Nordlands
Norbrygg-medlem
Dette blir vel i så fall det som kalles en vitality starter, som er noe annet enn rehydreringen som skjer de første 15 min. Jeg ser ikke hvordan overpitch skal hjelpe mot dødeligheten under selve rehydreringen. SG vil jo være like høy uansett volum de første minuttene, om ikke timene.Jeg er fullt klar over at Fermentis anbefaler å drysse gjæren rett i dunken.
Det jeg tenker på er at ved å la gjæren få sette i gang i en blanding som er tilsvarende å overpitche, før den blir tilsatt i dunken. ikke nødvendigvis er negativt?
Hvor mange celler dør ved å drysse gjæren rett i dunken, ved høy SG i forhold til ved lav SG?
Jeg har lest om folk som lar gjæren få lov til å begynne i mindre volum, når de brygger sterke øl, for så å mate den med vørter litt og litt for å ikke stresse gjæren og beholde god gjærhelse.
jeg har ikke forsket på dette selv, og både pitcher tørrgjær rett i dunken, hydrerer og lager startere etter hva jeg føler for.