Tråden for dumme spørsmål.

For en gjennomsnittlig ølbrygger vil jeg tro det er tilstrekkelig nøyaktig å snurre på måleren et par ganger.
For en gjennomsnittlig ølbrygger burde det vel være et poeng å være nøyaktig;).

Det er i og for seg ikke så farlig om du bare gjør det på samme måten hver gang. Det som er viktig, er å få en forutsigbar prosess gjennom å lære hvordan utstyret ditt og prosedyrene dine funker. Hvis du tar ut kullsyra, veit du at du måler det samme hver gang, så det kan jo være en grunn til å gjøre det.

Jeg må jo innrømme at jeg aldri gidder å ta ut kullsyra når jeg måler FG. Men jeg regner med at feilen er nokså konsistent. Jeg trur det dreier seg om ca. ett poeng. Det blir mer komplisert når du gjærer under trykk, vil jeg tru.
 
Strømleverandøren på hytta har goofet det skikkelig til:
Vi har her vært så uheldige og fått byttet om to faser ved skjøting av hengekabel. Hengekabelen hadde brent av flere faser, og da er det ikke mulig å finne tilbake til samme fasene. Beklager så mye for dette.
Dette medførte at vår tre-fas vannpumpe nesten ikke pumper vann lenger.

Hvis vi kaller fasene for L1, L2 og L3, er det da bare å bytte om to av dem? F. eks, ledningen som gikk til L1 går til L2 og den som gikk til L2 går nå til L1.
 
Strømleverandøren på hytta har goofet det skikkelig til:

Dette medførte at vår tre-fas vannpumpe nesten ikke pumper vann lenger.

Hvis vi kaller fasene for L1, L2 og L3, er det da bare å bytte om to av dem? F. eks, ledningen som gikk til L1 går til L2 og den som gikk til L2 går nå til L1.
Hvis pumpen roterer feil vei, så kan du bare bytte om to av fasene. Slå av strømmen før du kobler. Sjekk med måleinstrument at strømmen er borte hvis du har et tilgjengelig.
 
Jeg skal flaske øl som for tiden er nedkjølt. Hvis jeg skal fylle flaskene til randen, bør jeg bekymre meg for at væsken utvider seg i romtemperatur? Altså: bør ølet få komme til romtemperatur før jeg flasker det? Jeg har følelsen av at ekspansjon fra 3C til 20C er minimal, men ble litt usikker.
 
  • Like
Reaksjoner: Ove
Jeg skal flaske øl som for tiden er nedkjølt. Hvis jeg skal fylle flaskene til randen, bør jeg bekymre meg for at væsken utvider seg i romtemperatur? Altså: bør ølet få komme til romtemperatur før jeg flasker det? Jeg har følelsen av at ekspansjon fra 3C til 20C er minimal, men ble litt usikker.
Har alltid flasket (nesten full) direkte fra coldcrash, og ikke hatt noe problem. Setter dem som oftest på baderomsgulvet et par dager etterpå (25 grader ish....)
 
Jeg skal flaske øl som for tiden er nedkjølt. Hvis jeg skal fylle flaskene til randen, bør jeg bekymre meg for at væsken utvider seg i romtemperatur? Altså: bør ølet få komme til romtemperatur før jeg flasker det? Jeg har følelsen av at ekspansjon fra 3C til 20C er minimal, men ble litt usikker.
Forskjellen er vel rundt 4% økt volum på 100gr kontra 20 gr, så det bør vel bli under 1% forskjell i volum, bør være uproblematisk
 
Jeg har en pale ale som har stått på et gjæringskar jeg mistenker det er gass/luftlekasje i. Det vil si, aktiviteten i gjærlåsen ga seg temmelig tidlig i gjæringsforløpet, men gjentatte hydtometerprøver viste at gjæringen fortsatte. Jeg antar derfor, til tross for flere runder med sjekk av lokk og gjærlås, at det har vært en lekasje et sted. Når jeg har smakt på hydrometerprøvene har jeg inntrykk av at smaken av humle har blitt mindre "frisk" over tid, og frykter at dette er et resultat av at oksygen kan ha kommet til.

Jeg lurer derfor på om det vil kunne hjelpe på humlesmaken å tilsette humle i løpet av CC eller på fat. Er det noen som har erfaring med noe lignende?
 
Godt spørsmål. Har tilsvarende tanker: brygger en pale ale-ish med en humle fra en gard i Høyanger. Aner ingenting om den, annet enn at den har vært brukt til ølbrygging for lenge siden. Dersom ølet blir smakløst - finnes det noe å tilsette i fatet etter noen ukers lagring?
 
Godt spørsmål. Har tilsvarende tanker: brygger en pale ale-ish med en humle fra en gard i Høyanger. Aner ingenting om den, annet enn at den har vært brukt til ølbrygging for lenge siden. Dersom ølet blir smakløst - finnes det noe å tilsette i fatet etter noen ukers lagring?
Tja, det finnes flytende humleekstrakter, men jeg aner ikke noe om hvordan de vil funke brukt på den måten. Eller om du får tak i dem her i landet. Alfasyreinnholdet vil jeg gjette på er veldig lavt i den der, så hva med å teste den som aromahumle, men bruke ei velkjent bitterhumle?
 
Gjorde det. Kjent bitterhumle til ca 20 IBU, deretter 120g halvtørr Bergehumle (etter gården den kommer fra) ved 30 min og like mye ved 5 min. Spennende. Den lukta faktisk litt sitrusaktig når jeg moste den mellom henda.
 
Tilbake
Topp