Finn Berger
Moderator
nei - du bør holde kuene unnaFukta maltet før kverning for første gang i dag, og det var en game-changer mtp støv iallefall.
Men er det normalt at det lukter fjøs av fuktet malt?
nei - du bør holde kuene unnaFukta maltet før kverning for første gang i dag, og det var en game-changer mtp støv iallefall.
Men er det normalt at det lukter fjøs av fuktet malt?
Skjønner hva du mener, og jeg vil si ja. Ikke direkte "fjøs", men man kan vel lukte en assosiasjon der, spørs hvilket malt og.Fukta maltet før kverning for første gang i dag, og det var en game-changer mtp støv iallefall.
Men er det normalt at det lukter fjøs av fuktet malt?
Dette var norsk gårdsmalt, pils og pale, så kanskje ikke helt unaturlig?Skjønner hva du mener, og jeg vil si ja. Ikke direkte "fjøs", men man kan vel lukte en assosiasjon der, spørs hvilket malt og.
Hvis det er fra Norsk Malt, så vil jeg si at du får den lukta (iallefall for noen år siden, da jeg håndterte den).. Det er eneste norske malten jeg har prøvd, og opplevd det samme.Dette var norsk gårdsmalt, pils og pale, så kanskje ikke helt unaturlig?
Måtte slå ut ei øl i høst, som var brygga med Norsk pilsmalt. Tror den hadde stått for lenge i den kraftfôr sekken som de bruker.Hvis det er fra Norsk Malt, så vil jeg si at du får den lukta (iallefall for noen år siden, da jeg håndterte den).. Det er eneste norske malten jeg har prøvd, og opplevd det samme.
For dumt spørsmål?Skal til å prøve meg på en Vienna Lager basert på Simpsons Munich Malt som base malt. Men nå ser jeg (eller rettere sagt, Brewer's Friend ser at ...) dette maltet kun har en Diastatic power (DP) på 25 (Lintner). Sjekket produsentens data ark, og der var den enda lavere, på 20. Spesialmaltet bidrar ikke med noe, så mitt spørsmål er om dette blir et problem? DP skal vel være 30 eller høyere.
Nei.For dumt spørsmål?
Jeg syns 10 til 14 dager på det trykket er finfint, og når det er ferdig karbonert kan du koble av uten å miste karboberingen om det er ønskelig, og koble til når du skal tappeApropos fat... Frem til helgen som var hadde jeg aldri satt mine ben i et fat, men nå sitter jeg med et som jeg har fylt med pils. Det står på 4 grader med 0,8 bar og iflg en tabell på ølbrygging.no skal det da være karbonert til helgen. Nå er jo pils langt fra drikkeklart da så ølet skal jo bo i det fatet en 7-8 uker til.
Da blir det litt grubling her; Ska dette virkelig stå med CO2 tilkoblet hele tiden eller vil det være som med flaske... at såsnart ølet er karbonert så holdes karbonering i en lukket beholder? Frøvd å lese meg opp på temaet men det jeg leser spenner fra frakobling etter karbonering til at flaska skal stå tilkobla fra fatet er fylt til det er tømt...
Du kan koble det fra, men det gjør heller ikke noe å ha det kobla til på serveeingstrykk. Hvis du trenger tilkoblinga til noe annet kan du karbonere fatet på fem minutter og så sette det bort mens du venter på at det skal modne, men hvis du likevel har en ledig gasskobling er det ikke noe i veien for å koble det til på riktig trykk og la det stå sånn til fatet er tomt.Ska dette virkelig stå med CO2 tilkoblet hele tiden eller vil det være som med flaske... at såsnart ølet er karbonert så holdes karbonering i en lukket beholder? Frøvd å lese meg opp på temaet men det jeg leser spenner fra frakobling etter karbonering til at flaska skal stå tilkobla fra fatet er fylt til det er tømt...
Jeg følger opp denne med et nytt "dumt spørsmål"Apropos fat... Frem til helgen som var hadde jeg aldri satt mine ben i et fat, men nå sitter jeg med et som jeg har fylt med pils. Det står på 4 grader med 0,8 bar og iflg en tabell på ølbrygging.no skal det da være karbonert til helgen. Nå er jo pils langt fra drikkeklart da så ølet skal jo bo i det fatet en 7-8 uker til.
Da blir det litt grubling her; Ska dette virkelig stå med CO2 tilkoblet hele tiden eller vil det være som med flaske... at såsnart ølet er karbonert så holdes karbonering i en lukket beholder? Frøvd å lese meg opp på temaet men det jeg leser spenner fra frakobling etter karbonering til at flaska skal stå tilkobla fra fatet er fylt til det er tømt...
Hva slags munich er det - lyst eller mørkt? Lyst burde ikke være noe problem. Mørkt kan kanskje være det. Men den enkle løsningen er å slenge inn noen prosent pilsnermalt.
Det er jo ellers i et historisk perspektiv litt ironisk å brygge wiener med münchenermalt. Dreher utvikla jo wienermaltet i Wien samtidig som kompisen Sedlmayr utvikla münchenermaltet i München.
Er ikke det åpenbare valget å bruke en god del Vienna malt i en Vienna lager istedenfor Munich?
Vel, jeg la inn link til dataarket i det opprinnelige innlegget mitt.. Lyst eller mørkt, da blir det lyst. Med Diastatic power på 20 Lintner, så sier du du at det ikke bør være noe problem fordi det er et lyst malt? Den logikken skjønner jeg ikke helt.
Jeg tenkte på å slenge inn 1 kg pilsnermalt, men gristen er ferdig veid og malt. Så med ekstra malt blir det en Vienna Export! Er et alternativ å tilsette noe WLN4100?
Heh, bakgrunnen er en dommervurdering av en Bayer jeg sendte inn til Oslomesterskapet i pils 2020. Den var for lys i fargen, men en "Spennende versjon av en bayer, men mangler noe på typeriktighet". Så tenkte jeg, justerer litt her, så har jeg en flott Vienna lagerJusterer litt der, så har jeg en flott Bayer
![]()
Vienna i en Vienna er håndtverk. Münich provoserer litt og er kunst!Er ikke det åpenbare valget å bruke en god del Vienna malt i en Vienna lager istedenfor Munich?
Jeg har fulgt med på den diskusjonen, og ja, jeg provoserer og eksperimenterer i et hvert fall ;-)For ordens skyld @Håkon Bugge , så var kommentaren min over rettet mot denne tråden her (hvis du ikke har sett den).
Det er mange som synes dette med trykk og karbonering er vanskelig. Men om man tenker på at det blir en balanse mellom trykket fra gassflasken (egentlig regulatoren), ølet og headspace er prinsippet veldig enkelt:Apropos fat... Frem til helgen som var hadde jeg aldri satt mine ben i et fat, men nå sitter jeg med et som jeg har fylt med pils. Det står på 4 grader med 0,8 bar og iflg en tabell på ølbrygging.no skal det da være karbonert til helgen. Nå er jo pils langt fra drikkeklart da så ølet skal jo bo i det fatet en 7-8 uker til.
Da blir det litt grubling her; Ska dette virkelig stå med CO2 tilkoblet hele tiden eller vil det være som med flaske... at såsnart ølet er karbonert så holdes karbonering i en lukket beholder? Frøvd å lese meg opp på temaet men det jeg leser spenner fra frakobling etter karbonering til at flaska skal stå tilkobla fra fatet er fylt til det er tømt...
Ja! Jeg tenkte umiddelbart på konformitet. Hvor du som kunstner setter søkelyset på de dogmene vi bryggere må tilordne oss.Jeg har fulgt med på den diskusjonen, og ja, jeg provoserer og eksperimenterer i et hvert fall ;-)
Var det jeg tenkte sjøl... likevektsprinsippetDet er mange som synes dette med trykk og karbonering er vanskelig. Men om man tenker på at det blir en balanse mellom trykket fra gassflasken (egentlig regulatoren), ølet og headspace er prinsippet veldig enkelt:
• Det oppnås en balanse etter noen dager, og da kan man koble fra regulatoren. Ølet kan oppbevares slik i årevis.
• Når man tapper ut øl, vil det oppstå en ubalanse om man IKKE bruker det samme trykket som man karbonerte med. Lavere trykk vil etter en stund gi ”flatere” øl fordi man erstatter det tappede volumet med mindre ”gasskonsentrasjon” enn balansen krever. Det skal ikke så mye trykk for å drive ølet ut av fatet, men etter en tid vil CO som er oppløst i ølet vandre ut i headspace for å opprettholde balansen. Dette er forankret i de fysiske gasslovene. Det motsatte er naturligvis tilfelle om man bruker høyere trykk.