Tråden for dumme spørsmål.

Rører du i mesken mens du skyller? Jeg liker å bruke i alle fall 20-30 min på 15 liter skyllevann.
Ja, det er effektivt for utbyttet. Har mer kontroll på å treffe riktig OG, ialle fall.

1l/ 2min? Så lenge tror jeg ikke jeg har holdt på.

Kan det skje noe galt med høyere temperatur i vørteren under oppvarming til kok, når vi skyller?
 
Ja, starter alltid direkte med det.
Har ikke tatt tiden, men kan tenke meg 10 -15 min alt ettersom hvor mye jeg rørte underveis.
Når du rører, sørger du antakelig for raskere gjennomstrømming - og det skulle i alle fall i teorien gi dårligere utbytte. Dessuten sørger du for å dra med maksimalt med grums. Det er kanskje ikke så farlig, men det gir jo noe mer grums i neste steg, også - altså som bunnfall etter kok.

But if it ain't broke, ... :).
 
Når du rører, sørger du antakelig for raskere gjennomstrømming - og det skulle i alle fall i teorien gi dårligere utbytte. Dessuten sørger du for å dra med maksimalt med grums. Det er kanskje ikke så farlig, men det gir jo noe mer grums i neste steg, også - altså som bunnfall etter kok.

But if it ain't broke, ... :).
Min erfaring er at så lenge du ikke rører helt i bånn har du fortsatt en god filtereffekt.
 
Ja, det er effektivt for utbyttet. Har mer kontroll på å treffe riktig OG, ialle fall.

1l/ 2min? Så lenge tror jeg ikke jeg har holdt på.

Kan det skje noe galt med høyere temperatur i vørteren under oppvarming til kok, når vi skyller?
Effektivt for utbytte? Er mye større sjans for kanalisering i mesken når du rører, og nei, det er ikke noe problem om vørteren under maltrøret koker under skylling.

Hva er meskeeffektiviteten din?
 
Hva er meskeeffektiviteten din?
78,5 nå sist.
Effektivt for utbytte? Er mye større sjans for kanalisering i mesken når du rører, og nei, det er ikke noe problem om vørteren under maltrøret koker under skylling.
Det renner jo tydelig hørbart mer gjennom mesken når jeg rører, og det har jeg tatt som et godt tegn. For tidligere slet jeg med å få nok væske til kok, og jeg har innbilt meg at det har hatt noe å si for utbyttet, i og med brygghuseffektiviteten gikk opp (med 8-10%). Det siste henger nok også sammen med mer røring underveis i meskingen.
 
78,5 nå sist.

Det renner jo tydelig hørbart mer gjennom mesken når jeg rører, og det har jeg tatt som et godt tegn. For tidligere slet jeg med å få nok væske til kok, og jeg har innbilt meg at det har hatt noe å si for utbyttet, i og med brygghuseffektiviteten gikk opp (med 8-10%). Det siste henger nok også sammen med mer røring underveis i meskingen.
Da har du jo en grei effektivitet i alle fall. Ja det renner mer og fortere fordi vannet finner en raskere vei FORBI kornet og ut av maltrøret.

Røring under selve meskingen er jeg enig i at hjelper på effektiviteten, å røre under skylling derimot er jeg svært uenig i, om man får bedre utbytte av å røre under skylling enn hvis man ikke gjør det så er det noe vesentlig galt med hvordan man skyller uten å røre(i en kompaktbrygger og kontinuerlig skylling).

Å få for lite væske til kok er sært, man vet hvor mye man skal ha med til kok og dermed skyller man til den mengden er oppnådd.

Nuvel, jeg har en BZ gen 4 og skyller med kald vann +80% meskeeffektivitet med 5-6 kilo, oppvarming til kok tar som sagt 10-15 minutter ekstra, men ait, da har du 3 valg da, kjøp større skyllevannsvarmer, tynnere mesk eller bruk kaldt vann, pick your poison.
 
78,5 nå sist.

Det renner jo tydelig hørbart mer gjennom mesken når jeg rører, og det har jeg tatt som et godt tegn. For tidligere slet jeg med å få nok væske til kok, og jeg har innbilt meg at det har hatt noe å si for utbyttet, i og med brygghuseffektiviteten gikk opp (med 8-10%). Det siste henger nok også sammen med mer røring underveis i meskingen.
Brygghuseffektivitet handler mest om svinnet i kjelen, slanger, filter og evt motstrømskjøler.

Utbyttet er oftest hva man regner som skylleeffektivitet. Først må mesken være fullstendig konvertert, som går lengre tid til tykkere mesken er. Så vil effektiviteten din øke til mer konvertert sukker du får "vasket" ut av mesken. Hvis det renner fort gjennom så får vannet kort tid til å blande seg med restsukkeret.

Tenk når du mesker inn, så er vannivået likt med utsida av maltrøret. La det stå og malten vil trutne, ta til seg vannet. Hos meg er det flere cm lavere nivå i maltrøret enn utenfor om jeg rører inn kjapt og lar stå i ro. Det er et eksempel på at det tar tid bare for vannet å trenge inn, samt å konvertere stivelsen. Når ønsket er å erstatte dette som har trutnet malten med rent skyllevann, behøves tid.

Malt absorberer omtrent 0,8-1,0 liter pr kilo. Man bør da sikte på å skylle med minst det doble, og det bør renne seint gjennom.
 
Hva smaker det av et øl som har fått svidd mye vørter i bunnen av kokekaret i løpet av kokingen? Spør for en venn :)
 
Sjukt bra presisering :)

så er det noe vesentlig galt med hvordan man skyller uten å røre(i en kompaktbrygger og kontinuerlig skylling).
Jeg heller sakte fra litersmål, og fordeler så jevnt over hele rista som jeg kan. Jeg har ikke satt opp noe avansert sprinkelspredersystem.
Å få for lite væske til kok er sært, man vet hvor mye man skal ha med til kok og dermed skyller man til den mengden er oppnådd.
Det jeg mente er at når meskevann og skyllevann er fulgt ift BFs kalkulering, så har jeg for lite vørter til kok. Da tilsetter jeg jo mer vann, men følelsen er jo at noe ikke er helt riktig.
Kan jo hende selve utstyrsprofilen trenger en justering, men treffer stort sett OG.
3 valg da, kjøp større skyllevannsvarmer, tynnere mesk eller bruk kaldt vann, pick your poison.
Har fått overraskende mye respons på dette, og det er jo trygt og godt for gode valg og brygg.
 
Tilbake
Topp