Finn Berger
Moderator
hehe - nei, det er ikke logikk, bare generell erfaring. Det skal gå greit å brygge med 100% lyst münchener, og med mørkt, også. Og det har det gjort for meg. Jeg ser ikke på tallene. Simpson's kaller det et "base malt" - og münchenermalt er regna som et basismalt ellers, også - og sier det kan brukes 100% til mørke øl. Det stemmer med det jeg uten videre går ut fra med münchenermalt. Nå er dette et ganske mørkt eksempel på typen (18-25 EBC), så jeg ville vel gitt litt ekstra godt med mesketid. (Og jeg ville ikke regna med at det hadde nok enzymer til noe mer enn å konvertere seg sjøl, så om du skulle hatt en del umalta råvarer - "råfrukt" - i ølet, ville det straks vært mer tvilsomt. Men det skal du vel ikke i en wiener?)
Vel, jeg la inn link til dataarket i det opprinnelige innlegget mitt.. Lyst eller mørkt, da blir det lyst. Med Diastatic power på 20 Lintner, så sier du du at det ikke bør være noe problem fordi det er et lyst malt? Den logikken skjønner jeg ikke helt.
Jeg tenkte på å slenge inn 1 kg pilsnermalt, men gristen er ferdig veid og malt. Så med ekstra malt blir det en Vienna Export! Er et alternativ å tilsette noe WLN4100?
Heh, bakgrunnen er en dommervurdering av en Bayer jeg sendte inn til Oslomesterskapet i pils 2020. Den var for lys i fargen, men en "Spennende versjon av en bayer, men mangler noe på typeriktighet". Så tenkte jeg, justerer litt her, så har jeg en flott Vienna lagerJusterer litt der, så har jeg en flott Bayer
![]()
Men blir ikke dette mer en bayer, da - som du antyder
Sist redigert: