Tråden for dumme spørsmål.

En eventuell infeksjon vil utvikle seg raskere ved høyere temperatur.
Øl som skummer over rolig og lenge, slik du beskriver, har ofte en infeksjon. Men problemet kan også skyldes at det er mye humle eller andre partikler i suspensjon i ølet.
Sett en flaske i kjøleskapet og en flaske på varmekablene på badet (med et håndkle over i tilfelle flaskebombe), og så åpner og sammenligner etter en uke.

Jeg har ikke hatt problemer med flaskebomber, men hører en god FOPP! idet flasken åpnes. Deretter stiger skummet sakte men sikkert og siver ut av flasken i flere minutter. Har skjedd med 2-3 brygg av mine totalt 4 brygg. Mistenker ikke infeksjon, men er interessert i å finne ut om det er andre små saker jeg kanskje gjør feil som gjør at dette skjer. Jeg mener jeg også er ganske nøyaktig med sukkeroppmåling, og reaksjonen i flaskene er ganske lik på alle flaskene. Så jeg mistenker ikke heller dårlig blanding av sukkerlaken. Såvidt jeg husker har vel også ølet stått til utgjæring heller lengre enn antatt enn kortere enn antatt og målinger med hydrometer gjort.
 
Jeg har ikke hatt problemer med flaskebomber, men hører en god FOPP! idet flasken åpnes. Deretter stiger skummet sakte men sikkert og siver ut av flasken i flere minutter. Har skjedd med 2-3 brygg av mine totalt 4 brygg. Mistenker ikke infeksjon, men er interessert i å finne ut om det er andre små saker jeg kanskje gjør feil som gjør at dette skjer.
Jeg ville mistenkt infeksjon.
 
Hva slags øl er det
Mye humle rester i flaskene?


Sent from my iPhone using Tapatalk

Har nok ikke vært mye humle i øl'ene da jeg ikke er så glad i mye humle. Men kan jo være en del rester generelt. Har hatt en liten ring med bunnfall i hver flaske som regel. Kan jeg har vært for inrig med å få med for mye av ølet ut av gjøringsbøtta og fått med for mye bunnfall som kan resultere i slikt?
Såvidt jeg husker har jeg brygget Brown ale, Weissbier, Belgisk wit og Lervig Hoppy Joe (sistnevnte Red Ale med lav IBU så skal vel ikke være mye humle der heller trass navnet?).
Jeg spør egentlig ikke om et brygg jeg nettopp har brygget. Men har 2 batcher i prosess nå så tenkte å se om det var enkle grep jeg kunne gjøre for å hindre dette.
For meg har jeg tenkt at infeksjon er litt "enten eller". Enten blir ølet mulig å drikke eller det er infisert. Er også svært forsiktig med renheten. Har derfor utelukket infeksjon. Men min oppfattelse kan selvfølgelig være feil.
 
Google hop creep.
Humlerester kan bryte opp de sukkerartene som ikke var gjærbare og gjøre de tilgjengelig for videre gjæring.
Jeg var plaget med dette med en Brooklyn lager klone Laget 8 batcher med denne, med samme resultat. Skum som kryper sakte ut av flasken. De andre ølene jeg laget mellom hadde ikke dette.
Sjekk FG på ølet når du ser at det skummer. Er temmelig sikker på at det har skjedd en videre utgjæring i flaskene.
 
Har nok ikke vært mye humle i øl'ene da jeg ikke er så glad i mye humle. Men kan jo være en del rester generelt. Har hatt en liten ring med bunnfall i hver flaske som regel. Kan jeg har vært for inrig med å få med for mye av ølet ut av gjøringsbøtta og fått med for mye bunnfall som kan resultere i slikt?
Såvidt jeg husker har jeg brygget Brown ale, Weissbier, Belgisk wit og Lervig Hoppy Joe (sistnevnte Red Ale med lav IBU så skal vel ikke være mye humle der heller trass navnet?).
Jeg spør egentlig ikke om et brygg jeg nettopp har brygget. Men har 2 batcher i prosess nå så tenkte å se om det var enkle grep jeg kunne gjøre for å hindre dette.
For meg har jeg tenkt at infeksjon er litt "enten eller". Enten blir ølet mulig å drikke eller det er infisert. Er også svært forsiktig med renheten. Har derfor utelukket infeksjon. Men min oppfattelse kan selvfølgelig være feil.

Infeksjon er ikke så enten eller. Det kan være en begynnende innfeksjon som som forklarer det du opplever uten at øllet er udrikkelig for det.
 
Google hop creep.
Humlerester kan bryte opp de sukkerartene som ikke var gjærbare og gjøre de tilgjengelig for videre gjæring.
Jeg var plaget med dette med en Brooklyn lager klone Laget 8 batcher med denne, med samme resultat. Skum som kryper sakte ut av flasken. De andre ølene jeg laget mellom hadde ikke dette.
Sjekk FG på ølet når du ser at det skummer. Er temmelig sikker på at det har skjedd en videre utgjæring i flaskene.
Interessant teori og kanskje noe jeg tror mer på enn infeksjon.
 
  • Like
Reaksjoner: Mc.
Dersom du har samme problem med alle flaskene, er det mindre sannsynlig at det er humlerester eller ujevn karbonering.
Jeg heller også mot infeksjon
Dette understøttes også av at det er et gjentagende problem.
En av få fellesnevnere blant ølene dine, er trolig utstyret
 
Har ikke laget så mange batcher, men et gjentagende problem med flere av de er at ølet skummer sakte men sikkert over ut av flaskene i flere minutter etter åpning. Det hjelper ikke nevneverdig å sette flaskene kaldt før åpning.
Hva er normalt årsaken til dette?

Du har en infeksjon, er jeg redd. Det er noe i det du tapper opp - eller i flaskene - som eter komplekse sukkerarter, slik at det gradvis produseres mer kullsyre.

Årsaken er det litt vanskelig å si hva er, men her er et par forslag:
  • Du har brukt en diastaticusgjær, og har fått krysskontaminasjon fordi den har satt seg fast i utstyret ditt. (Har du brukt Belle Saison er den en sannsynlig kandidat. Den er spesielt skummel.) Ripete gjæringsbøtter er ofte et problem.
  • Forurensning fra malt/maltstøv. Det er viktig å holde malt langt unna bryggesonen.
  • Rommet du brygger i er ikke reint nok, eller det er trekk som kan føre med seg det som ødelegger ølet ditt, f.eks. villgjær.
  • Ikke god nok flaskevask. Hvis de ikke blir skylt med en gang de er brukt, men får stå og tørke, kan noen mikroorganismer danne en biofilm som de kapsler seg inn i, og som er litt krevende å få vekk.
Så hva gjør du nå?

Du må i alle fall gå grundig gjennom alt utstyr på den kalde sida som kan skjule forurensning. Plukk fra hverandre alt som kan plukkes fra hverandre, som kraner og tappestaver. Vask alle flater grundig med et kraftig vaskemiddel. Sjekk gjæringsbøtter for riper. (Det skal nesten ingenting til for å lage riper i den mjuke plasten. Bruk ikke børster av noe slag, bare en svamp uten skrubbeflate.)
 
Hvilken gjær pleier du å bruke?
Jeg har kun brygget 6 batcher. Det siste fortsatt til gjæring. Det nest siste nettopp flasket.
Settene kjøpes stort sett på bryggselv, og gjæren har vel stort sett vært ulike typer Safale.
Lenge siden forrige batcher (dessverre, og dumt fordi kunnskap går tapt mellom hver batch).
Grunnen til spørsmålet nå var muligheten for å unngå dette i de 2 batchene jeg har i prosess nå.
 
Dersom du har samme problem med alle flaskene, er det mindre sannsynlig at det er humlerester eller ujevn karbonering.
Jeg heller også mot infeksjon
Dette understøttes også av at det er et gjentagende problem.
En av få fellesnevnere blant ølene dine, er trolig utstyret
Ok. jeg skal se an hvordan det går med de 2 batchene jeg har i prosess nå, så får jeg vurdere derfra om jeg får samme problemet igjen.
 
Du har en infeksjon, er jeg redd. Det er noe i det du tapper opp - eller i flaskene - som eter komplekse sukkerarter, slik at det gradvis produseres mer kullsyre.

Årsaken er det litt vanskelig å si hva er, men her er et par forslag:
  • Du har brukt en diastaticusgjær, og har fått krysskontaminasjon fordi den har satt seg fast i utstyret ditt. (Har du brukt Belle Saison er den en sannsynlig kandidat. Den er spesielt skummel.) Ripete gjæringsbøtter er ofte et problem.
  • Forurensning fra malt/maltstøv. Det er viktig å holde malt langt unna bryggesonen.
  • Rommet du brygger i er ikke reint nok, eller det er trekk som kan føre med seg det som ødelegger ølet ditt, f.eks. villgjær.
  • Ikke god nok flaskevask. Hvis de ikke blir skylt med en gang de er brukt, men får stå og tørke, kan noen mikroorganismer danne en biofilm som de kapsler seg inn i, og som er litt krevende å få vekk.
Så hva gjør du nå?

Du må i alle fall gå grundig gjennom alt utstyr på den kalde sida som kan skjule forurensning. Plukk fra hverandre alt som kan plukkes fra hverandre, som kraner og tappestaver. Vask alle flater grundig med et kraftig vaskemiddel. Sjekk gjæringsbøtter for riper. (Det skal nesten ingenting til for å lage riper i den mjuke plasten. Bruk ikke børster av noe slag, bare en svamp uten skrubbeflate.)

Takk for langt svar!
Ser ut som jeg må åpne for muligheten for infeksjon selv om jeg synes det virker fjernt i forhold til hvor nøye jeg er med renhet. Men det kan jo hende at jeg gjør en feil jeg ikke tenker på.

Ripete gjæringsbøtter: NEI fordi jeg har 3 stk som har vært delt på kun 6 batcher. JA fordi jeg nok enkelte ganger kan ha brukt feks oppvaskbørste for å vaske de. Men jeg har også sett diskusjoner her hvor folk sier de har brukt gjæringsbøtter lenger og ikke behandlet de spesielt bra og at det likevel ikke er noe problem. Bøttene blir grundig skylt med Star-san før bruk (rister bøtten med låst lokk opp ned med starsan).
Forurensing: Hmm. Brygger på kjøkkenet. Ikke maltstøv der bortsett fra fra kit'et jeg bruker der og da. Vanlig kjøkkenvifte går.
Rommet: Kjøkken. Mener det er rent nok.
Flaskevask: skyller de alltid etter bruk. Men de kan bli stående uten tildekning i topp. vasker med børste før bruk og bruker sånn flaskevaskstativ fra Bryggselv for å spyle flaskene med Star-san før flasking.

Kan sikkert finnes feilkilder her. Men er fortsatt litt skeptisk til det.
Dog åpner jeg for mulige infeksjonskilder i tappekranen på BB30 eller i tappekranen på gjærbøtta. Disse er vanskeligere å rengjøre.
Vannlåsen fyller jeg som regel med vann. Mener jeg ikke har fått vann i bøtte fra gjærlåsen, men slikt kan jo skje feks med trykk på lokket. Har sett noen sier man skal bruke star-san i gjærlåsen.

Tror jeg må se an hvordan det går med de batchene jeg har nå og vurdere ut fra det.
 
Sist redigert:
Ref mitt spørsmål om øl som skummer ut av flasken rett over her....
Kan høy romtemperatur i første perioden etter flasking føre til et slikt krypende skum etter åpning av flasken?
 
Takk for langt svar!
Ser ut som jeg må åpne for muligheten for infeksjon selv om jeg synes det virker fjernt i forhold til hvor nøye jeg er med renhet. Men det kan jo hende at jeg gjør en feil jeg ikke tenker på.

Ripete gjæringsbøtter: NEI fordi jeg har 3 stk som har vært delt på kun 6 batcher. JA fordi jeg nok enkelte ganger kan ha brukt feks oppvaskbørste for å vaske de. Men jeg har også sett diskusjoner her hvor folk sier de har brukt gjæringsbøtter lenger og ikke behandlet de spesielt bra og at det likevel ikke er noe problem. Bøttene blir grundig skylt med Star-san før bruk (rister bøtten med låst lokk opp ned med starsan).
Forurensing: Hmm. Brygger på kjøkkenet. Ikke maltstøv der bortsett fra fra kit'et jeg bruker der og da. Vanlig kjøkkenvifte går.
Rommet: Kjøkken. Mener det er rent nok.
Flaskevask: skyller de alltid etter bruk. Men de kan bli stående uten tildekning i topp. vasker med børste før bruk og bruker sånn flaskevaskstativ fra Bryggselv for å spyle flaskene med Star-san før flasking.

Kan sikkert finnes feilkilder her. Men er fortsatt litt skeptisk til det.
Dog åpner jeg for mulige infeksjonskilder i tappekranen på BB30 eller i tappekranen på gjærbøtta. Disse er vanskeligere å rengjøre.
Vannlåsen fyller jeg som regel med vann. Mener jeg ikke har fått vann i bøtte fra gjærlåsen, men slikt kan jo skje feks med trykk på lokket. Har sett noen sier man skal bruke star-san i gjærlåsen.

Tror jeg må se an hvordan det går med de batchene jeg har nå og vurdere ut fra det.
Det er ikke så mye som skal til før en infeksjon kan feste seg. Én mikroskopisk ripe i et gjæringsfat, så hjelper ikke den starsanristinga. Flaskefyller kan være vrien å få rein også. Etc etc.

Sånn jeg ser det har du åpenbare tegn på en infeksjon. Det hjelper ikke så mye å si at du ikke kan ha det når ølet ditt skummer utover benken. Spørsmålet nå burde være hva du gjør med det.

Det enkleste er selvfølgelig å kaste alt på kald side, men det er dyrt. Det er kanskje verdt å se på om det er noe av utstyret som har vært involvert i alle de kontaminerte batchene?
 
Takk for langt svar!
Ser ut som jeg må åpne for muligheten for infeksjon selv om jeg synes det virker fjernt i forhold til hvor nøye jeg er med renhet. Men det kan jo hende at jeg gjør en feil jeg ikke tenker på.

Ripete gjæringsbøtter: NEI fordi jeg har 3 stk som har vært delt på kun 6 batcher. JA fordi jeg nok enkelte ganger kan ha brukt feks oppvaskbørste for å vaske de. Men jeg har også sett diskusjoner her hvor folk sier de har brukt gjæringsbøtter lenger og ikke behandlet de spesielt bra og at det likevel ikke er noe problem. Bøttene blir grundig skylt med Star-san før bruk (rister bøtten med låst lokk opp ned med starsan).
Forurensing: Hmm. Brygger på kjøkkenet. Ikke maltstøv der bortsett fra fra kit'et jeg bruker der og da. Vanlig kjøkkenvifte går.
Rommet: Kjøkken. Mener det er rent nok.
Flaskevask: skyller de alltid etter bruk. Men de kan bli stående uten tildekning i topp. vasker med børste før bruk og bruker sånn flaskevaskstativ fra Bryggselv for å spyle flaskene med Star-san før flasking.

Kan sikkert finnes feilkilder her. Men er fortsatt litt skeptisk til det.
Dog åpner jeg for mulige infeksjonskilder i tappekranen på BB30 eller i tappekranen på gjærbøtta. Disse er vakeligere å rengjøre.
Vannlåsen fyller jeg som regel med vann. Mener jeg ikke har fått vann i bøtte fra gjærlåsen, men slikt kan jo skje feks med trykk på lokket. Har sett noen sier man skal bruke star-san i gjærlåsen.

Tror jeg må se an hvordan det går med de batchene jeg har nå og vurdere ut fra det.

Det er veldig lite sannsynlig at det ikke er en infeksjon. Det er ingen andre troverdige forklaringer. Hop creep kan du bare få hvis du tørrhumler, og det er på ingen måte noe du da må få. Det er relativt sjeldent, tross alt. Jeg har ikke hatt tegn til det på de tre siste tørrhumla bryggene mine. Det spiller ingen rolle - i forhold til dette problemet - hvordan du oppbevarer flaskene dine, men åpner du ei varm flaske, kan det kanskje skje at det skummer. Men jeg går ut fra at du stort sett drikker ølet ditt kaldt:)?

Det eneste måtte være om du drar med deg partikler fra meskinga gjennom hele prosessen fram til flasking, men det er ikke særlig sannsynlig.

Når det gjelder støv fra maltet, så kan jo det henge ved klær/hår/skjegg og drysse ned i gjæringskaret ditt. Det er en mulighet der som du i alle fall kan eliminere ganske lett. Og så kan det bli ganske mye støv i omgivelsene hvis du ikke er forsiktig når du heller maltet oppi kjelen.

Vann i gjærlåsen kan være en kilde, i alle fall hvis du ikke bruker den røde hetta som hindrer at noe ramler nedi. Bruk starsan.

At folk rapporterer at det har gått bra sjøl om de ikke har tatt hensyn til alle hygienereglene er dessverre ikke noe argument for at det vil gå bra for deg, også. Noen har flaks, men først og fremst trur jeg at mange har små infeksjoner uten at de merker det. De fleste sånne infeksjoner er snikende greier som utvikler seg langsomt, og man kan ofte fint rekke å drikke opp ølet før det er blitt særlig merkbart - om man ikke veit hva man skal se etter. (Jeg har hatt dette problemet, og kjenner det med en gang.)

Den mest sannsynlige kilden til en sånn infeksjon finner du nok i kraner og i tappestaven din. Du bør alltid kjøre noen runder med kokende vørter gjennom krana til kjelen før du starter nedkjølinga, og du bør plukke den fra hverandre og reingjøre den ordentlig med jevne mellomrom - og gjerne etter hvert brygg, som @perolavfk sier. Krana til gjæringskaret plukkes fra hverandre. Det samme gjelder tappestaven. Jeg fikk et lite sjokk da jeg gjorde dette første gangen! - og jeg fikk er lite sjokk i går da jeg inspiserte bøtta og krana til en kamerat som brygga en batch sammen med meg i går. Der var det bare å gå på med kaustisk soda.

Ting må ikke få stå og tørke etter bruk. Skyll, plukk fra hverandre og vask med en gang.

Den måten du beskriver å desinfisere gjæringskaret på, ville jeg ikke brukt. Jeg har litt begrensa tru på Starsan brukt slik. Kar bør helst stå 5-10 minutter med Starsan i, og småting bør ligge tilsvarende lenge i Starsan. Når det stort sett går greit å bare spraye det på, er det antakelig fordi vi har vaska så godt at desinfisering er unødvendig:).

Vanlig greit reingjort kjøkken bør holde. Men det er jo aldri sterilt;).
 
Sist redigert:
Jeg har kun brygget 6 batcher. Det siste fortsatt til gjæring. Det nest siste nettopp flasket.
Settene kjøpes stort sett på bryggselv, og gjæren har vel stort sett vært ulike typer Safale.
Lenge siden forrige batcher (dessverre, og dumt fordi kunnskap går tapt mellom hver batch).
Grunnen til spørsmålet nå var muligheten for å unngå dette i de 2 batchene jeg har i prosess nå.
Grunnen til at jeg lurte på gjær er at jeg har opplevd et tilfelle der jeg brukte samme batch tørrgjær i to ulike brygg, og begge ble "gushere" av typen du beskriver. Så om du hadde samme gjær i alle brygg, så kunne det være en forklaring. Det var for øvrig en gjær fra MJ. Det høres ikke ut som det har vært ditt problem.
 
Det viktigste nå, er å ikke miste motet. Infeksjon kan ta livsgleden fra hvem som helst.
Når du nå skal lete etter infeksjonskilde, jobb grundig i alle ledd. En infeksjon kan forplante seg. Dersom du nå har infeksjon både i tappestav og gjæringskran, hjelper det ikke å bytte den ene nå, og den andre etter noen brygg.
Har du infeksjon i alle flaskene, er det mest sannsynlig at feilen ikke ligger i individuelle flasker (rengjøring, humlegrums, ujevn sukkerfordeling ol)
Et lite tips til slutt. Dersom du lagrer gjæringsbøtter oppi hverandre vil bunnen ripe opp kanten.
 
Jeg har kun brygget 6 batcher. Det siste fortsatt til gjæring. Det nest siste nettopp flasket.
Settene kjøpes stort sett på bryggselv, og gjæren har vel stort sett vært ulike typer Safale.
Lenge siden forrige batcher (dessverre, og dumt fordi kunnskap går tapt mellom hver batch).
Grunnen til spørsmålet nå var muligheten for å unngå dette i de 2 batchene jeg har i prosess nå.

Siden de står til gjæring allerede, så er vel det du kan gjøre å gå grundig over utstyret til flasking. Tapper du til et blandekar før du flasker, må du jo vaske og desinfisere det skikkelig. Og du bruker selvfølgelig da en silikonslange, og den er det greit å koke. Så er det tappestaven. Og hvis du ikke har plukket den fra hverandre tidligere, er det sannsynligvis noe lagret i den som må vekk. (Jeg veit ikke om jeg hadde tatt sjansen på å koke den, men det kan kanskje andre si noe om?)

Krantappen kan du jo blåse godt med starsan inn i. Jeg regner med at du tar prøver for å sjekke om gjæringa er ferdig, og da må du jo rense etterpå.

Sikkert mye her som er så sjølsagt at det var unødvendig å si det. Men jeg husker hvor mye som ikke var sjølsagt for meg da jeg begynte med dette her:).
 
Tilbake
Topp