Rart. Det har jeg aldri opplevd før.19 grader C
Rart. Det har jeg aldri opplevd før.19 grader C
Noen som har erfaring med anbefalt lagringstid og temperatur for Porter etter karbonering er fullført?
Dere med diy-kjeler som har varmeelement i. Hvordan har dere koblet ledningen? med hurtigkobling?
Jeg hardenne koblingen men dette er jo ingen hurtigkobling.![]()
Ved rengjøring av kjelene har jeg ett behov for å løfte kjelene ned fra benken og kanskje til og med inn på badet. Da må jeg dra med meg ledningen noe som igjen forhindrer meg i å legge disse ledningene permanent langs vegg/benken.
Så.. brukes det hurtigkoblinger alla powercon eller er det vanlig å dra med seg ledningen når dere rengjører kjelene?
Er det dette oljelignende belegget som kalles beerstone?
PBW tar det ikke...![]()
Men dette er i gjæringskaret som ikke har vært varmt, hjelper kanskje å gnikke med starsan noe jeg aldri har gjort...Nei, beerstone er mer som et hvitt pulver. Kalsiumutfelling. Regnbuefarge er helt vanlig i metaller, spes rustfritt. Prøv med star san i steden for pbw, pbw er base. Det kommer av varmen. Og er da kun kosmetisk pga lysbrytning. "Heat tint".
Men dette er i gjæringskaret som ikke har vært varmt, hjelper kanskje å gnikke med starsan noe jeg aldri har gjort...
Maskinolje kan det umulig være. Er der krausen har vært, får prøve med sterk starsanblanding. Hvis ikke det hjelper blir det sitronessensAha, trodde det var kokekjele. Da vet jeg ikke, men ser jo kliss likt ut som heat tint. oljer fra maskineringen ser kanskje (ikke?) sånn ut? Prøv med noe syre iallefall. Kanskje du må passivere det (enda en gang?)
Hvis det ikke går bort med skrubbing med base så lukter det jo som om å prøve med det motsatte, syre kan være greia.
Tror det også kan komme av salter/mineraler, og man ser jo hvor det slutter, så antar at du fylte den opp dit med øl.
Prøv å fyll opp hele tanken med vann og sånn sitronessens du får fra butikken en gang hvis det gjentar seg og se om det blir bedre.
En kamerats kone har spurt meg om tips til et ølrelatert kurs/opplevelse til sin mann. Han er en erfaren øldrikker og -brygger, så smakekurs for nybegynnere er ikke helt innertier. Noen som har anbefalinger?
Etter utallige forsøk det siste året, hvor resultatet er ensidig fiasko hver eneste gang, har jeg kastet inn håndkleet og kommet til den forferdelig triste konklusjonen at..... kona liker ikke øl.. Jeg har levd i fornektelse en god stund nå, men virkeligheten har innhentet meg og ser ikke lenger en utvei, jeg har satt mitt første MJ cider sett.
I god tro om at dette ville bli plankekjøring, satt jeg settet etter bruksanvisningen, med kun 2 egne justeringer.
1: Jeg brukte to pakker gjær, den medfølgende som ingen vet hvor lenge har stått i romtemperatur i hylla til bryggselv og en pakke av samme sort (M02) som jeg henta i kjøla til bryggselv.
2: Jeg kokte opp 3 liter som beskrevet, men tilsatte en god t-skje wyeast næring og rørte ut den kiloen med dextrose som skulle i.
Rehydrerte og pitchet gjæra på 20° og inn i gjæringskapet på 20°. Par timer etter pitch startet det opp og den påfølgende morgenen var det full fart i vannlåsen og alt så og luktet greit.
Jeg satt cideren på fredag, på søndagen var det en liten svovel lukt, tenkte at det er sikkert greit, cider gjør vel det noen ganger, mandagen kom og det lukta veldig svovel, fikk småangst og googla en god del, men eneste tiltaket jeg gjorde var å øke temperaturen til 22°. Nå er vi på tirsdag og svovel lukta har avtatt en hel del, men det har også aktiviteten i gjæringskaret.
Så da kommer jeg til dere, med lua i hånda og lurer på hva jeg gjør nå. Bare ri det ut? Tilsette mer gjær næring? Sjekke SG?
Mange takk for raskt svar, planen var å la det stå 2 uker som jeg gjør med de fleste øl jeg brygger. Grunnen til at jeg tenker på dette nå, var at etter googlingen fikk jeg inntrykk av at det ville være lurt å tilsette gjær næring så fort som mulig om det var stresset gjær som var grunnen til svovel. Har ingen peiling på cider, men ville heller ikke begynne å styre med SG prøve, åpne lokket osv om det ikke er grunn for det, men tar en SG prøve når det ikke lenger virker til å være aktivitet og gambler på at den er utgjæra og ikke stoppet, takk igjen.Ikkje stress etter 4 dagar. La det stå til det er utgjæra og kanskje litt til. Mål SG, cider kan være utgjæra svært fort, men kan være greit å la det stå litt til på gjæra etter det før du tappar![]()
Jeg har en sånn og ønsket å montere en powercon av same grunn. Huset på varmeelementet er ikke stort nok innvendig for å gjøre koblinger mellom, ikke uten tvilsome løsninger.Dere med diy-kjeler som har varmeelement i. Hvordan har dere koblet ledningen? med hurtigkobling?
Jeg hardenne koblingen men dette er jo ingen hurtigkobling.![]()
Ved rengjøring av kjelene har jeg ett behov for å løfte kjelene ned fra benken og kanskje til og med inn på badet. Da må jeg dra med meg ledningen noe som igjen forhindrer meg i å legge disse ledningene permanent langs vegg/benken.
Så.. brukes det hurtigkoblinger alla powercon eller er det vanlig å dra med seg ledningen når dere rengjører kjelene?
Har du prøvd sure øltyper til konemor? Når kona mi fikk smaken på fruktig og sur øl var det gjort! Nå kjenner hun på rekkeviddeangsten/«hvor-mye-er-det-igjen-på-fatet?» og passer på at jeg brygger nok sånn at ikke tappekranene går tomDa er bryggehobbyen mye mer akseptert å bruke tid på. Prøv en Lervig Hop Drop Sour f.eks.
Vil og nevne at mange damer og jenter som ikkje er glad i øl, gjerne kan like porter eller stouts.
Tenk rødvin/stout.
Ellers er eg enig. Slapp av, la gjæren jobbe i fred ei stund til.
Passivering skjer naturlig i luft etter syrevask. La det stå tørt en dag eller to så vil ny oksidfilm være på plass.Aha, trodde det var kokekjele. Da vet jeg ikke, men ser jo kliss likt ut som heat tint. oljer fra maskineringen ser kanskje (ikke?) sånn ut? Prøv med noe syre iallefall. Kanskje du må passivere det (enda en gang?)
Hvis det ikke går bort med skrubbing med base så lukter det jo som om å prøve med det motsatte, syre kan være greia.
Tror det også kan komme av salter/mineraler, og man ser jo hvor det slutter, så antar at du fylte den opp dit med øl.
Prøv å fyll opp hele tanken med vann og sånn sitronessens du får fra butikken en gang hvis det gjentar seg og se om det blir bedre.