Tråden for dumme spørsmål.

Eventuelt bare skyller du det du har, og fyller på i vannvarmeren igjen opp til det volumet du totalt vil ha. Da har du og kontroll på literne og du får mesketykkelsen som du vil. Det kan bli lavere utbytte om du har for løs mesk og lite skyllevann.
Dette er kanskje det beste? Bare ha 6 liter klar i bøtta og spe på underveis.
 
Kan også hive i de 6 literne som mangler som kokende vann ved utmesk + 18 liter til skylling
Best of both worlds på en måte. Jeg gjør det ganske likt
 
Kan også hive i de 6 literne som mangler som kokende vann ved utmesk + 18 liter til skylling
Best of both worlds på en måte. Jeg gjør det ganske likt
Den er fin!
Men det er ingen fare for enzymene og usmaker med for høy varme i mesken? Temperaturen utligner kanskje ganske fort?

Mye naturfag i brygginga.
 
Rører du i mesken mens du skyller? Jeg liker å bruke i alle fall 20-30 min på 15 liter skyllevann.
Ja, det er effektivt for utbyttet. Har mer kontroll på å treffe riktig OG, ialle fall.

1l/ 2min? Så lenge tror jeg ikke jeg har holdt på.

Kan det skje noe galt med høyere temperatur i vørteren under oppvarming til kok, når vi skyller?
 
Ja, starter alltid direkte med det.
Har ikke tatt tiden, men kan tenke meg 10 -15 min alt ettersom hvor mye jeg rørte underveis.
Når du rører, sørger du antakelig for raskere gjennomstrømming - og det skulle i alle fall i teorien gi dårligere utbytte. Dessuten sørger du for å dra med maksimalt med grums. Det er kanskje ikke så farlig, men det gir jo noe mer grums i neste steg, også - altså som bunnfall etter kok.

But if it ain't broke, ... :).
 
Når du rører, sørger du antakelig for raskere gjennomstrømming - og det skulle i alle fall i teorien gi dårligere utbytte. Dessuten sørger du for å dra med maksimalt med grums. Det er kanskje ikke så farlig, men det gir jo noe mer grums i neste steg, også - altså som bunnfall etter kok.

But if it ain't broke, ... :).
Min erfaring er at så lenge du ikke rører helt i bånn har du fortsatt en god filtereffekt.
 
Ja, det er effektivt for utbyttet. Har mer kontroll på å treffe riktig OG, ialle fall.

1l/ 2min? Så lenge tror jeg ikke jeg har holdt på.

Kan det skje noe galt med høyere temperatur i vørteren under oppvarming til kok, når vi skyller?
Effektivt for utbytte? Er mye større sjans for kanalisering i mesken når du rører, og nei, det er ikke noe problem om vørteren under maltrøret koker under skylling.

Hva er meskeeffektiviteten din?
 
Hva er meskeeffektiviteten din?
78,5 nå sist.
Effektivt for utbytte? Er mye større sjans for kanalisering i mesken når du rører, og nei, det er ikke noe problem om vørteren under maltrøret koker under skylling.
Det renner jo tydelig hørbart mer gjennom mesken når jeg rører, og det har jeg tatt som et godt tegn. For tidligere slet jeg med å få nok væske til kok, og jeg har innbilt meg at det har hatt noe å si for utbyttet, i og med brygghuseffektiviteten gikk opp (med 8-10%). Det siste henger nok også sammen med mer røring underveis i meskingen.
 
Tilbake
Topp