1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

JK 07 SJ1 - Andrimne Old Ale - Gahr Smith-Gahrsen

En tråd i 'Spesial juleøl' startet av Webmaster, 18 Des 2007.

  1. Webmaster

    Webmaster
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    [tt][size=10pt]Generell informasjon
    Navn på brygget: Andrimne Old Ale
    Øltype: Juleale
    Antall poeng i konkurransen: 40 av 50
    OG: 1.071
    FG: 1.022
    Farve (beregnet): ? EBC
    Beregnet bitter: 47 IBU
    Vørtermengde: 22 l
    Sluttvolum:   20 l

    Malt & sukker
    4500 gram  76,2 %    Castle pale malt            7-9 EBC    
    500 gram   8,5 %    Thomas Fawcett amber malt   100 EBC
    400 gram   8,5 %    Muntons crystal malt        150 EBC    
    400 gram   8,5 %    Castle cara 20               20 EBC
     80 gram   1,4 %    Castle chocolate malt       900 EBC    
    250 gram   4   %    Billingtons melassesukker     ? EBC

    Vann
    ? liter til innmesking
    ? liter til skylling

    Meskeskjema
    90 min    66 ºC

    Humle
    35 gram  Target              12,0 % alfa  plugg  koketid 90 min
    20 gram  East Kent Goldings   6,5 % alfa  hel    koketid 15 min
    30 gram  East Kent Goldigs    6,5 % alfa  hel    koketid  2 min
    5 gram  Klar Urt                                koketid 15 min

    Koketid
    Total koketid vørter: 90 min

    Gjær
    Betegnelsen på gjæren:   Wyeast 1968, 1 liter + 1 pk 1056 activator flytende gjær

    Gjæringstemperatur og -tid
    Gjæring/primærgjæring     8 dager ved 21 ºC
    Modning/sekundærgjæring  13 dager ved 21 ºC
    Lagring                 210 dager ved 15 ºC

    Øvrig informasjon
    Filtrert: nei
    CO2: naturlig
    Bryggedato: 08.03.2007
    Tappedato:  29.03.2007

    Kommentar: 120 g farin til priming[/size][/tt]
     
    Fagerengsen liker dette.
  2. Per Jarle

    Per Jarle
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Trondheim
    Jeg ble forelsket i 2011 årgangen av Berendsens Julefnugg, kraftig humlet, god sødme, alkoholsterkt, 6,5%. Det virker som om denne oppskriften er den nærmeste jeg kommer. Har du noen formeninger ?
     
  3. gwiksen

    gwiksen
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Hei,

    Vi planlegger å brygge denne i ettermiddag, har ikke erfaring med å tilsette sukker. Når gjør du dette? Etter primærgjæringen?

    Er det forresten noen som vet hvor i Oslo Sentrum man får tak i dette sukkeret? (Har hørt Jakob på Holtet har det, men finnes det noe mer sentralt? Gutta på Haugen?)

    Edit: Ser nå en tidligere post i en annen tråd der du mener man kan putte det i når som helst, så lenge man har nok vørter til å løse det opp. Da gjenstår det bare å finne produktet.
     
  4. Gahr

    Gahr
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Jeg pleier å kjøpe sukkeret på Meny.
     
    Espen Notodden, ilden06 og BHB liker dette.
  5. Rutof

    Rutof
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Fjell
    Veldig god ale. Bare stått til lagring i 3 uker, men jammen er den god allerede :)
     
  6. Johnemann

    Johnemann
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Godvik - Bergen
    har prøvd å lage denne i dag.. nå er det bare å vente på jul !
    Siden jeg er nybegynner lurer jeg på litt...  OG ble 1054, skull jeg tilsatt litt sukker/spraymalt ?
    Muligens gjærnæring (men det har jeg ikke og nå er butikken stengt)
    Prøver meg på en WLP007 gjær, - 3 dager på ca 18-19 grader.  lurt ? (har laget starter for 3-4 dager siden)
    Brukte humleblomst (ikke pellets), lukter himmelsk. Er det en ide å tørrhumle denne etter at gjæren har roet seg ?  I så fall hvor mye ?? (ca) stikke den om først ?

    Etter gjæring ... (ca 2 uker) så er det tid for modning. Jeg har Cornelius fat, og gjæringsfat. Stikke om til nytt gjæringsfat, la stå til jul (okt-nov)
    Eller over på Corn-fat og sette på litt CO2 ? hvor mye ? etterfylle CO2 ? (0,7Bar over natten ?) eller vente med det, bare fylle på fatet og lufte ut oksygenet med litt CO2

    takker for innspill
    Mvh
    John
     
  7. Aleksander87

    Aleksander87
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Bergen
    Jeg er ute etter å lage en juleale. Denne ser veldig lik ut som Yuletide Ale man finner på bryggselv. Kan dette stemme? Tenkte å brygge noe sånt og så legge til krydderblanding slik som det tipses om på Bryggselv.
     
  8. caap86

    caap86
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Forslag til ekstrakterstatninger på denne?
     
  9. Simonsen

    Simonsen
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Mefjordvær
    Har laget en starter for å brygge i morgen. Etter at starteren har stått på mangnetstirrer ,er det som gjæra har skilt seg som små flak kolben. Posen hadde ikke blåst seg skikkelig opp før jeg tillsatte gjær i kolben.
    Kan jeg bruke gjæra eller er det sikrest å bruke safale 04 eller 05.
     
    Tom L liker dette.
  10. Fredda

    Fredda
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Vet ikke jeg om du har brukt Wyeast 1968 som jeg ikke har kjennskap til.
    Men høres ut som helt normal oppførsel for enkelte gjærstammer :)

     
  11. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hamar
    Du bruker mest sannsynlig en høyflokkulent gjær. Hvis du bruker f.eks 007 ville jeg vært bekymret hvis den så ut som en 001, f.eks...

    Har du gjort alt riktig frem til du satte starteren er alle mystiske tegn veldig lite å bry seg om, hvis du ikke vet hva du skal se etter. Selv svarte flekker som surrer rundt inni der. Mange er kjempenervøse for denne fantastiske starteren sin og prøver å tolke tegn de ser, uten at de vet hva de skal se etter eller hva de betyr :)
     
    RuLu liker dette.
  12. Simonsen

    Simonsen
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Mefjordvær
    Når jeg ser filmsnutten over ,så ser det helt greit ut.

    Da bruker jeg starteren .
    Takk for svar
     
    Johnemann liker dette.
  13. Johnemann

    Johnemann
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Godvik - Bergen
    Kjør på ! Mener det heter "flokkulering" når det blir såpass mye gjær at den pakker seg i små flak. Helt vanlig og helt trygt. Skjer hos meg etter ca 10-12-14timer etter hvilken gjær jeg dyrker opp. Kjøler ned gjærkolbe og gjær etterpå før jeg tømmer av "øllet" på toppen og beholder litt av øllet til å skylle ut gjæren. Greit å benytte en magnet på yttersiden av kolben når du tømmer gjæren over i gjæringsbøtten... slik at du "holder" rørepinnen på plass når du tømmer. Det er en del som har måtte vente på den til gjæringen er ferdig :) Magnet fra en gammel Hardisk er bra !
     
  14. -Eirik-

    -Eirik-
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Haugesund
    Kjapt spørsmål fra eg nybegynner!

    "Betegnelsen på gjæren: Wyeast 1968, 1 liter + 1 pk 1056 activator flytende gjær"

    Betyr dette at jeg må blande disse??
     
  15. lovdahl

    lovdahl
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Denne både lukter og smaker svært lovende allerede etter ei uke... Spent om tre-fire uker. Kommer ikke på tale å lagre dette ølet i 210 dager :p
     
    Stig Aa. liker dette.
  16. Zanity

    Zanity
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Drøbak
    Jeg har noen flasker igjen som har stått i over 14 måneder og det anbefales på det sterkeste å spare noen. Nå begynner den å bli virkelig nydelig. Nam!
     
    lovdahl og Le_dahl liker dette.
  17. Pedro

    Pedro
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Tenkte å brygge denne med tørrgjær.
    Hvilken type anbefales det å bruke?
    Tenkte på Safale 04 eller 05. Noen tips?
     
  18. Ole Mørkved

    Ole Mørkved
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Trondheim
    Ville valgt S-04 av de to, eventuelt Nottingham.
     
  19. Pedro

    Pedro
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Takk for svar. Nottingham kan sikkert også være bra ja.
     
  20. Johnemann

    Johnemann
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Godvik - Bergen
    Dette blir ett annet øl. For å komme i nærheten av
    Du får sikkert ett godt øl av tørrgjæren også. MEN om du vil komme i nærheten av det ølet du har smakt er det min personlige mening at du må lage en starter :)
     

Del denne siden