Tråden for dumme spørsmål.

Første gang jeg bruker gjæringsskap. Sist gang skulle den gjære på 18 grader, og jeg hadde den i et rom med stabile 15 grader målt en liten halvmeter fra dunken. Det gikk sikkert fint. Håper jeg. Det merker jeg om 48 timer og 12 minutter. Ikke at jeg teller ...
 
Første gang jeg bruker gjæringsskap. Sist gang skulle den gjære på 18 grader, og jeg hadde den i et rom med stabile 15 grader målt en liten halvmeter fra dunken. Det gikk sikkert fint. Håper jeg. Det merker jeg om 48 timer og 12 minutter. Ikke at jeg teller ...
Du kan ofte gjære ganske kaldt og under produsenten sine anbefalinger. Men gjærhelse og gjærmengde blir veldig viktig.
 
  • Like
Reaksjoner: Ove
Nekst kvestien:

Om man fermenterer under trykk, vil det virke forstyrrende på Tilt (eller tilsvarende), eller får man avlesninger som er nøyaktig nok?
 
Jeg har en RAPT Pill, og jeg har aldri merka noe knytta til trykkfermentering. Med temperatur svinger det litt. Jeg bruker den ikke til nøyaktige målinger uansett, så det er ikke farlig for meg :)
 
Tilt/iSpindel etc reagerer på trykk og temperaturendringer. Uansett, ingen av dem er korrekte til enhver tid. De hjelper deg til å forstå når det stormgjærer, og når gjæringen har gitt seg. Ingen endring over tid = gjæring over. Målingen i seg selv kan du aldri stole 100% på, selv om du har kalibrert etter kunstens regler.

Hydrometer forteller deg hva resultatet ble.
 
Det er kanskje bare en gadget som er artig å ha, men jeg føler jeg lar ølet stå litt lenge på karet "for sikkerhets skyld" Blir fort 2 uker pluss 4 dager cold crash. Med min ene stakkarslige allrounder går det da tre lørdager mellom hver :)
Ikke en ukjent tilnærming det der. For min del er det ikke noe hastverk å få ølet over på fat, den som venter lenge osv.

Etter jeg fikk meg ispindle så jeg at stort sett alle Ale med "normal" OG var ferdig utgjæret etter 7-8 dager. Men jeg nekter plent å tappe over fra gjærkaken før 10 dager +evt CC, begrunnelse har jeg ikke.
 
Jeg hadde tidligere tre temperatursensorer, men har de siste årene kun brukt to.
Tidligere målte jeg både i vørter, isolert utenpå karet og ambient / romtemperatur inni kjøleskapet.
Siden de to første bare avvek med max 0,5 grader, sluttet jeg med føler i vørter med mindre jeg bruker ståltanken med sensor-brønn. Jeg styrer temperaturen utelukkende med føler på gjæringskaret.
Nå måler jeg alltid både på kar og ambient. Artig å følge med på stormgjæringen som vises ved ambient temp.
Som du ser, varierer temperaturen mye i kjøleskapet. Brewfather jevner ut kurvene litt over tid, slik at grafens høyre side ser ut for å svinge mer enn venstre del av grafen.
Dersom du ønsker å zoome inn i grafen, ser du de samme data via Thingspeak her: http://f1.templogg.no/
1738233524731.png
 
Hei!

Tvangskarbonering med dertil tilhørende tabell, er det forskjell på om man bruker Corneliusfat på hhv 9, 12 eller 19 liter.

Benjamin
 
Ja. Trykket i fatet er likt over og under øloverflata.
Konstant?
Ja, siden dette nå er tråden for dumme spørsmål: Skal man kunne sette et trykk for karbonering, for så å koble flasken fra og la ølet kose seg med co2-en til det er forsynt?
 
Konstant?
Ja, siden dette nå er tråden for dumme spørsmål: Skal man kunne sette et trykk for karbonering, for så å koble flasken fra og la ølet kose seg med co2-en til det er forsynt?
Det tar tid før det oppstår likevekt, så det trykket måtte nok vært bra høyt innledningsvis.
 
Det tar en ukes tid til det er likevekt. Haster det kan du kjøre høyere trykk og rulle fatet for å tvinge co2 raskere inn.
 
Det tar tid før det oppstår likevekt, så det trykket måtte nok vært bra høyt innledningsvis.
Okay. Så trykket i flasken vil falle etter hvert som ølet karboneres.

Har sjelden hastverk, men trenger gjerne co2-flasken til andre oppgaver samtidig :)
 
Okay. Så trykket i flasken vil falle etter hvert som ølet karboneres.

Har sjelden hastverk, men trenger gjerne co2-flasken til andre oppgaver samtidig :)
Å riste inn co2 funker. Ellers er en enkel splitter på gasslangen en fin måte å få co2 til mange fat samtidig.
 
  • Like
Reaksjoner: Ove
Okay. Så trykket i flasken vil falle etter hvert som ølet karboneres.

Har sjelden hastverk, men trenger gjerne co2-flasken til andre oppgaver samtidig :)
Trykket i flasken vil falle etterhvert som CO2 blir overført til fatet ja.

Jeg har hatt denne problemstillingen før, og peisa på med 4x serveringstrykk, og brukte en lukket spundingventil til å sjekke trykket etter et døgn før jeg fyllte på igjen. Fare for å overkarbonere på den måten, men fungerer.
 
  • Like
Reaksjoner: Ove
For meg er dette mer håndverk enn tabell.
Jeg rister inn ‘passe’ på 3 bar.
Deretter lar jeg det stå på 1 bar

Dersom du har mye headspace bør du være mer forsiktig med hvor mye du rister inn, og hvor høyt trykk du har i headspace etterpå
 
Tilbake
Topp