Tråden for dumme spørsmål.

En siste oppdatering i sagaen om den løpske temperaturøkningen i vørteren til gjæring.

Etter at den initielle temperaturøkningen (20->25c) var over har den stabilisert seg innenfor segmentet 19.4 -> 20.0. Jeg tror som sagt at dette var relatert til en kraftig start i gjæringen og ikke feil på utstyr som jeg mistenkte først.

Brewfather.png
 
En siste oppdatering i sagaen om den løpske temperaturøkningen i vørteren til gjæring.

Etter at den initielle temperaturøkningen (20->25c) var over har den stabilisert seg innenfor segmentet 19.4 -> 20.0. Jeg tror som sagt at dette var relatert til en kraftig start i gjæringen og ikke feil på utstyr som jeg mistenkte først.

Vis vedlegget 45898
Det er likevel rart. Vel kan temperaturen stige en del, men at kjøleskapet ikke skal klare å ta unna syns jeg er merkelig.
 
Det kommer egentlig litt an på hvor liten slanten din er i forhold til den mengden vørter du tenker å sette starteren på, og ikke minst på hvor frisk den slanten er. I verste (beste?) fall vil du kanskje trenge 48 timer for å få den ferdig.

Temperatur er også en faktor. Setter du den litt kjølig, går det langsommere.

Bare for å gjøre det litt vanskelig for deg:p.
Klassisk Finn,

Alltid skal du gjøre ting så komplisert [emoji482] ;)

Slanten var vel en halv dl maks, 2liter vørter, ca 2-3mnd gammel slurry.

Kjører 24t, så får den stå. Står på omlag 22°C
 
Klassisk Finn,

Alltid skal du gjøre ting så komplisert [emoji482] ;)

Slanten var vel en halv dl maks, 2liter vørter, ca 2-3mnd gammel slurry.

2-3 mnd gammel? hmm, da skulle det ikke overraske meg om den trenger litt god tid:). (Alltid vanskelig å spå om sånt, selvfølgelig - så det eneste jeg kan garantere, er at den trenger tid;).)

Kjører 24t, så får den stå. Står på omlag 22°C
 
Jeg er blitt over gjennomsnittet opptatt av å holde meg unna O2 på kald side, jeg bruker vanlige bøtter og kjører lukket overføring. Jeg har tilt og pleier å tørrhumle i slutten av gjæringa sånn at noe O2 kan bli blåst ut. Jeg har også begynt med startere på alt av gjær, det sparer meg noen penger, men mest av alt er det gøy.

Spørsmålet ligger i at jeg satt en White IPA til gjæring i går med T-58 og den er allerede på 90% antatt utgjæring. Jeg har funnet ut at alt over 6 dager tørrhumling gir et preg jeg ikke foretrekker. Så da blir spørsmålet, hva er "lesser of two evils".

1. Tørrhumle i morra og fate etter 8 dager.
2. Vente med tørrhumling og leve med O2'en fra tørrhumlingen.

Så det er sagt, en oppgradering er uaktuelt, jeg har nettopp kuttet et hull mellom mancaven min og vaskerommet for å få kortest mulig vei til stor kurs og vann og kona er akkurat på vippen, så derfor må jeg velge den beste løsningen med det jeg har. Jeg liker tross alt å bo her og ikke i garasjen:D

Hva tenker dere er veien å gå her?
 
Jeg er blitt over gjennomsnittet opptatt av å holde meg unna O2 på kald side, jeg bruker vanlige bøtter og kjører lukket overføring. Jeg har tilt og pleier å tørrhumle i slutten av gjæringa sånn at noe O2 kan bli blåst ut. Jeg har også begynt med startere på alt av gjær, det sparer meg noen penger, men mest av alt er det gøy.

Spørsmålet ligger i at jeg satt en White IPA til gjæring i går med T-58 og den er allerede på 90% antatt utgjæring. Jeg har funnet ut at alt over 6 dager tørrhumling gir et preg jeg ikke foretrekker. Så da blir spørsmålet, hva er "lesser of two evils".

1. Tørrhumle i morra og fate etter 8 dager.
2. Vente med tørrhumling og leve med O2'en fra tørrhumlingen.

Så det er sagt, en oppgradering er uaktuelt, jeg har nettopp kuttet et hull mellom mancaven min og vaskerommet for å få kortest mulig vei til stor kurs og vann og kona er akkurat på vippen, så derfor må jeg velge den beste løsningen med det jeg har. Jeg liker tross alt å bo her og ikke i garasjen:D

Hva tenker dere er veien å gå her?
Har brukt tilt et par år nå, og under stormgjæringen er min erfaring at den ikke er helt å stole på. Kan ligge grums på toppen som gjør at den 'tilter'. Har du tatt fysisk SG-måling? Ellers har jeg som regel maks 3 dager kontakttid med siste tørrhumling på min Fermentasaurus, det har fungert for meg.

Sent fra min SM-G770F via Tapatalk
 
Har brukt tilt et par år nå, og under stormgjæringen er min erfaring at den ikke er helt å stole på. Kan ligge grums på toppen som gjør at den 'tilter'. Har du tatt fysisk SG-måling? Ellers har jeg som regel maks 3 dager kontakttid med siste tørrhumling på min Fermentasaurus, det har fungert for meg.

Sent fra min SM-G770F via Tapatalk
Helt enig, under stormen er den ofte upresis, men når den stopper så stopper den, på mine to år med tilt så er det ferdig når tilten sier den er ferdig selv om det kan avvike et par poeng fra tilt og hydrometer. Og ja jeg klarer meg fint med 3 dager kontaktid ved tørrhumling, men vil tørrhumle før den er utgjæret og vil ikke tørrhumle lengre enn 6 dager. Er redd for at ølet har godt av å henge litt med vennene sine i gjæringskaret?
 
Jeg er blitt over gjennomsnittet opptatt av å holde meg unna O2 på kald side, jeg bruker vanlige bøtter og kjører lukket overføring. Jeg har tilt og pleier å tørrhumle i slutten av gjæringa sånn at noe O2 kan bli blåst ut. Jeg har også begynt med startere på alt av gjær, det sparer meg noen penger, men mest av alt er det gøy.

Spørsmålet ligger i at jeg satt en White IPA til gjæring i går med T-58 og den er allerede på 90% antatt utgjæring. Jeg har funnet ut at alt over 6 dager tørrhumling gir et preg jeg ikke foretrekker. Så da blir spørsmålet, hva er "lesser of two evils".

1. Tørrhumle i morra og fate etter 8 dager.
2. Vente med tørrhumling og leve med O2'en fra tørrhumlingen.

Så det er sagt, en oppgradering er uaktuelt, jeg har nettopp kuttet et hull mellom mancaven min og vaskerommet for å få kortest mulig vei til stor kurs og vann og kona er akkurat på vippen, så derfor må jeg velge den beste løsningen med det jeg har. Jeg liker tross alt å bo her og ikke i garasjen:D

Hva tenker dere er veien å gå her?

med tanke på oksygen så er det vel sikrest å tørrhumle så tidlig som mulig, mens den ennå er litt CO2 aktivitet :confused:
 
Jeg er blitt over gjennomsnittet opptatt av å holde meg unna O2 på kald side, jeg bruker vanlige bøtter og kjører lukket overføring. Jeg har tilt og pleier å tørrhumle i slutten av gjæringa sånn at noe O2 kan bli blåst ut. Jeg har også begynt med startere på alt av gjær, det sparer meg noen penger, men mest av alt er det gøy.

Spørsmålet ligger i at jeg satt en White IPA til gjæring i går med T-58 og den er allerede på 90% antatt utgjæring. Jeg har funnet ut at alt over 6 dager tørrhumling gir et preg jeg ikke foretrekker. Så da blir spørsmålet, hva er "lesser of two evils".

1. Tørrhumle i morra og fate etter 8 dager.
2. Vente med tørrhumling og leve med O2'en fra tørrhumlingen.

Så det er sagt, en oppgradering er uaktuelt, jeg har nettopp kuttet et hull mellom mancaven min og vaskerommet for å få kortest mulig vei til stor kurs og vann og kona er akkurat på vippen, så derfor må jeg velge den beste løsningen med det jeg har. Jeg liker tross alt å bo her og ikke i garasjen:D

Hva tenker dere er veien å gå her?

3. Evt vente, og noen få timer før tørrhumling skru opp temperaturen 3-4 grader slik at ølet slipper på løst co2 og delvis "selvskrubber" bøtta fra du tørrhumler.
 
med tanke på oksygen så er det vel sikrest å tørrhumle så tidlig som mulig :confused:
Tja, jeg vil jo helst ikke blåse for mye aroma ut av blow off'en heller, jeg trekker ting ut av der sola ikke skinner, men ser for meg at å tørrhumle mens det enda er aktivitet vil gjøre en forskjell, men jeg har ingen fakta så deffor spør jeg her, hvordan gjør du det?
 
3. Evt vente, og noen få timer før tørrhumling skru opp temperaturen 3-4 grader slik at ølet slipper på løst co2 og delvis "selvskrubber" bøtta fra du tørrhumler.
Utenfor boksen tenking er smooth, så jeg spør i samme slengen, anbefaler du alt. 3 fordi du tenker at ølet har godt av å stå en stund på gjærkaka?
 
Sist redigert:
3. Evt vente, og noen få timer før tørrhumling skru opp temperaturen 3-4 grader slik at ølet slipper på løst co2 og delvis "selvskrubber" bøtta fra du tørrhumler.
Utenfor boksen tenking er smooth, så jeg spør i samme slengen, anbefaler du alt. 3 fordi du tenker at ølet har godt av å stå en stund på gjærkaka?[/QUOTE]

Jeg anbefaler det ikke direte, jeg burde skrevet det. Se på det som et ekstra alternativ. Jeg har alltid gjæret i bøtter og det er for det meste sånn jeg har gjort det iom at jeg ikke har hatt mulighet til enkel purging bortsett fra å stikke co2 ned under lokket.

Men når det har kommet til tørrhumlede øl så har jeg ikke tenkt gjærkake, bare når jeg bør ta det ifht når humletilsetningen ble gjort. Smak/Aroma. Kontakttiden kan også senkes med aktivitet i karet og høyere temperatur, selv om det ikke er snakk om utrolig aktivitet akkurat ved å frigi CO2. Men slik jeg ser det så kan man også samtidig hemme potensiell Diacetyl fra hop creep.
 
Sist redigert:
må innrømme jeg ikke har fulgt helt med i svingene i denne tråden, men jeg liker å tørrhumle når aktiviteten dabber av
Du skriver 90% gjæring, da ville jeg tørrhumle, også vente 6 dager hvis det er din preferanse
Du fater uansett gjør du ikke?
 
Jeg anbefaler det ikke direte, jeg burde skrevet det. Se på det som et ekstra alternativ. Jeg har alltid gjæret i bøtter og det er for det meste sånn jeg har gjort det iom at jeg ikke har hatt mulighet til enkel purging bortsett fra å stikke co2 ned under lokket.

Men når det har kommet til tørrhumlede øl så har jeg ikke tenkt gjærkake, bare når jeg bør ta det ifht når humletilsetningen ble gjort. Smak/Aroma. Kontakttiden kan også senkes med aktivitet i karet og høyere temperatur, selv om det ikke er snakk om utrolig aktivitet akkurat ved å frigi CO2.
Jeg skjønner, men hva tenker du om fordelene ved å la ølet sitte på gjærkaka? Såvidt jeg har forstått og forsåvidt merket på smak holder 3 dager tørrhumling, merker ikke forskjell mellom 3 og 6 dager, men har aldri fatet et øl tidligere enn 12 dager, så jeg lurer på om det kan ha negativt utfall å fate allerede etter 8 dager? Jeg skrur stort sett alltid tempen opp 2 grader etter tørrhumling eller når det blir stille i blow off'en. Dette er første gang jeg setter starter på høstet T-58 og på 18 grader knuser den seg igjennom sukkeret, jeg brygger alltid 2 brygg, og selv S-04 ligger etter. Nå var det nok en liten overpitch da jeg endret hva jeg skulle brygge etter starteren ble satt pga mangel på humle som jeg ikke sjekket før det var for seint.
 
må innrømme jeg ikke har fulgt helt med i svingene i denne tråden, men jeg liker å tørrhumle når aktivitet dabber av
Du skriver 90% gjæring, da ville jeg tørrhumle, også vente 6 dager hvis det er din preferanse
Du fater uansett gjør du ikke?
Skjønner, om jeg kunne velge fritt liker jeg 3 dager tørrhumle, men merker liten til ingen forskjell på 3 og 6 dager så tenker at noen dager ekstra på kaka og et par grader høyere ikke gjør annet en godt for ølet, men det er kun basert på antakelser.

Det jeg er bekymret for er usmaker ved å ta ølet for tidlig av kaka. Og jo dette ølet skal på fat :)
 
Jeg anbefaler det ikke direte, jeg burde skrevet det. Se på det som et ekstra alternativ. Jeg har alltid gjæret i bøtter og det er for det meste sånn jeg har gjort det iom at jeg ikke har hatt mulighet til enkel purging bortsett fra å stikke co2 ned under lokket.

Men når det har kommet til tørrhumlede øl så har jeg ikke tenkt gjærkake, bare når jeg bør ta det ifht når humletilsetningen ble gjort. Smak/Aroma. Kontakttiden kan også senkes med aktivitet i karet og høyere temperatur, selv om det ikke er snakk om utrolig aktivitet akkurat ved å frigi CO2.
Jeg skjønner, men hva tenker du om fordelene ved å la ølet sitte på gjærkaka? Såvidt jeg har forstått og forsåvidt merket på smak holder 3 dager tørrhumling, merker ikke forskjell mellom 3 og 6 dager, men har aldri fatet et øl tidligere enn 12 dager, så jeg lurer på om det kan ha negativt utfall å fate allerede etter 8 dager? Jeg skrur stort sett alltid tempen opp 2 grader etter tørrhumling eller når det blir stille i blow off'en. Dette er første gang jeg setter starter på høstet T-58 og på 18 grader knuser den seg igjennom sukkeret, jeg brygger alltid 2 brygg, og selv S-04 ligger etter. Nå var det nok en liten overpitch da jeg endret hva jeg skulle brygge etter starteren ble satt pga mangel på humle som jeg ikke sjekket før det var for seint.

Neh, hvis gjæren er ferdig og det smker fint så er åtte dager helt greit det. Jeg har selv fatet øl med US-05 etter fire dager og det har fungert helt fint det. OG 1.052 sånn ca, hjemmebrygger-overpitch (1pk til 14L) med aggressiv temperaturstyring opp til 28 grader fra 16 grader ved pitch.

Fordelene (hvis ser bort fra kontakttid med humle) er at ølet modnes raskere siden du har mer gjær pr ml øl enn ved å la det modnes på flaske/fat, og ølet står ikke i kjøleskapet. Men dette er stilavhengig. Med IPA så er det mer tørrhumle, tapp ferskt og holdet kaldt hele veien, mens andre stiler kan smake bedre raskere hvis de står litt varmere, det modnes raskere, men holdbarheten kan gå noe ned.Men samtidig, Jo lengre et øl står i ei bøtte jo mer oksygen slipper det inn over tid og da gjæringslås-propper lekker, lokk lekker, og selve gjærlåsen slipper inn oksygen, men dette tar tid.
 
Sist redigert:
Neh, hvis gjæren er ferdig og det smker fint så er åtte dager helt greit det. Jeg har selv fatet øl med US-05 etter fire dager og det har fungert helt fint det. OG 1.052 sånn ca, hjemmebrygger-overpitch (1pk til 14L) med aggressiv temperaturstyring opp til 28 grader fra 16 grader ved pitch.

Fordelene (hvis ser bort fra kontakttid med humle) er at ølet modnes raskere siden du har mer gjær pr ml øl enn ved å la det modnes på flaske/fat, og ølet står ikke i kjøleskapet. Men dette er stilavhengig. Med IPA så er det mer tørrhumle, tapp ferskt og holdet kaldt hele veien, mens andre stiler kan smake bedre raskere hvis de står litt varmere, det modnes raskere, men holdbarheten kan gå noe ned.Men samtidig, Jo lengre et øl står i ei bøtte jo mer oksygen slipper det inn over tid og da gjæringslås-propper lekker, lokk lekker, og selve gjærlåsen slipper inn oksygen, men dette tar tid.
Fantastisk, da tørrhumler jeg i morra og lar det stå maks 6 dager på 2 grader høyere og fater. Mange takk for svar, det gjelder dere alle :)
 
Jeg er blitt over gjennomsnittet opptatt av å holde meg unna O2 på kald side, jeg bruker vanlige bøtter og kjører lukket overføring. Jeg har tilt og pleier å tørrhumle i slutten av gjæringa sånn at noe O2 kan bli blåst ut. Jeg har også begynt med startere på alt av gjær, det sparer meg noen penger, men mest av alt er det gøy.

Spørsmålet ligger i at jeg satt en White IPA til gjæring i går med T-58 og den er allerede på 90% antatt utgjæring. Jeg har funnet ut at alt over 6 dager tørrhumling gir et preg jeg ikke foretrekker. Så da blir spørsmålet, hva er "lesser of two evils".

1. Tørrhumle i morra og fate etter 8 dager.
2. Vente med tørrhumling og leve med O2'en fra tørrhumlingen.

Så det er sagt, en oppgradering er uaktuelt, jeg har nettopp kuttet et hull mellom mancaven min og vaskerommet for å få kortest mulig vei til stor kurs og vann og kona er akkurat på vippen, så derfor må jeg velge den beste løsningen med det jeg har. Jeg liker tross alt å bo her og ikke i garasjen:D

Hva tenker dere er veien å gå her?
Tørrhumlet etter 4 dager og flasket etter 7 dager med en White IPA engang. Ble veldig godt øl og fikk gode tilbakemeldinger fra dommere bortsett fra at ølet var sendt inn i feil klasse.
 
Tilbake
Topp