Tråden for dumme spørsmål.

Kan botulisme være en mulighet?

Forøvrig: Hvis øl er en hvilken som helst alkoholholdig væske man har framstilt ved å tilsette gjær til en sukkerholdig væske ved en hvilken som helst temperatur, kan man sikkert lage mye tvilsomt.

Det var iallefall botulisme som tok knekken på en del folk i et bryllup et eller annet sted inni afrika for noen år siden såvidt jeg husker.
 
Prøvde å søke etter navnene til de involverte, og kanskje 80% av det som kom opp var samme teksten fra andre medier, i samme sensasjons-søkende kategori. Føles som vinklingen på samtlige artikler også er at alkoholforbudet i SA er direkte skyldig for dødsfallene. Men ikke vet jeg! For alt jeg vet er det faktisk tilfelle at de har dødd av sitt eget hjemmebrygg, men fant ingen tekst som kunne vise til noe konkret, annet enn at hjemmebrygget var sendt til prøvetaking.

Husker broren min var sengeliggende i flere dager etter at han hadde spist en ananas som hadde stått for lenge på kjøkkenbenken. Så som alkoholkilde er nok ikke ananas det beste.

Jeg er helt enig med deg; den typen nyheter er det helt umulig å forholde seg til. Det er en kynisk og skitten industri the Sun og andre medier av det slaget er en del av.

En annen sak er at det er interessant å vite noe om hvordan hjemmelaga alkhol av ulike typer kan inneholde farlige storffer.
 
Nytt dumt spørsmål:

Er faktisk isolasjon (type Glava) greit å bruke når man teiper InkBird-proben til gjæringskaret?

Hus er under oppussing, og «man tager det man haver» og alt det der...
 
Nytt dumt spørsmål:

Er faktisk isolasjon (type Glava) greit å bruke når man teiper InkBird-proben til gjæringskaret?

Hus er under oppussing, og «man tager det man haver» og alt det der...

Både ja og nei. Glava funker utmerket som isolering fra ambient. Men det er også sticky og henger seg fast her og der, kløe etc, samt at det har flammehemmende middel så når du håndterer det hvis det er uisolert så kan du dra med deg fiberet og det de inneholder rundt.

Pakk inn et stykke i plast, og bruk det.
 
Nytt dumt spørsmål:

Er faktisk isolasjon (type Glava) greit å bruke når man teiper InkBird-proben til gjæringskaret?

Hus er under oppussing, og «man tager det man haver» og alt det der...
Jeg teiper proben kun med et par striper maskeringstape. Iht avlesningene fra Tilt så er temperaturen så jevn så den kan bli, uansett hvilken temp det er i rommet kjøleskapet står i. Tipper det gjør samme nytten om man pakker inn proben godt eller ikke, men man foretrekker vel det man har erfaring med. Jeg kommer aldri til å pakke inn min:p
 
Hadde liggeunderlagsbiter tilovers etter å ha lagd varmekappe til Speidelen. Teiper en bit av det over proben på dunken og det funker for meg....
 
Hei, har bestemt meg for å hive meg på co2 kjøret. Lei av mye flasker og har lyst til å prøve noe nytt. Har derfor gått til innkjøp av Fermzilla, 19L corneliusfat, varmebelte, kveik og litt annet snacks. Nå er dette ganske nytt for meg så er en del ting jeg ikke er helt sikkert på. Min første runde blir en NEIPA. Selve bryggingen har jeg klart for meg. Så har jeg skjønt det slik at dette kan jeg ro i land på få dager i fermzilla med kveik og høy temperatur. Kjører oksygenfri overføring til fatet. Så tenkte jeg å sette fatet på ca. 1 bar i en ukes tid for karbonering. Det jeg lurer på er: Gitt at man etter en uke har fått ønsket karbonering. Kobler dere da fra co2 og sjekker med jevne mellomrom, evt kobler på ved tapping. Eller lar dere fatet stå tilkoblet co2 hele tiden?

Kan være verdt å nevne at jeg ikke har kjøleskap til fatet. Kommer til å oppbevare det på et kjølig rom i kjelleren inntil videre. Rommet holder nå ca. 13 - 14 grader og vil nok bli kaldere når vinteren slår inn i nord.
 
Det jeg lurer på er: Gitt at man etter en uke har fått ønsket karbonering. Kobler dere da fra co2 og sjekker med jevne mellomrom, evt kobler på ved tapping. Eller lar dere fatet stå tilkoblet co2 hele tiden?

Kan være verdt å nevne at jeg ikke har kjøleskap til fatet. Kommer til å oppbevare det på et kjølig rom i kjelleren inntil videre. Rommet holder nå ca. 13 - 14 grader og vil nok bli kaldere når vinteren slår inn i nord.
Temperaturen kan bli litt utfordrende med tanke på skum og å beholde karbonering i ølet. Ordne deg et billig 105cm skap til å sette fatet i så gjør du det mye enklere for deg selv. Det holder da med en Pluto-kran - trengs ikke tappetårn og perlick med en gang.. Jeg karbonerer ølet på denne måten; 2 bar i 48 timer, så justerer jeg til det trykket jeg serverer ølet på, ofte 0.8 bar.
 
Temperaturen kan bli litt utfordrende med tanke på skum og å beholde karbonering i ølet. Ordne deg et billig 105cm skap til å sette fatet i så gjør du det mye enklere for deg selv. Det holder da med en Pluto-kran - trengs ikke tappetårn og perlick med en gang.. Jeg karbonerer ølet på denne måten; 2 bar i 48 timer, så justerer jeg til det trykket jeg serverer ølet på, ofte 0.8 bar.

Ok, men står co2 tilkoblet hele tiden. Eller kobler man flasken fra? Anbefalt temp i kjøleskapet?
 
Et spm
jeg satt et ølsett torsdag forgje uke. Målte fg mandag og tirsdag den var 1010 og på lappen som følger med sette står det 1015 for dexstrose. Så det jeg lurer pådaom det er ferdig:)? Eller om det bør stå :)?
 
Ok, men står co2 tilkoblet hele tiden. Eller kobler man flasken fra? Anbefalt temp i kjøleskapet?

Mange måter å karbonere på, enten hurtig, eller 'sakte'. Jeg lar mine øl stå på pluss/minus 1 bar (avhengig av øltype) i en uke på kjøleskapstemp. Da er de ferdig karbonert. Lar CO2 stå tilkoblet hele tiden.
 
Mange måter å karbonere på, enten hurtig, eller 'sakte'. Jeg lar mine øl stå på pluss/minus 1 bar (avhengig av øltype) i en uke på kjøleskapstemp. Da er de ferdig karbonert. Lar CO2 stå tilkoblet hele tiden.

Takk for svar. Det bruker ikke mye co2 om du har stående på og f.eks. bruke 1 mnd eller 2 på å tømme fatet?
 
Takk for svar. Det bruker ikke mye co2 om du har stående på og f.eks. bruke 1 mnd eller 2 på å tømme fatet?

Når ølet er ferdig karbonert på et visst trykk så er ølet mettet på det trykket. Da bruker du ikke noe co2 selv om det står tilkoblet. Etter hvert som du tapper av fatet tilføres det fortløpende CO2. Det må du gjøre uavhengig av metode for å opprettholde karboneringsnivået i ølet ditt. Hvis ikke vil co2 gå ut av ølet for å skape likevekt i fatet, og ølet vil til slutt bli flatt. Det enkleste, synes jeg, er å ha karboneringstrykk=serveringstrykk. På en 4-6 grader vil +/- 1 bar gi deg et passelig kullsyrenivå. Og man kan bare koble på CO2 og la det stå slik til fatet er tomt. Enkelt og greit. Trenger du å hurtigkarbonere ølet ditt kan du gjøre som @Steinar Huneide sier over. Kjøre på et høyere trykk over kortere tid, for så å redusere trykket. Utover det er alle prinsipper like.

For min del er ikke hurtigkarbonering så aktuelt. De fleste øl har uansett godt av å stå litt på fat før de er på sitt beste. I hvert fall den uken det tar å oppnå rett kullsyrenivå.
 
Et spm
jeg satt et ølsett torsdag forgje uke. Målte fg mandag og tirsdag den var 1010 og på lappen som følger med sette står det 1015 for dexstrose. Så det jeg lurer pådaom det er ferdig:)? Eller om det bør stå :)?
FG er avhengig av flere faktorer, blant annet mesketemperatur. FG på 1010 er helt innafor det meste. Om du måler samme SG over 3 dager er det bare å flaske/bokse/fate :)
 
For min del er ikke hurtigkarbonering så aktuelt. De fleste øl har uansett godt av å stå litt på fat før de er på sitt beste. I hvert fall den uken det tar å oppnå rett kullsyrenivå.
Enig. Men gassflaska jeg har i garasjen er litt "multi purpose", så den hurtigkarbonerer ølet slik at fatet er noenlunde karbonert og kan stå litt før det blir flytta inn til kegeratoren eller over i et anna fat etter coldcrash. Bruker også denne flaska til å purge fat fylt med starsan.
 
Dersom du er ny / har nytt CO2-utstyr, anbefaler jeg ‘periode-trykk’
Vet ikke om prosessen har et navn, men du trykksetter med 3 bar hver gang du går forbi fatet og deretter stenger flaska. Etter en tid kontrollerer du om ølet er mettet.
Grunnen er at det tar tid å forsikre seg om at alt er tett.
Trist å tømme din første CO2 flaske før ølet er smakt (noe som hente min kompis)
 
Vinteren min har stoppet opp på 1.022, mot forventet 1.013, gjæret kjapt ned der på 20°, har skrudd opp tempen til 22° over to døgn og ristet karet, men det er fortsatt dødt, men ølet smaker godt.
Bare å gi opp og få det på flaske?

Wlp007 i rett mengde fra starter, men ingen andre forsøk på oksigering en at vørteren fikk et fall på en halvmeterish fra slangen og ned i karet.
 
Vinteren min har stoppet opp på 1.022, mot forventet 1.013, gjæret kjapt ned der på 20°, har skrudd opp tempen til 22° over to døgn og ristet karet, men det er fortsatt dødt, men ølet smaker godt.
Bare å gi opp og få det på flaske?

Wlp007 i rett mengde fra starter, men ingen andre forsøk på oksigering en at vørteren fikk et fall på en halvmeterish fra slangen og ned i karet.
Hvor lenge har ølet stått til gjæring? Hvordan smaker SG prøven?
 
Det stod i 8 dager før første prøve som viste 1.022, det er fire dager siden og den har hatt 22° siden i natt en gang.
Tok også prøve i dag og på søndag som begge viste 1.022

Smaken? Er det utprega søtt, kan det kanskje være en ide å sette i gang en ladning tørrgjær, la den nå maks aktivitet, og hive den oppi.
 
Tilbake
Topp