erikraude
Norbrygg-medlem
Burde kanskje prøvd, men var til slutt så lei av å tro jeg var kvitt det, bare for å oppdage at nei, det var jeg visst ikke.PP plast tåler fint kokende vann
Har ikke hat problemer med det uten om de enkelte batchene
Burde kanskje prøvd, men var til slutt så lei av å tro jeg var kvitt det, bare for å oppdage at nei, det var jeg visst ikke.PP plast tåler fint kokende vann
Har ikke hat problemer med det uten om de enkelte batchene
Eventuelt bare skyller du det du har, og fyller på i vannvarmeren igjen opp til det volumet du totalt vil ha. Da har du og kontroll på literne og du får mesketykkelsen som du vil. Det kan bli lavere utbytte om du har for løs mesk og lite skyllevann.Når man kjøpt større brygger, men ikke har vannvarmer som tar mer enn 18l vann;
Kan man øke meskevann med 6 liter her?
Vis vedlegget 71311
Takk. Forrige gang prøvde jeg å utligne varmere vann, med litt kaldt vann, så det vil jeg helst slippe igjenJa. Forholdet mellom meskevann og skyllevann er dynamisk. Ytterpunktene er 0 skyllevann og ‘Max’ skyllevann. Ph +++ vil endre seg noe, men lite…
Dette er kanskje det beste? Bare ha 6 liter klar i bøtta og spe på underveis.Eventuelt bare skyller du det du har, og fyller på i vannvarmeren igjen opp til det volumet du totalt vil ha. Da har du og kontroll på literne og du får mesketykkelsen som du vil. Det kan bli lavere utbytte om du har for løs mesk og lite skyllevann.
Nå er det ikke noe problem å skylle med kaldt vann, sånn om du vil spare deg litt bry.Når man har kjøpt større brygger, men ikke har vannvarmer som tar mer enn 18l vann;
Kan man øke meskevann med 6 liter her?
Vis vedlegget 71311
Støtter @erikraude ; skyllevannstemperaturen spiller liten rolle. Jeg har skylt med kaldt vann uten å merke noen negativ effekt. (Det er en del varme i mesken, så resultatet blei jo sånn passe lunkent.)Når man har kjøpt større brygger, men ikke har vannvarmer som tar mer enn 18l vann;
Kan man øke meskevann med 6 liter her?
Vis vedlegget 71311
Om du starter oppkok samtidig som skylling snakker vi om 10-15 minutter på 30 liter.En bakdel er vel at det vil ta lengre tid før vørteren koker?
Merka stor forskjell på kjære gamle Brewstern og 25 liter, kontra 55 på BZ. Det tok vel en time før koken starta.Om du starter oppkok samtidig som skylling snakker vi om 10-15 minutter på 30 liter.
Den er fin!Kan også hive i de 6 literne som mangler som kokende vann ved utmesk + 18 liter til skylling
Best of both worlds på en måte. Jeg gjør det ganske likt
Temperaturen utligner kanskje ganske fort?
Starter du oppkok under skylling? Hvor lang tid tar det å skylle med 10 liter?Merka stor forskjell på kjære gamle Brewstern og 25 liter, kontra 55 på BZ. Det tok vel en time før koken starta.
Ja, starter alltid direkte med det.Starter du oppkok under skylling? Hvor lang tid tar det å skylle med 10 liter?
Rører du i mesken mens du skyller? Jeg liker å bruke i alle fall 20-30 min på 15 liter skyllevann.Ja, starter alltid direkte med det.
Har ikke tatt tiden, men kan tenke meg 10 -15 min alt ettersom hvor mye jeg rørte underveis.
Ja, det er effektivt for utbyttet. Har mer kontroll på å treffe riktig OG, ialle fall.Rører du i mesken mens du skyller? Jeg liker å bruke i alle fall 20-30 min på 15 liter skyllevann.
Når du rører, sørger du antakelig for raskere gjennomstrømming - og det skulle i alle fall i teorien gi dårligere utbytte. Dessuten sørger du for å dra med maksimalt med grums. Det er kanskje ikke så farlig, men det gir jo noe mer grums i neste steg, også - altså som bunnfall etter kok.Ja, starter alltid direkte med det.
Har ikke tatt tiden, men kan tenke meg 10 -15 min alt ettersom hvor mye jeg rørte underveis.
Min erfaring er at så lenge du ikke rører helt i bånn har du fortsatt en god filtereffekt.Når du rører, sørger du antakelig for raskere gjennomstrømming - og det skulle i alle fall i teorien gi dårligere utbytte. Dessuten sørger du for å dra med maksimalt med grums. Det er kanskje ikke så farlig, men det gir jo noe mer grums i neste steg, også - altså som bunnfall etter kok.
But if it ain't broke, ....
Effektivt for utbytte? Er mye større sjans for kanalisering i mesken når du rører, og nei, det er ikke noe problem om vørteren under maltrøret koker under skylling.Ja, det er effektivt for utbyttet. Har mer kontroll på å treffe riktig OG, ialle fall.
1l/ 2min? Så lenge tror jeg ikke jeg har holdt på.
Kan det skje noe galt med høyere temperatur i vørteren under oppvarming til kok, når vi skyller?