Her er to versjoner:
Andrimne Quadrupel I
22,5 liter
OG: 1102
FG: 1019
IBU: 31
6 kg Castle pilsnermalt, 3 EBC
500 g Weyermann caramunich, 120 EBC
50 g Casastle sjokolademalt, 900 EBC
1 kg Muntons light spraymalt
600 g farin
200 g svært mørk, karamellisert farin
40 g Northern Brewer, 9,6 % AA, 90 min.
20 g styrian Goldings, 3,5 % AA, 5 min.
20 g Korianderfrø, 5 min.
5 g Klar Urt, 15 min.
Wyeast 1762 (0,75 mill. celler/ml/P)
Farin til priming til 3 vol/CO2 (rundt 170 g)
Mesket på 65C i 90 min. Koking 90 min. Gjæring på 19-24 C i to uker. Jeg ville ha byttet ut noe av caramunichen med Special B, senket OG til 1095-96, mesket på lavere temperatur og endre sukkeret til 500 g hvitt og 350 g flytende kandisirup. Sirupen gjør en forskjell! Om du smaker på den opp mot karamellisert farin, merker man at sirupen er langt kraftigere i smaken. Det er verdt å merke seg at sirupen ikke er vanlig karamellisert frain, men et restprodukt fra fremstillingen av hvitt sukker, som forøvrig skiller seg ganske markant fra melasse. Jeg vil definitivt bruke det i mine fremtidige mørke belgiere.
Hvorvidt Special B er viktig eller ikke, er en smakssak. Bruken bør ikke overdrives, men med lagring utvikles en fin smak av lett brent, tørket frukt i øl som er brygget med typen. Det kan ofte fungere bra. Brygget for noen uker siden en dubbel med Special B og kandisirup.
Dette ølet ble smaksmessig bra, om noe sterkt! Jeg tilsatte imidlertid ikke ekstra gjær ved flasking, noe som resulterte i at ølet ble underkarbonert og for søtt...
Andrimne Quadrupel II
22,5 liter
OG: 1094
FG: 1012
IBU: 30
6,7 kg Global pilsnermalt, 3 EBC
500 g Thomas fawcett hvetemalt, 4 EBC
300 g Castle Special B, 300 EBC
80 g Weyermann carafa special 2, 1150 EBC
350 g Dark candi syrul, 160 EBC
600 g farin
55 g Styrian Goldings, blomst, 5,2 % aa, 60 min.
20 g Styrian Goldings, blomst, 5,2 % aa, 15 min.
5 g Klar Urt, 15 min.
1/2 ts Wyeast gjærnæring, 15 min.
White Labs WLP530, (0,75 mill. celler/ml/P)
Farin til priming til 3 vol/CO2 (rundt 170 g)
Mesking på 63 C i 90 min. Koking i 90 min. Gjæring på 18- 26 C i 19 dager. Tilsatte 1,1 g rehydrert Safale US05 ved flasking.
Dette ølet ble litt for alkoholisk, selv om det absolutt ble en grei sterk belgier. I neste forsøk vil jeg øke til 500 g Special B og gå ned til 400 g farin og øke sirupen tilsavarende for å oppnå samme OG.