Finn Berger
Moderator
Jeg kjørte noen brygg i sommer med en kort mesk (30 min) på 66/67 grader, og så direkt tapping (no sparge). Det var en nordengelsk brun, et par pils, en bitter, en porter og en IPA. Jeg er ikke i stand til å si at de på noen måte var dårligere enn de jeg brygger på den vanlige måten min. Jeg kokte dem forøvrig bare en halvtime, også. Dette var en test av Marshal Schotts "short and shoddy"-konsept, og hadde det ikke vært for at det stressa meg å skulle gjøre alt på så kort tid, og at jeg ikke er helt happy med å gå ned 8-10 prosentpoeng i effektivitet, så ser jeg egentlig ingen grunn til at jeg ikke skulle fortsatt med det der.
Enkelt og greit: Hverken ut fra teori eller egen praksis kan jeg si noe annet enn at jeg tror at det ikke har så mye for seg å gjøre noe mer enn å kjøre ett meskesteg på den temperaturen som gir deg den gjærbarheta du er ute etter, og så gå rett på skylling. Jeg regner med at det Narziss (eller var det Kunze) sier om produksjon av glycoproteiner i et langt steg på 70-72 grader, stemmer - men spørsmålet er jo om jeg opplever at det utgjør noen merkbar gevinst. Likevel fortsetter jeg med det. Og spør noen meg om råd, så sier jeg (kanskje): Gjør ikke som jeg gjør, men som jeg sier.
Det er vel også et faktum at vørteren blir mer lettflytende jo varmere den er, men det er også et faktum at det går helt utmerket å skylle med kaldt vann. Dét gir et lite effektivitetstap, men det er ikke stort. Jeg har ekstremt vondt for å tro at forskjellen på 67 og 77 grader spiller noen som helst merkbar rolle. Og om den gjør det: Det er bare å bruke varmere skyllevann for å oppnå den effekten.
Utmesk gir et litt høyere utbytte, i form av dekstriner (jeg ville holdt temperaturen høy i 10 minutter for å maksimere den effekten) hvis det er et poeng. Jeg er mer usikker på om det øker innholdet av glycoproteiner, dels fordi tida antakelig er for kort, og dels fordi jeg tror den er temperaturavhengig.
Men at jeg ikke mener det er noe som helst poeng i å kjøre en utmesk, er ikke nødvendigvis noen god grunn for andre til å la det være.
Enkelt og greit: Hverken ut fra teori eller egen praksis kan jeg si noe annet enn at jeg tror at det ikke har så mye for seg å gjøre noe mer enn å kjøre ett meskesteg på den temperaturen som gir deg den gjærbarheta du er ute etter, og så gå rett på skylling. Jeg regner med at det Narziss (eller var det Kunze) sier om produksjon av glycoproteiner i et langt steg på 70-72 grader, stemmer - men spørsmålet er jo om jeg opplever at det utgjør noen merkbar gevinst. Likevel fortsetter jeg med det. Og spør noen meg om råd, så sier jeg (kanskje): Gjør ikke som jeg gjør, men som jeg sier.
Det er vel også et faktum at vørteren blir mer lettflytende jo varmere den er, men det er også et faktum at det går helt utmerket å skylle med kaldt vann. Dét gir et lite effektivitetstap, men det er ikke stort. Jeg har ekstremt vondt for å tro at forskjellen på 67 og 77 grader spiller noen som helst merkbar rolle. Og om den gjør det: Det er bare å bruke varmere skyllevann for å oppnå den effekten.
Utmesk gir et litt høyere utbytte, i form av dekstriner (jeg ville holdt temperaturen høy i 10 minutter for å maksimere den effekten) hvis det er et poeng. Jeg er mer usikker på om det øker innholdet av glycoproteiner, dels fordi tida antakelig er for kort, og dels fordi jeg tror den er temperaturavhengig.
Men at jeg ikke mener det er noe som helst poeng i å kjøre en utmesk, er ikke nødvendigvis noen god grunn for andre til å la det være.