er. Og de er nok mer effektive som "skummingskjerner" (hva er det det egentlig heter?) enn gjærcellene.
Enig i det. Jeg har sett det er mer "urenheter" i form av partikler som ikke er gjær i de flaskene som skummer mest. Jeg har hatt enkeltflasker som har avvik fra resten av batchen på den måten (både flasker som ikke skummer når resten gjør det og flasker som skummer over når resten av batchen ikke gjør det).

Det med disse partiklene er vel en mild variant av det som skjer med Mentos i lettbrus (uten at jeg har spesiell kunnskap om dette). Om jeg har skjønt det rett, så handler det om irregulære groper/overflater som fungerer som en slags mekanisk katalysator for å trekke ut kullsyren fra væsken.
 
Enig med @Holmentoppen. Den sukkermengden der skal ikke kunne gi så kraftig skum, så enten har du flasket for tidlig, eller du har veid opp feil mengde sukker. Hvis ølet fremdeles har litt søtsmak fra karboneringssukkeret, vil det ganske sikkert bare bli verre, også, så her må du følge nøye med.

En tredje mulighet er at du ikke har fått blandet sukkeret skikkelig ut, sånn at du har fått ujevn karbonering. De flaskene du testet var kanskje fylt etter hverandre? I så fall: Prøv en flaske du tror kan ha vært flasket på et annet punkt i tappeprosessen.
Jeg gjorde det, jeg åpnet 3 stk, alle like.
Jeg målte stabilt i 2 dager før jeg flaske.
Den gjæret også i romtemperatur (dvs ganske varmt)
Og BTW, de europris settene bruker lager gjær (som jeg nå har lært om. Nå kjøpte jeg et nytt sett på en bryggebutikken (av bedre kvalitet) og legger merke til at det gjæret på toppen på disse.
 
Jeg gjorde det, jeg åpnet 3 stk, alle like.
Jeg målte stabilt i 2 dager før jeg flaske.
Den gjæret også i romtemperatur (dvs ganske varmt)
Og BTW, de europris settene bruker lager gjær (som jeg nå har lært om. Nå kjøpte jeg et nytt sett på en bryggebutikken (av bedre kvalitet) og legger merke til at det gjæret på toppen på disse.

hmm - det skal bli spennende å se hva som skjer. En fjerde mulighet er selvfølgelig at det er en infeksjon - men de pleier ikke å utvikle seg så fort.

Jeg regner med at du snakker om at det skummer i flaska når du åpner den. Om lunkent øl skummer kraftig i glasset, er det ikke noe å bekymre seg for.

Jeg tviler på at det er lagergjær du får med settene til europris. Forøvrig; både lagergjær (saccharomyces cerevisiae) og alegjær (saccharomyces pastorianus) danner et skumlag på toppen av ølet, så betegnelsene overgjæret og undergjæret er litt misvisende. De alegjærtypene som vi kaller "topphøstere" danner derimot et tjukt, tett gjærskum som blir liggende lenge, og dette skiller dem fra både andre alegjærtyper og lagergjær. Disse var vel de vanlige alegjærene tidligere, og det er antakelig derfor skillet mellom lagergjær/undergjæret og alehgjær/overgjæret har oppstått.
 
hmm - det skal bli spennende å se hva som skjer. En fjerde mulighet er selvfølgelig at det er en infeksjon - men de pleier ikke å utvikle seg så fort.

Jeg regner med at du snakker om at det skummer i flaska når du åpner den. Om lunkent øl skummer kraftig i glasset, er det ikke noe å bekymre seg for.

Jeg tviler på at det er lagergjær du får med settene til europris. Forøvrig; både lagergjær (saccharomyces cerevisiae) og alegjær (saccharomyces pastorianus) danner et skumlag på toppen av ølet, så betegnelsene overgjæret og undergjæret er litt misvisende. De alegjærtypene som vi kaller "topphøstere" danner derimot et tjukt, tett gjærskum som blir liggende lenge, og dette skiller dem fra både andre alegjærtyper og lagergjær. Disse var vel de vanlige alegjærene tidligere, og det er antakelig derfor skillet mellom lagergjær/undergjæret og alehgjær/overgjæret har oppstått.
OK, de europris settene sitt gjær skummet i et par dager bare iallefall og jeg så masse gjær på bunnen av karet bare etter et par dager.
Uansett, jeg legger merke til at de flaskene jeg åpnet det er ikke så mye trykk akkurat, det er heller det at med en gang jeg åpner så begynner det å skumme.
 
OK, de europris settene sitt gjær skummet i et par dager bare iallefall og jeg så masse gjær på bunnen av karet bare etter et par dager.
Uansett, jeg legger merke til at de flaskene jeg åpnet det er ikke så mye trykk akkurat, det er heller det at med en gang jeg åpner så begynner det å skumme.

Det høres ut som en klassisk villgjærinfeksjon, det der:(. Men det er litt usikkert med sånne fjerndiagnoser, så hold håpet oppe - og følg nøye med på det som skjer. Flaskebomber er i alle fall det siste du vil ha.

Er det en infeksjon, vil ølet være drikkelig en stund. Men det utvikler seg en spesiell smak som etter hvert trer nokså tydelig fram som en usmak. Så i fall det er en infeksjon: Drikk det så lenge du synes det er ok. Farlig/usunt er det uansett ikke.

Alegjær legger også fort et lag på bunnen av karet, så heng deg ikke opp i det der. Overgjæret/undergjæret er et misvisende begrepspar.
 
Tilbake
Topp