Det var det jeg tenkte også8,5 L/kg i mesketykkelse er jo litt i meste laget, så kanskje
Jeg tipper du får bedre utbytte om du mesker med 2,8L pr kg malt(7,28L) og tar en batch sparge i en bøtte eller lignende. Altså bare løfter ut meskeposen, lar den renne godt av seg i meskekjelen før du senker den ned i 14,72 liter og rører godt 10 min før du løfter posen igjen og lar den renne av seg før du tømmer batch sparge vannet sammen med meskevannet og koker opp.Planlegger en ordinary bitter, OG 1.036, 2,6 kg malt, 22l meskevann nosparge. Ca 67-68% effektivitet.Har mesket slik tidligere, men jeg undrer meg: Vil effektiviteten øke dersom jeg mesker med feks 12 l og tilsetter de siste 10 l mot slutten av meskinga? Eller vil dette spille liten rolle? Noen som har erfaringer på området?
Jeg tipper du får bedre utbytte om du mesker med 2,8L pr kg malt(7,28L) og tar en batch sparge i en bøtte eller lignende. Altså bare løfter ut meskeposen, lar den renne godt av seg i meskekjelen før du senker den ned i 14,72 liter og rører godt 10 min før du løfter posen igjen og lar den renne av seg før du tømmer batch sparge vannet sammen med meskevannet og koker opp.
Aha, ja da ville jeg gått for forslaget ditt, men ville uansett kjørt 2,8L/kg, såvidt jeg husker er optimalt for BIAB 2,5 til 3,5L/kgmen nå var vel tanken hans å kjøre no-sparge
Hvis jeg ikke tar helt feil er 3 -4 L/kg det mest optimale for enzymene
Hvorfor det? Og med no sparge må en vel bruke mer malt? Og kanskje øke meskettiden til 90 min når mesken er så tynn?med så lav OG tror jeg du vil få bra effektivitet uansett, og muligens bedre øl med no-sparge ..
Hvorfor det? Og med no sparge må en vel bruke mer malt? Og kanskje øke meskettiden til 90 min når mesken er så tynn?
Mer malt er mer smak, den kjøper jegMer malt, mer smakNei, jeg vet ikke, dette er tynn teori
men nå var vel poenget å ikke meske med fult volum
Med no sparge må du bruke mer malt fordi du etterlater mer sukker - og smak, også, vil jeg tru - i masken. Jeg skal ikke være altfor skråsikker, men hvis det faktisk var sånn at du fikk mer smak med no sparge, ville det vel være mer utbredt å meske uten skylling når en brygger til konkurranser?Mer malt, mer smakNei, jeg vet ikke, dette er tynn teori
men nå var vel poenget å ikke meske med fult volum
Vet ikke jeg ass, går jo fint ann å kaldtrekke mørkere malt for smak og farge uten at sukkeret blir med. Uansett bare en måte å finne det ut på, gleder meg til å høre resultatene du finnerMed no sparge må du bruke mer malt fordi du etterlater mer sukker - og smak, også, vil jeg tru - i masken. Jeg skal ikke være altfor skråsikker, men hvis det faktisk var sånn at du fikk mer smak med no sparge, ville det vel være mer utbredt å meske uten skylling når en brygger til konkurranser?
De resultatene jeg har funnet er at det ikke blir noe spesielt med øl som blir brygga med no sparge. Jeg kjørte en serie i fjor - short and shoddy - og kunne ikke kjenne at de ølene skilte seg ut på noen måte.Vet ikke jeg ass, går jo fint ann å kaldtrekke mørkere malt for smak og farge uten at sukkeret blir med. Uansett bare en måte å finne det ut på, gleder meg til å høre resultatene du finner![]()
forventer ingen magisk effekt av å ikke skylle, ut over en enklere og kjappere bryggeøkt. Av og til kan det være greit. Spørsmålet koker vel ned til resultatet av tykk vs tynn mesk. Hensyntar ikke dette mer i oppskrifta enn at jeg reduserer effektiviteten littDe resultatene jeg har funnet er at det ikke blir noe spesielt med øl som blir brygga med no sparge. Jeg kjørte en serie i fjor - short and shoddy - og kunne ikke kjenne at de ølene skilte seg ut på noen måte.
Reint logisk så ville det vel være merkelig om du skulle få med en større prosentdel smaksstoffer enn sukker? Konsentrasjonen av alle stoffer vil jo være den samme i det som blir igjen i masken som i det du får tappa ut.
Hmm skjønner, tror uansett jeg kun hadde økt basemalten med 20% i en stout oppskrift om jeg skulle gjort no sparge, men det er kun synsingDe resultatene jeg har funnet er at det ikke blir noe spesielt med øl som blir brygga med no sparge. Jeg kjørte en serie i fjor - short and shoddy - og kunne ikke kjenne at de ølene skilte seg ut på noen måte.
Reint logisk så ville det vel være merkelig om du skulle få med en større prosentdel smaksstoffer enn sukker? Konsentrasjonen av alle stoffer vil jo være den samme i det som blir igjen i masken som i det du får tappa ut.
Du vil antakelig trenge litt mer tid for å få full konversjon, og du vil få litt høyere gjærbarhet, med en tynn mesk, men ellers skal ikke tjukkelsen på mesken spille noen rolle. Jeg hiver oppi alt vannet med en gang, og har ikke opplevd at det har noen negativ effekt. Jeg får forøvrig et utbytte opp mot 75% hvis jeg skal ha så lav OG som det du sikter mot.Planlegger en ordinary bitter, OG 1.036, 2,6 kg malt, 22l meskevann nosparge. Ca 67-68% effektivitet.Har mesket slik tidligere, men jeg undrer meg: Vil effektiviteten øke dersom jeg mesker med feks 12 l og tilsetter de siste 10 l mot slutten av meskinga? Eller vil dette spille liten rolle? Noen som har erfaringer på området?
Hvor mye du må øke med, avhenger litt av hvor høy OG du skal ha. Med høyere OG øker forskjellen i effektivitet, men ikke dramatisk. Kilden min er tabeller s.307 f.f. i How to Brew, og de er jeg litt usikker på hvor gode er, men jeg synes det virker rimelig at omkostningene ved no sparge øker litt med økende OG.Hmm skjønner, tror uansett jeg kun hadde økt basemalten med 20% i en stout oppskrift om jeg skulle gjort no sparge, men det er kun synsing![]()
Har mesket med 8+ liter pr kg selv.forventer ingen magisk effekt av å ikke skylle, ut over en enklere og kjappere bryggeøkt. Av og til kan det være greit. Spørsmålet koker vel ned til resultatet av tykk vs tynn mesk. Hensyntar ikke dette mer i oppskrifta enn at jeg reduserer effektiviteten litt
Jeg trur du oppnår målet ditt uten at det har noen som helst merkbar virkning på noe annet. Mesketjukkelsen er den av de justerbare faktorene som kan påvirke resultatet av meskinga, som påvirker det minst, i følge Palmer i How to Brew. Og det betyr at du rolig kan la være å bekymre deg for mulige merkbare virkningerforventer ingen magisk effekt av å ikke skylle, ut over en enklere og kjappere bryggeøkt. Av og til kan det være greit. Spørsmålet koker vel ned til resultatet av tykk vs tynn mesk. Hensyntar ikke dette mer i oppskrifta enn at jeg reduserer effektiviteten litt