Nå ble dette brått enda vanskeligere …Barke har litt bredere smaksbilde enn Floormalted Bohemian. Men om du virkelig vil ha mye ”bang for the bucks”, så er det nok Eraclea som gjelder. Den er nærmere Vienna enn pils i smak, om man kan legge aromahjulene til Weyermann til grunn. Jeg bruker Barke i Helles – og er veldig fornøyd med det. Vurderer å blande inn litt Eraclea neste batch.
Vis vedlegget 55533
Med bare münich er du fort over i dunkel/bayer-land. Helles betyr jo ”lys”.Nå ble dette brått enda vanskeligere …
Og en Helles med bare Munich hadde vel blitt for tung?
Derfor jeg setter litt spørsmålstegn ved smakshjulet … Eraclea burde jo i henhold til dette brukt i en Helles blitt et veldig lys øl som smaker som en fullblods bayer …Med bare münich er du fort over i dunkel/bayer-land. Helles betyr jo ”lys”.
Jeg skal brygge pils på fredag med disse tre, med Barke som førstefiolin.Barke har litt bredere smaksbilde enn Floormalted Bohemian. Men om du virkelig vil ha mye ”bang for the bucks”, så er det nok Eraclea som gjelder. Den er nærmere Vienna enn pils i smak, om man kan legge aromahjulene til Weyermann til grunn. Jeg bruker Barke i Helles – og er veldig fornøyd med det. Vurderer å blande inn litt Eraclea neste batch.
Vis vedlegget 55533
Vurderer å lage te på disse + Bestmaltz.Jeg skal brygge pils på fredag med disse tre, med Barke som førstefiolin.
Jeg har ikke smakt dem side om side, så det synes jeg det er vanskelig å si noe vettugt om.Vurderer å lage te på disse + Bestmaltz.
Du har jo etter hva jeg har fått med meg brygget med både barke og floor? Hvilken synes du er mest maltrik?
Mener å huske fra din Smashing at maltsødme og honning var tilstede der …
Enig med du ! Som jeg skrev tidligere TROR JEG at det må leses som balanse mellom smakene, og ikke oversettes direkte til smaksstyrke som for meg ville vært det logiske.Det er noe merkelig med disse aromahjulene. Sammenligner jeg Eraclea med Munich 2 er de så å si like i profilen på røstede aromaer, som er den kategorien jeg ville tru blei mest typisk sterkere når du går opp i farge. Det ser jo ut som om du skulle få omtrent samme aromaprofil med de to maltene. Men jeg er temmelig sikker på at det ville bli veldig stor forskjell på to øl brygga med 100% av disse to malttypene.
Eraclea er jo ikke mørkere enn andre pilsmalt; det må altså antakelig være maltsorten som skaper forskjellen.
Er det noe med hvordan disse hjulene skal leses?
Det høres rimelig ut, ja. Jeg lurer jo også på begrepet aroma. Det er jo vrient å skjelne mellom aroma og smak. Når vi smaker er alltid bidraget fra luktecellene med, så ville det vært bedre å kalle disse hjulene for smakshjul? Jeg går ut fra at testinga foregår som smaking. Testpanelet sitter vel ikke som oksen Ferdinand i tegnefilmen og "bara luktar på blommorna".Enig med du ! Som jeg skrev tidligere TROR JEG at det må leses som balanse mellom smakene, og ikke oversettes direkte til smaksstyrke som for meg ville vært det logiske.
Burde jeg starte på 17°C til stormgjæringa er ferdig så skru opp til 20°C? Sånn jeg gjør med us-05Skal jeg være helt ærlig ville jeg ikke brukt BE-256, jeg har bare prøvd en gang, men det ga mange rare usmaker, litt fusel, litt svovel, besk bitterhet og en emmen tørr følelse, mener @loebrygg heller ikke var veldig imponert over den gjæra. Om du vil kjøre tørrgjær så sitter jeg med en Saison i hånda og andre brygg med farmhouse fra Lallemand, det en gjær jeg kan anbefale. Og jeg ville brukt 2 pakker uansett hvilken gjær du går for
Med farmhouse har jeg startet på 20 grader og økt til 22 når stormen er over med gode resultater.Burde jeg starte på 17°C til stormgjæringa er ferdig så skru opp til 20°C? Sånn jeg gjør med us-05
Kommer ann på hvor mye frirom du har over ølet, temperatur og OG, og ja den får ganske høy krausen. Jeg har bare begynt å bruke blow off på alle ølGår det bra å bruke vanlig gjærlås eller lurt med blowoff? Blir det mye gjærskum eller hva det heter
Jeg synes 19 er høyt. Det er såpass varmt at det fort tar av - eller det er i alle fall mi erfaring. Det går planty fort nok på 17.Jeg ville heller starta på 19 C også skru gradvis opp etter et par dager
Enig med @Kloakk . Glem vanlig gjærlås til etter at stormgjæringa er over.Går det bra å bruke vanlig gjærlås eller lurt med blowoff? Blir det mye gjærskum eller hva det heter
Jeg synes 19 er høyt. Det er såpass varmt at det fort tar av - eller det er i alle fall mi erfaring. Det går planty fort nok på 17.