Tråden for dumme spørsmål.

Har lyst til å dele opp en pakke med lagergjær og fryse i passe porsjoner.
Liker å styre med startere, men kan brygge mere på impuls om jeg har gjær liggende.
Legge noen i kjøleskapet og resten i fryseren er er jo også en mulighet.
 
Har lyst til å dele opp en pakke med lagergjær og fryse i passe porsjoner.
Liker å styre med startere, men kan brygge mere på impuls om jeg har gjær liggende.
Legge noen i kjøleskapet og resten i fryseren er er jo også en mulighet.
Absolutt.

Hvor mye styr du skal gjøre ut av det, avhenger vel mye av hvor lenge du trur du vil trenge å oppbevare gjæren. "Offisielle" råd sier 3 måneder i kjøleskap og 4 måneder i fryser etter at du har åpna pakka, mens det er mange rundt omkring på nettet som sier de har oppbevart gjæren mye lenger enn det uten problemer. (Denne tråden er typisk: https://www.homebrewtalk.com/threads/storing-bulk-dry-yeast.676226/ )

Jeg aner ikke hvor viktig det er å være så pirkete som mulig, men som sagt over: beskytt så godt du kan mot luft - og sjølsagt mot fuktighet. Du kan jo ta halvparten og fryse ned uten å dele den opp, og ha resten i porsjonsposer i kjøleskap. Og så ville jeg kanskje putta både den halvparten du fryser ned og posene i kjøleskapet i ei tett glasskrukke, også - for sikkerhets skyld. Vakumering er åpenbart en fordel, hvis du har muligheten.

Det ville ikke overraske meg om det går helt fint å oppbevare gjæren et par år på denne måten. Sjølsagt må du regne med et visst tap i prosent levedyktige celler i løpet av den tida, men neppe mer enn at det går fint å leve med. 10-15%?
 
Har lyst til å dele opp en pakke med lagergjær og fryse i passe porsjoner.
Liker å styre med startere, men kan brygge mere på impuls om jeg har gjær liggende.
Legge noen i kjøleskapet og resten i fryseren er er jo også en mulighet.
Jeg prøvde å se for meg hvordan dette ville funke for meg, men kommer på et par-tre gode argumenter mot å gjøre det.

For det første så trur jeg ikke at gjæren er på topp uten å ha vært brukt en gang eller to. Det er sikkert tynt med empirisk grunnlag av den solide sorten for å tru det, men jeg har nå aldri vært helt fornøyd med det ølet jeg har fått av tørrgjær brukt første gang, enten jeg nå har rehydrert eller ikke. (Jo, jeg har rehydrert noen ganger, sjøl om jeg ikke trur det har noe for seg. Mennesket er et rart dyr:).)

For det andre så hiver jeg jo ikke fin gjær; jeg gjenbruker om det er praktisk mulig. Og jeg kan gjenbruke en gjærstamme lenge, så ei sånn blokk med f.eks. 34/70 ville vare veldig lenge.

For det tredje så har jeg en favorittgjær som ikke er tørrgjær, og den kommer jeg nok ikke til å forlate, sjøl om det er greit å prøve andre innimellom.

Så nei; jeg har noen poser liggende for det tilfellets skyld at jeg skulle få behov for dem - men de har det med å gå ut på dato:).
 
  • Like
Reaksjoner: Mc.
Det ville ikke overraske meg om det går helt fint å oppbevare gjæren et par år på denne måten. Sjølsagt må du regne med et visst tap i prosent levedyktige celler i løpet av den tida, men neppe mer enn at det går fint å leve med. 10-15%?
Jeg kjøpte ei utgått pakke med Lallemand Köln i fjor sommer, og delte opp den like etter at jeg fikk den. Brukte den nest siste "dosen" der for tre uker siden, og det var ikke noe galt ved vitaliteten eller kvaliteten på ølet. Gjæret ut på et par dager og hadde noe sånt som 81% utgjæring. Det var vakuumert og lagra i kjøleskap.
 
Skal brygge en IPA med Amarillo. Har litt, og har et par pakker merket German Amarillo. Same shit different name? Tror jeg kjøpte på tilbud.
 
Ok... Så, bestemte meg plutselig for å brygge Janet's Brown ale med OG 1.065 og en 45 l batch. Her skal det brukes Nottingham gjær og helst 5 pk. Har kun tre tilgjengelig. Tenker bedre vitende enn meg at en vitalitystarter ~24 timer kan være til hjelp? Nottingham er jo et beist av ei gjær. Underpitch, oksygenere godt og håpe på det beste? Kva trur de?
 
Ok... Så, bestemte meg plutselig for å brygge Janet's Brown ale med OG 1.065 og en 45 l batch. Her skal det brukes Nottingham gjær og helst 5 pk. Har kun tre tilgjengelig. Tenker bedre vitende enn meg at en vitalitystarter ~24 timer kan være til hjelp? Nottingham er jo et beist av ei gjær. Underpitch, oksygenere godt og håpe på det beste? Kva trur de?
Burde jo gå greit det. Du har ikke S-04 eller noe sånt du kan supplere med?
 
Ok... Så, bestemte meg plutselig for å brygge Janet's Brown ale med OG 1.065 og en 45 l batch. Her skal det brukes Nottingham gjær og helst 5 pk. Har kun tre tilgjengelig. Tenker bedre vitende enn meg at en vitalitystarter ~24 timer kan være til hjelp? Nottingham er jo et beist av ei gjær. Underpitch, oksygenere godt og håpe på det beste? Kva trur de?
I følge Lallemand trenger du 34,7g

Pitch rate kalkulatoren deres har nok litt slingringsmonn. 3 pakker bør være nok uten spesielle tiltak.

1000006801.jpg
 
Ok... Så, bestemte meg plutselig for å brygge Janet's Brown ale med OG 1.065 og en 45 l batch. Her skal det brukes Nottingham gjær og helst 5 pk. Har kun tre tilgjengelig. Tenker bedre vitende enn meg at en vitalitystarter ~24 timer kan være til hjelp? Nottingham er jo et beist av ei gjær. Underpitch, oksygenere godt og håpe på det beste? Kva trur de?
Jeg er enig med @Kold Brygg , jeg trur ikke du trenger noen ekstra tiltak.

En vitalitetsstarter - du tenker antakelig på en SNS, som Conn og Beechum er forkjempere for? - ville uansett ikke hjulpet, så vidt jeg kan forstå. Tørrgjæren skal jo være maksimalt vital, og i en vitalitetsstarter gror du i veldig liten grad nye celler. Du ville sikkert fått kortere lagtid, men det er ikke noe poeng i seg sjøl Og så skal moderne tørrgjær ikke ha ekstra oksygen tilført, sida den allerede har fulle lagre av membranråstoffer (ergosterol og nødvendige fettsyrer). Jeg trur du faktisk vil kunne gjøre mer skade enn godt.
 
Jeg er enig med @Kold Brygg , jeg trur ikke du trenger noen ekstra tiltak.

En vitalitetsstarter - du tenker antakelig på en SNS, som Conn og Beechum er forkjempere for? - ville uansett ikke hjulpet, så vidt jeg kan forstå. Tørrgjæren skal jo være maksimalt vital, og i en vitalitetsstarter gror du i veldig liten grad nye celler. Du ville sikkert fått kortere lagtid, men det er ikke noe poeng i seg sjøl Og så skal moderne tørrgjær ikke ha ekstra oksygen tilført, sida den allerede har fulle lagre av membranråstoffer (ergosterol og nødvendige fettsyrer). Jeg trur du faktisk vil kunne gjøre mer skade enn godt.
Takk for gode svar @Kold Brygg, @Steinar Huneide og @Finn Berger. Ga gass og satsa på at 3 pakker holder. Prøvde noke nytt i dag med "mash hopping". Stadig nye greier :)
 
Jeg kjøpte for en tid siden en apollo snubnose gjæringsdunk som jeg tenkte å av og til bruke som kombinert gjærings-og lagringstank men som jeg også ville kunne bruke for mest mulig oksygenfri overføring til flasker. I pakka jeg kjøpte var det en tappekran https://brewshop.no/produkt/fat-co2/tappetarn-og-tappekraner/picnic-tap-2-0-homebrewer-lab men jeg trenger også noe for å koble på en slange for flasking. Er det noe jeg trenger en slik: https://www.olbrygging.no/kegland/100189/ball-lock-for-øl-med-nippel-7-mm-slangenippel
 
Følger oppskrift frå Brülosophy, så er ikkje heilt sikker på ka eg held på med... Likevel er eg ganske sikker på at det blir øl
Jeg skriver under på det der:).

Dette gjelder vel nokså generelt innafor produksjonslivet. Ledelsen kan gjøre mye rart, men så lenge gutta og jentene på gølvet veit hva de holder på med, så blir det varer av det. Og våre ansatte har jo drevet i denne bransjen noen år:).
 
Hvordan rengjør folket silikonslange, flyteball og filter på fermzilla? Koke?

T
Bucketblaster koblet til ballock koblingen og har silikonslange og filter koblet til så blir dette vasket grundig innvendig (med PBW løsning eller lignende) samtidig som gjæringstanken blir vasket. Utvendig vask av delene er enkelt å gjøre manuelt.
 
Noen her som har erfaring med kjelesyrning av vørter med veldig høy OG? (1,100+) :p

Jeg har ikke kjelesyrnet høyere enn 1,066OG og det gikk lett som en lek, men skal strekke strikken for et artig brygg ;)
 
Tilbake
Topp