Tråden for dumme spørsmål.

Lukket overføring, ingen CC, så eg har heller ingen kondens å gå etter.

Edit: Hvis ikkje, så hadde dette VIRKELIG vært et spørsmål verdig i "Tråden for summe spørsmål" :D
Du må da slippe ut trykk et sted, gjennom gass inn, antar jeg? Da renner det over der. Da er det fullt.
 
Du må da slippe ut trykk et sted, gjennom gass inn, antar jeg? Da renner det over der. Da er det fullt.
Slipper ut trykket gjennom sikkerhetsventilen. Men vil gjerne ha "litt å gå på" headspace Det er jo en ventil som stikker ned som skal ha Co2 inn.
(Ja, eg vet eg burde kappet den).
 
Slipper ut trykket gjennom sikkerhetsventilen. Men vil gjerne ha "litt å gå på" headspace Det er jo en ventil som stikker ned som skal ha Co2 inn.
(Ja, eg vet eg burde kappet den).
Kan du ikke bare tappe ut litt, da, når det har rent over og du har stoppa?
 
Det aller enkleste er å kappe stigerøret helt ned, fylle til det renner over i gass ut, og så tappe ut et glass.

Vekta vil noke spille en et puss siden vi måler AA, og alkoholen tar ikke helt høyde for det. Men det er snakk om små og få gram, som nok ikke hadde blitt plukket opp av vekta uansett.
 
Føler det er potensiale for et lokk med en time-of-flight-sensor. Komplett med skytjeneste og egen app. Da kan man bare feste telefonen på utsiden av fatet, og få en knakende fin visualisering av når det kommer til å renne over [emoji14]

Deep learing for å beregne skumhøyde er en selvfølge.

Fylle med vekt eller til det er fullt er alt, alt for analogt.

Sent fra min VOG-L29 via Tapatalk
 
Tripel med OG 1.065 tilsatt 1kg sukker (lake) etter stormgjæring (dag 3). Gjæret med Mangrove Jack M31. Flaske etter to eller tre uker?
 
Tripel med OG 1.065 tilsatt 1kg sukker (lake) etter stormgjæring (dag 3). Gjæret med Mangrove Jack M31. Flaske etter to eller tre uker?

Du flasker når SG (egenvekta, målt med hydrometer) er stabil over tre dager (mål den første dagen, hopp over en dag, og mål på den tredje). Den verdien du måler da, er FG (final gravity/den endelig egenvekta).

Alle råd om å flaske etter så og så lang tid er bare tull - og i verste fall kan det være farlig å følge dem.
 
Du flasker når SG (egenvekta, målt med hydrometer) er stabil over tre dager (mål den første dagen, hopp over en dag, og mål på den tredje). Den verdien du måler da, er FG (final gravity/den endelig egenvekta).

Alle råd om å flaske etter så og så lang tid er bare tull - og i verste fall kan det være farlig å følge dem.
Jeg har opplevd gjær som har tatt seg "kunstpause" med tilsynelatende stabil SG før den krabber videre nedover. Så om (1) gjæren ikke bunnfaller som forventet, (2) det er tydelige tegn på fortsatt aktivitet eller (3) SG er betydelig høyere enn forventet FG, så er det også grunn til å ikke flaske på noen dager.

Hastigheten på gjæringen henger sammen med flere faktorer. OG betyr noe (høyt alkholinnhold på slutten gir tregere gjæring), gjærtype og temperatur (høyere temperatur gir gjerne raskere gjæring).

Om ølet er ferdig til flasking er en helhetsvurdering.
 
Jeg har opplevd gjær som har tatt seg "kunstpause" med tilsynelatende stabil SG før den krabber videre nedover. Så om (1) gjæren ikke bunnfaller som forventet, (2) det er tydelige tegn på fortsatt aktivitet eller (3) SG er betydelig høyere enn forventet FG, så er det også grunn til å ikke flaske på noen dager.

Hastigheten på gjæringen henger sammen med flere faktorer. OG betyr noe (høyt alkholinnhold på slutten gir tregere gjæring), gjærtype og temperatur (høyere temperatur gir gjerne raskere gjæring).

Om ølet er ferdig til flasking er en helhetsvurdering.

Jeg burde vel ha lagt til noe sånt som "Dette gjelder bare dersom målingene er nede på forventet FG, eller i rimelig nærhet." Gjæringen kan jo stoppe opp som følge av et brått temperaturfall, f.eks..

Men jeg synes du får det til å virke litt for komplisert når du sier at man må gjøre en "helhetsvurdering";). Vanligvis er det såre enkelt - så lenge man har et begrep om hvor FG bør ligge.
 
Når jeg mesker BIAB (i meskepose), rører jeg godt. Måler jeg temperaturen midt i mesken, holder den 65 grader, men om jeg måler helt i kanten, får jeg ofte 67-68 grader, uansett hvor mye og intensivt jeg rører. Hvor er det riktig å måle? Mesker på 65 grader
 
Tapp resten på en 0,5L brusflaske. Hiv på to sukkerbiter, og press ut lufta... Eller fyll på noen ølflasker med patentkork.
Normalt ville eg flasket resten på normal møte, men eg var ton for flasker. Brukte opp alle på å tømme fatene med tapcoolers mottrykksfyller.
Hadde ingen brusflakser. Endte med å bare sette gjæringsbøttene tilbake.
Har to alternativer.
Skaffe flakser.
Drikke og etterfylle fatene.
Om eg etterfyller, så blir evt det på søndag. Skal smake med venner på lørdag.
 
Når jeg mesker BIAB (i meskepose), rører jeg godt. Måler jeg temperaturen midt i mesken, holder den 65 grader, men om jeg måler helt i kanten, får jeg ofte 67-68 grader, uansett hvor mye og intensivt jeg rører. Hvor er det riktig å måle? Mesker på 65 grader

Den temperaturforskjellen du opplever der, virker rar. Men om du lar den stå i ro litt før du måler, er det fremdeles sånn?

I praksis er det aldri jevn temperatur over tid. Du må tenke deg en snittemperatur som så blir den "virkelige".
 
Jeg burde vel ha lagt til noe sånt som "Dette gjelder bare dersom målingene er nede på forventet FG, eller i rimelig nærhet." Gjæringen kan jo stoppe opp som følge av et brått temperaturfall, f.eks..

Men jeg synes du får det til å virke litt for komplisert når du sier at man må gjøre en "helhetsvurdering";). Vanligvis er det såre enkelt - så lenge man har et begrep om hvor FG bør ligge.
Enig, men så er det unntakene, da...
 
Tilbake
Topp