Tråden for dumme spørsmål.

Kan også hive i de 6 literne som mangler som kokende vann ved utmesk + 18 liter til skylling
Best of both worlds på en måte. Jeg gjør det ganske likt
 
Kan også hive i de 6 literne som mangler som kokende vann ved utmesk + 18 liter til skylling
Best of both worlds på en måte. Jeg gjør det ganske likt
Den er fin!
Men det er ingen fare for enzymene og usmaker med for høy varme i mesken? Temperaturen utligner kanskje ganske fort?

Mye naturfag i brygginga.
 
Rører du i mesken mens du skyller? Jeg liker å bruke i alle fall 20-30 min på 15 liter skyllevann.
Ja, det er effektivt for utbyttet. Har mer kontroll på å treffe riktig OG, ialle fall.

1l/ 2min? Så lenge tror jeg ikke jeg har holdt på.

Kan det skje noe galt med høyere temperatur i vørteren under oppvarming til kok, når vi skyller?
 
Ja, starter alltid direkte med det.
Har ikke tatt tiden, men kan tenke meg 10 -15 min alt ettersom hvor mye jeg rørte underveis.
Når du rører, sørger du antakelig for raskere gjennomstrømming - og det skulle i alle fall i teorien gi dårligere utbytte. Dessuten sørger du for å dra med maksimalt med grums. Det er kanskje ikke så farlig, men det gir jo noe mer grums i neste steg, også - altså som bunnfall etter kok.

But if it ain't broke, ... :).
 
Når du rører, sørger du antakelig for raskere gjennomstrømming - og det skulle i alle fall i teorien gi dårligere utbytte. Dessuten sørger du for å dra med maksimalt med grums. Det er kanskje ikke så farlig, men det gir jo noe mer grums i neste steg, også - altså som bunnfall etter kok.

But if it ain't broke, ... :).
Min erfaring er at så lenge du ikke rører helt i bånn har du fortsatt en god filtereffekt.
 
Ja, det er effektivt for utbyttet. Har mer kontroll på å treffe riktig OG, ialle fall.

1l/ 2min? Så lenge tror jeg ikke jeg har holdt på.

Kan det skje noe galt med høyere temperatur i vørteren under oppvarming til kok, når vi skyller?
Effektivt for utbytte? Er mye større sjans for kanalisering i mesken når du rører, og nei, det er ikke noe problem om vørteren under maltrøret koker under skylling.

Hva er meskeeffektiviteten din?
 
Hva er meskeeffektiviteten din?
78,5 nå sist.
Effektivt for utbytte? Er mye større sjans for kanalisering i mesken når du rører, og nei, det er ikke noe problem om vørteren under maltrøret koker under skylling.
Det renner jo tydelig hørbart mer gjennom mesken når jeg rører, og det har jeg tatt som et godt tegn. For tidligere slet jeg med å få nok væske til kok, og jeg har innbilt meg at det har hatt noe å si for utbyttet, i og med brygghuseffektiviteten gikk opp (med 8-10%). Det siste henger nok også sammen med mer røring underveis i meskingen.
 
78,5 nå sist.

Det renner jo tydelig hørbart mer gjennom mesken når jeg rører, og det har jeg tatt som et godt tegn. For tidligere slet jeg med å få nok væske til kok, og jeg har innbilt meg at det har hatt noe å si for utbyttet, i og med brygghuseffektiviteten gikk opp (med 8-10%). Det siste henger nok også sammen med mer røring underveis i meskingen.
Da har du jo en grei effektivitet i alle fall. Ja det renner mer og fortere fordi vannet finner en raskere vei FORBI kornet og ut av maltrøret.

Røring under selve meskingen er jeg enig i at hjelper på effektiviteten, å røre under skylling derimot er jeg svært uenig i, om man får bedre utbytte av å røre under skylling enn hvis man ikke gjør det så er det noe vesentlig galt med hvordan man skyller uten å røre(i en kompaktbrygger og kontinuerlig skylling).

Å få for lite væske til kok er sært, man vet hvor mye man skal ha med til kok og dermed skyller man til den mengden er oppnådd.

Nuvel, jeg har en BZ gen 4 og skyller med kald vann +80% meskeeffektivitet med 5-6 kilo, oppvarming til kok tar som sagt 10-15 minutter ekstra, men ait, da har du 3 valg da, kjøp større skyllevannsvarmer, tynnere mesk eller bruk kaldt vann, pick your poison.
 
Tilbake
Topp