Tråden for dumme spørsmål.

Amatørfeil idag, brygget en Imp.stout, skal gjæres på 19c. Sleit litt med effektiv kjøling grunnet liten batch i stor maskin og ble også stresset av kjerringer og unger (må ha noe å skylde på)

Pitcha gjær på 26-28c.. Satt dunken ute og nå 2timer etter brygging nærmer jeg meg korrekt gjæringstemp.
Kan det bli merkbart usmaker av dette? US-05
Det jeg ser for meg redder meg er at jeg har en liten overpitch, rehydrerte, solid ABV og jeg rekker og få ned tempen innenfor lagtid.

Synspunkter?
 
Amatørfeil idag, brygget en Imp.stout, skal gjæres på 19c. Sleit litt med effektiv kjøling grunnet liten batch i stor maskin og ble også stresset av kjerringer og unger (må ha noe å skylde på)

Pitcha gjær på 26-28c.. Satt dunken ute og nå 2timer etter brygging nærmer jeg meg korrekt gjæringstemp.
Kan det bli merkbart usmaker av dette? US-05
Det jeg ser for meg redder meg er at jeg har en liten overpitch, rehydrerte, solid ABV og jeg rekker og få ned tempen innenfor lagtid.

Synspunkter?
Det tror jeg nok går helt fint. Det er ikke så mye tid. Neste gang ville jeg nok kjølt før pitch, men rdwhahb.
 
Hvor lenge kan jeg lagre kvernet malt?
Hvor lenge har du behov for å lagre det?

Skal du lagre det lenge, er det sikkert en fordel om du kan vakumere det - men generelt trur jeg det ikke gjør så mye skade om det blir liggende noen måneder.

En test: https://forum.norbrygg.no/threads/basemalt-til-a-ha-i-hylla.43504/page-2#post-556126

- og litt diskusjon rundt det her: https://forum.norbrygg.no/threads/basemalt-til-a-ha-i-hylla.43504/page-2#post-556126
 
Hvor lenge har du behov for å lagre det?

Skal du lagre det lenge, er det sikkert en fordel om du kan vakumere det - men generelt trur jeg det ikke gjør så mye skade om det blir liggende noen måneder.

En test: https://forum.norbrygg.no/threads/basemalt-til-a-ha-i-hylla.43504/page-2#post-556126

- og litt diskusjon rundt det her: https://forum.norbrygg.no/threads/basemalt-til-a-ha-i-hylla.43504/page-2#post-556126
Var på Strømmen i dag og kjøpte Barke til en Helles som kanskje brygges allerede søndag. På litt impuls kjøpte jeg samtidig en pose kverna Eraclea. Skal jeg følge bryggeplanen blir det liggende i ca. 2 mnd, men kan jo også brukes om drøye 3 uker. Har ikke store nok poser til å vakuumpakke.

kjøpte samtidig 100g Floormalted, Eraklea og Barke som jeg skal lage te på for å sammenligne mot Bestmaltz. Alt skjedde litt på impuls så kom på i ettertid at jeg også burde kjøpt Weyer pils og pils ekstra lys …
 
Var på Strømmen i dag og kjøpte Barke til en Helles som kanskje brygges allerede søndag. På litt impuls kjøpte jeg samtidig en pose kverna Eraclea. Skal jeg følge bryggeplanen blir det liggende i ca. 2 mnd, men kan jo også brukes om drøye 3 uker. Har ikke store nok poser til å vakuumpakke.

kjøpte samtidig 100g Floormalted, Eraklea og Barke som jeg skal lage te på for å sammenligne mot Bestmaltz. Alt skjedde litt på impuls så kom på i ettertid at jeg også burde kjøpt Weyer pils og pils ekstra lys …
Det der går bra. Men du må niok ta en tur til, ja ... :D.
 
Jeg slapp ut av koronaisolasjon på tirsdag, og det første jeg gjorde var å dra til Strømmen Hjemmebrygg. :)

Mats fortalte at de var litt usikre på om de skulle ta sjansen på å ta inn Eraclea, men de prøvde en pall og det har solgt bra.

Jeg setter pris på at vi har mindre aktører på markedet som kan gjøre sånt - så innebærer det også at vi entusiaster følger opp!

Kanskje vi skulle hinte om Barke Munich eller Vienna også? ;)
 
Jeg slapp ut av koronaisolasjon på tirsdag, og det første jeg gjorde var å dra til Strømmen Hjemmebrygg. :)

Mats fortalte at de var litt usikre på om de skulle ta sjansen på å ta inn Eraclea, men de prøvde en pall og det har solgt bra.

Jeg setter pris på at vi har mindre aktører på markedet som kan gjøre sånt - så innebærer det også at vi entusiaster følger opp!

Kanskje vi skulle hinte om Barke Munich eller Vienna også? ;)
Barke Munich fikk kjempeomtale i en av de siste experimental-podcastene, så gjerne den:).
 
Fukta maltet før kverning for første gang i dag, og det var en game-changer mtp støv iallefall.
Men er det normalt at det lukter fjøs av fuktet malt?
 
Barke Munich vil jeg også ha!
Fyller gjerne en ordre fra dem opp til 1500 for fri frakt hvis jeg kan kjøpe Barke Münchener fra dem, har gjort det med Eraclea (ikke brygget enda)
 
Fukta maltet før kverning for første gang i dag, og det var en game-changer mtp støv iallefall.
Men er det normalt at det lukter fjøs av fuktet malt?
Har ikke lagt merke til noe luktforandring, men det blir tyngre for maskin. Jeg knakk viskermotoren min nå sist, hvis en kverner på samme hastighet og størrelse mellom valsene har det da noe fordel å fukte malten? Bortsett fra litt mindre støv.
 
Skal til å prøve meg på en Vienna Lager basert på Simpsons Munich Malt som base malt. Men nå ser jeg (eller rettere sagt, Brewer's Friend ser at ...) dette maltet kun har en Diastatic power (DP) på 25 (Lintner). Sjekket produsentens data ark, og der var den enda lavere, på 20. Spesialmaltet bidrar ikke med noe, så mitt spørsmål er om dette blir et problem? DP skal vel være 30 eller høyere.
 
Fukta maltet før kverning for første gang i dag, og det var en game-changer mtp støv iallefall.
Men er det normalt at det lukter fjøs av fuktet malt?
Skjønner hva du mener, og jeg vil si ja. Ikke direkte "fjøs", men man kan vel lukte en assosiasjon der, spørs hvilket malt og.
 
Hvis det er fra Norsk Malt, så vil jeg si at du får den lukta (iallefall for noen år siden, da jeg håndterte den).. Det er eneste norske malten jeg har prøvd, og opplevd det samme.
Måtte slå ut ei øl i høst, som var brygga med Norsk pilsmalt. Tror den hadde stått for lenge i den kraftfôr sekken som de bruker.
 
Sist redigert:
Skal til å prøve meg på en Vienna Lager basert på Simpsons Munich Malt som base malt. Men nå ser jeg (eller rettere sagt, Brewer's Friend ser at ...) dette maltet kun har en Diastatic power (DP) på 25 (Lintner). Sjekket produsentens data ark, og der var den enda lavere, på 20. Spesialmaltet bidrar ikke med noe, så mitt spørsmål er om dette blir et problem? DP skal vel være 30 eller høyere.
For dumt spørsmål?
 
For dumt spørsmål?
Nei.

Hva slags munich er det - lyst eller mørkt? Lyst burde ikke være noe problem. Mørkt kan kanskje være det. Men den enkle løsningen er å slenge inn noen prosent pilsnermalt.

Det er jo ellers i et historisk perspektiv litt ironisk å brygge wiener med münchenermalt:). Dreher utvikla jo wienermaltet i Wien samtidig som kompisen Sedlmayr utvikla münchenermaltet i München.
 
Apropos fat... Frem til helgen som var hadde jeg aldri satt mine ben i et fat, men nå sitter jeg med et som jeg har fylt med pils. Det står på 4 grader med 0,8 bar og iflg en tabell på ølbrygging.no skal det da være karbonert til helgen. Nå er jo pils langt fra drikkeklart da så ølet skal jo bo i det fatet en 7-8 uker til.

Da blir det litt grubling her; Ska dette virkelig stå med CO2 tilkoblet hele tiden eller vil det være som med flaske... at såsnart ølet er karbonert så holdes karbonering i en lukket beholder? Frøvd å lese meg opp på temaet men det jeg leser spenner fra frakobling etter karbonering til at flaska skal stå tilkobla fra fatet er fylt til det er tømt...
 
Tilbake
Topp