1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

Utbytte GrainFather

En tråd i 'GrainFather' startet av Bjørn k, 26 Jan 2019.

  1. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    Det kan jeg ikke forklare. Du har riktignok lite tap av væskevolum; bare 25 liter med 30 kg malt, men det forklarer bare en mindre del av effektiviteten.

    Generelt vil effektiviteten synke fordi den væsken som blir tilbake i masken, utgjør en stadig større del av det totale volumet vørter som du lager. Det er i alle fall slik jeg har forstått det - og om det stemmer, skjønner jeg ikke helt hvordan det skulle være mulig å unngå det.

    Tallene til Palmer stemmer sånn noenlunde med mine egne erfaringer, dvs. fallet i effektivitet stemmer, eller er kanskje litt mindre. Men at effektiviteten må falle, er vel nærmest en naturlov, så jeg kunne vel ikke bli mer overrasket enn jeg blir over tallene dine om jeg hadde observert deg summende omkring utafor vinduet her som en kolibri.

    Artig tanke, forresten:p. Men jeg tror vi må ha en fysiker inn her for å forklare hvordan den meskeeffektiviteten er mulig.
     
  2. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hamar
  3. Steinar Huneide

    Steinar Huneide
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Er godt fornøyd med det brygget. Men brukte jo en halv dag bare på å meske. 90 minutter ved 65, 30 minutter ved 75 før skylling. Mesk nr 2 fikk 120 minutter ved 65 og 30 minutter ved 75 før skylling. Lot det renne av til det så og si ikke dryppet lenger, så rørte jeg i øvre del og presset mesken med spaden for å få ut mest mulig.
     
    #23 Steinar Huneide, 30 Jan 2019
    Sist redigert: 30 Jan 2019
  4. Sarge

    Sarge
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Jeg hadde slått meg til ro med meskeeffektivitet på rundt 72-75%. Med små grain bills (lavere enn 4 kg) tror jeg problemet var at skyllevannet veldig lett finner kanaler gjennom kornsengen når meskerøret er hevet.

    Etter diskusjoner med andre bryggere prøvde jeg å skylle uten å heve røret og bruke pumpen til å pumpe ut vørter mens jeg gradvis heller på skyllevann. Dette er en variant av batch sparging. På denne måten får skyllevannet til å sive sakte gjennom kornsengen. Jeg løfter røret bare på den siste literen med skylling og lar det dryppe fra seg. Fikk en meskeeffektivitet på 85% på denne måten.

    20190427_114107-GF-batch-sparge.jpg

    Eneste tilleggsutstyr som trengs er en food grade bøtte som tåler varmen. Man heller selvsagt det som er samlet i bøtten tilbake under oppkok.
     
    Helbra og YngveKL liker dette.
  5. Holmentoppen

    Holmentoppen
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Ski
    Vanlige gjæringskar tåler 120 grader, så det er ikke noe problem. Jula sine 15-litere er best og billigst.
     
    Sarge liker dette.
  6. YngveKL

    YngveKL
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Så bra! :)
     
    Sarge liker dette.
  7. Tom Tallak Solbu

    Tom Tallak Solbu
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Asker
    Her har jeg mye erfaring. Problemet med GF, er at du ikke har mulighet til å mekanisk regulere sparge utstrømmingen i bunn. For å få høy effektivitet, må vannet gå sakte gjennom for å skylle ut mest mulig maltose. Eneste mulighet du har til å redusere hastigheten er kværningsgraden. For lite kværning, og du sparge-vannet renner fort rett igjennom. Og som du sier, kværner du for mye, får du stuck-sparge.

    Ideelt er kværningen slik at skallet (husken) er inntakt, og fungerer som filter, mens malten er helt separert fra husken og knust. Min løsning for å få dette til, er å kverne to ganger. Hvis du får stuck på 1 mm, kværn to ganger på f.eks. 1,2 mm. Da får jeg opp til 85 % effektivitet, og spargen tar ca 45 min.
     
  8. Steinar Huneide

    Steinar Huneide
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Enig med deg Tom. Etter at pumper kom på de automatiske bryggerene tror jeg at de blir brukt mye feil. Peiser på med vann og kompakterer maltsengen. Så kvernes det grovere for å tillate høy gjennomstrømming, og man får da lav effektivitet. Høyeste meskeeffektiviteten min, på en B80 pro da, var rett over 94%. Da traff jeg perfekt med knusing, saaakte på 1,1 mm. Skylling gikk også sakte og fint.
     
  9. Holmentoppen

    Holmentoppen
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Ski
    Jeg synes det er merkelig at noen sliter med effektiviteten på GF. Med kverning på 1,1 til 1,2 mm ligger vi nesten alltid mellom 80 og 90 %. Ingen ekstraordinære tiltak og kontinuerlig skylling med "naturlig" gjennomstrømmingshastighet. Etter nesten 90 batcher har det kun vært 2-3 som har på 60-tallet. Mitt inntrykk fra andre forum er at det er ganske vanlig med godt utbytte når man mesker innenfor "sweet spots". På GF er det 2,5 - 4 kg med micro pipeworks, og 4 - 6 kg med standardoppsettet. Mindre eller mer malt gir dårligere utbytte, men slik er det med alle kompaktbryggere.
     
    Steinar Huneide liker dette.
  10. Sarge

    Sarge
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Det er andre muligheter for å regulere utstrømmingen i bunnen, nemlig en slags batch sparge. Skrev om det litt lenger opp.

    Lenke: Utbytte GrainFather
     
  11. Holmentoppen

    Holmentoppen
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Ski
    Sjekk også ut YouTube-kanalen til David Heath. Der er det en brottsjø av tips og triks for alle som brygger på GF.
     
  12. Holmentoppen

    Holmentoppen
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Ski
    Skylling etter boka på Grainfather. Akkurat nok flow til at hele topprista er dekket med ca 1 cm vann.
    32 liter vørter til kok. Etterfyller med vann, slik at sluttvolumet også blir 32 liter. Knust med 1,1 mm åpning på MM2. Siste dråpene av skyllevannet holdt 3 brix (1.011) – man bør nok ikke tyne lenger enn det.

    Preboil efficiency: 89 %

    IMG_0962.jpg
     
    Steinar Huneide og Gjaevert liker dette.
  13. Gjaevert

    Gjaevert
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Østerås
    Etterfyller før kok så det blir 32L preboil som det står i oppskriften, eller etterfyller etter kok? o_O
     
  14. Holmentoppen

    Holmentoppen
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Ski
    Har fokus på å brygge store volum om dagen. (Skal servere 100 mennesker på ettersommeren).

    Derfor skalerer jeg opp oppskriftene til 30 liter etter kok. Skyller til det er fullt i bryggeren og etterfyller avdampingen etterhvert. Denne gangen ble effektiviteten meget god, så jeg endte på 32 liter.
     
    erikraude og Gjaevert liker dette.

Del denne siden