1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
 2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
  Fjern notisen

Tråden for dumme spørsmål.

En tråd i 'Generelt og nybegynnerspørsmål' startet av 1Morten, 23 Sep 2014.

 1. PicaPica

  PicaPica
  Expand Collapse
  Registrert bruker

  Bosted:
  Bergen
  Skal hive to pakker WLP 940 oppi brygget jeg lagde i går, siden jeg hadde for lite gjær i...:p. Ristet karet godt i går for oksyginering før jeg hadde gjæren oppi. Men jeg bør vel ikke riste noe på det nå når jeg skal ta mer gjær i, eller? o_O
   
 2. erikraude

  erikraude
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Bosted:
  Oslo
  Litt avhengig av hvor langt gjæringa har kommet og sånn. Jeg tror jeg ville landa på å riste, men jeg ville gjort en skjønnsmessig vurdering ut fra åssen det så ut, hva jeg visste om gjæra og gjærtypen etc.
   
 3. Sarge

  Sarge
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Når man gir vørter for karbonering et oppkok, hvor lenge skal det koke? Jeg har sett både 10 og 15 minutters koketid anbefalt, mens når jeg nylig googlet koking av vann ifbm e-coli og lignende anbefalinger fra vannverk, så holder det å bringe vannet til fosskok, det trenger visst ikke koke noen bestemt tid ut over dette, noe som f.eks. gjelder for vanlige vannkokere (uten at jeg har tenkt å bruke det til vørter). Er det noen god grunn til å koke gyle/ speise/vørter/sukkerlake som skal brukes til karbonering i mange minutter?
   
 4. YngveKL

  YngveKL
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Tipper kun oppkok er heeeelt innafor :)
   
  Sarge, Jo-Helge og Finn Berger liker dette.
 5. Finn Berger

  Finn Berger
  Expand Collapse
  Moderator

  Godt spørsmål. Jeg har og sett 15 minutter anbefalt - men jeg driver og lister meg nedover:). Nå koker jeg 7-8 minutter. Så vidt jeg har forstått, tar du knekken på aktive bakterier ganske fort. Men noen farlige bakterier kan danne sporer, og de kreves det mer varme for å knekke. De tror jeg ikke vi kvitter oss med gjennom koking i et kvarter, heller, det trengs visst høyere temperatur - noe over 120 grader.

  Nå har jeg en del erfaring med å la vørter stå lenge i kjøleskap - eller i bare kjellertemperatur - og det har faktisk gått fint. Så den vørteren som jeg tapper rett fra kjelen og over i godt desinfiserte flasker som jeg så hiver rett i fryser'n, den tror jeg jeg like godt hadde kunnet bruke direkte etter å ha tint den. Den skal jo dessuten oppi øl - og der er det ikke supergunstige forhold for bakterier.

  Så mulig jeg skal være modig neste gang, og bare gi vørteren et oppkok. Det kan jo redde litt aromaolje fra å fordampe.
   
 6. Holmentoppen

  Holmentoppen
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Bosted:
  Ski
  Jeg har sluttet å koke vørteren. Tiner over natten i de desinfiserte brusflaskene vørteren ble fryst i - og rett i boksen for karbonering. Har gjort det 7-8 ganger nå uten negative erfaringer.
   
 7. Finn Berger

  Finn Berger
  Expand Collapse
  Moderator

  Hva jeg ville vente. Men det er jo greit å høre at noen har prøvd, så takk:). Da kjører jeg samme prosedyre ved neste tapping. (Har en bitter som har stått i ti dager, og ser ut til å være i ferd med å klukke seg ferdig nå. MO + 16% DRC. Den er jeg spent på.)
   
  Sarge, YngveKL og erikraude liker dette.
 8. Sarge

  Sarge
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Personlig valgte jeg kjøleskap denne gangen (14 dager) og så kokte jeg i 2-3 minutter i dag. Krysser fingrene for at det gikk bra.
   
  Finn Berger, YngveKL og Jo-Helge liker dette.
 9. rosnes

  rosnes
  Expand Collapse
  Registrert bruker

  Industristandard for sterilisering er 121 grader under damptrykk i 15 minutter eller 134 grader i 3 minutter. Tørrsterilisering gjøres med 160 grader i 120 min, 170 grader i 60 minutter eller 180 grader i 30 minutter. Dette er mindre effektivt enn damp.

  Når det er sagt - bruker man vann fra offentlig vannledning, bør det ikke finnes hverken bakterier eller sporer i dette. Er man nøye med hva man koker i, og ikke bor i et muggsoppinfestert hus med mye fukt eller råte, bør neppe sporer være noe man bekymrer seg for. Vil man være helt sikker, kan man selvsagt koke vørter eller sukkerlake i 15 minutter, men det er veldig lite som tilsier at det er nødvendig.
  Vørter man har kokt og frosset på sterile/rene flasker burde det ikke være nødvendig å gjøre noe med, så lenge utsiden av flaskene er rene, og man ivaretar normale hygienerutiner.

  Rigid hygiene er bra - men det er ikke nødvendig å overdrive. De færreste har bryggerom eller kjøkken som vil gi uttelling for steriliseringsprosedyrer uansett. Det er hundrevis av kontaminasjonskilder fra du tar det kokte mediet ut av autoklav/trykkoker/stekeovn etc. til det havner i øl/vørter. Som i det aller meste innen helse og smittevern er god håndhygiene det aller viktigste punktet.
   
  Finn Berger liker dette.
 10. Finn Berger

  Finn Berger
  Expand Collapse
  Moderator

  Veldig godt å få det i klartekst sånn. Nå er det definitivt siste gangen jeg har gitt den frosne vørteren et oppkok.

  Vannet fra springen stoler jeg også egentlig på. De aller første bryggene mine var på ferdighumla ekstrakt som jeg bare tilsatte vann rett fra springen. Godt øl blei det ikke, men det var i alle fall ikke infisert.
   
 11. Sarge

  Sarge
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Ja, jeg tenker at den mest problematiske komponenten under flasking av øl uansett ikke er vørteren for karbonering, men (for min del) heverten med slange som kun er rengjort ved å kjøre varmt zalovann og starsan gjennom.
   
 12. Finn Berger

  Finn Berger
  Expand Collapse
  Moderator

  Kran;)? Neida, veit du liker hevert. Men siden jeg har kran, kan jeg bare koke den slangen jeg bruker. Og det er vel litt vanskelig å koke heverten:confused:?
   
 13. rosnes

  rosnes
  Expand Collapse
  Registrert bruker

  Min første hevert ble nokså ubrukelig lenge før kokepunktet....
  Kran og kokt slange er ingen garanti. Det kan ligge mye "gøy" inne i kranen. Men kjenner jeg deg rett, har du tatt høyde for den slags, og vel så det!
   
 14. Finn Berger

  Finn Berger
  Expand Collapse
  Moderator

  Jeg plukker dem fra hverandre mellom hver gangs bruk, men ikke helt. De er jo satt sammen sånn at du kan vri på krana, og det leddet får jeg ikke brutt opp. Så der lurere nok en fare - men siden knapt nok noen styrer med det der, regner jeg med at det går greit.
   
 15. Sarge

  Sarge
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Liker hevert framfor kran på grunn av lekkasjene jeg har sett bilder av ifbm gjæring på kar med kran. Ellers er kran fint, men også den kan være krokete å holde ren.
   
 16. Sarge

  Sarge
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Jeg bruker kran i flaskingskaret, og den plukkes helt fra hverandre mellom hver gang. Men jeg koker den ikke. Kjører i oppvaskmaskin og senker i starsan før bruk.
   
  Finn Berger liker dette.
 17. Finn Berger

  Finn Berger
  Expand Collapse
  Moderator

  Lekkasjene kommer fordi folk skrur til for hardt, slik at godset i gjengene dras i stykker. Lett å unngå når du veit om at det er der faren ligger. Det kan jo være greit å sjekke krana hver gang før bruk, også, for sikkerhets skyld.
   
 18. Kloakk

  Kloakk
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Jeg bruker kranene fra bryggselv og demonterer de i 3 deler etter hvert brygg. Jeg skrur krana av gjærkaret og legger den i så varmt vann som kjøkkenkrana vil gi, når plasten er blitt varm er den enklere å ha med å gjøre. Trekker den først i 2 sånn at jeg kan holde i den rød delen som åpner og lukker. Så trekker jeg ut den rød delen. Da er det ingen plasser jeg ikke får vasket. Q-tips til babyer er ypperlig til den jobben:D

  Når de er vasket lar jeg de ligge demontert til neste gang de skal brukes. Når jeg da skal bruke de igjen så bruker jeg hvit vaselin. Smører den røde delen og den hvite indre delen som skal skyves inn i den ytre delen, lar alle delen ligge i starsan noen minutter før jeg setter de sammen.

  Jeg har hatt 1 infeksjon over det året jeg har brygget og det var før jeg demonterte kranene. Jeg har også hatt 1 lekkasje og det var ikke mellom pakning og kar, men mellom indre og yttre del, etter jeg begynte å bruke hvit vaselin har det aldri vært et problem.
   
  Dag Hovland, MonoBryggeriet og Sarge liker dette.
 19. Finn Berger

  Finn Berger
  Expand Collapse
  Moderator

  Det er mulig å skille den delen du fester den røde tappen i fra den gjengede delen, også. Jeg tror @john petter gjør det. Det får jeg ikke til - og antakelig er det ikke nødvendig.

  Vaselin ser jeg ikke at skal være nødvendig. Det er ikke noe problem å få ut den røde tappen, sånn at den kan vaskes separat.

  Forøvrig: En ikke helt uvanlig årsak til lekkasje hos nybegynnere er nok at de ikke har fått med seg at pakningen skal sitte på utsida av karet, ikke på innsida.
   
  Dag Hovland, john petter og Jo-Helge liker dette.
 20. Kloakk

  Kloakk
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Jeg gjør det, det er 3 deler totalt. Og jeg må si meg uenig, de to hvite delene burde så absolutt tas ifra hverandre, det er den indre hvite delen(den delen den røde pluggen er festet i) som "gulner" først, antakeligvis fordi den får minst kontakt med vaskemidlene med mindre krana demonteres.

  Vaselin bruker jeg for å forsikre meg om at alt er tett, det er ikke for at demontering eller montering skal være lettere. Det er plastikk og med litt makt eller varme vil det deformere seg og dermed kanskje lekke eller dryppe. Med vaselin vil disse små deformeringene være ubetydelig og ingen lekkasje vil oppstå.

  Jeg er helt enig i at å stramme for hardt eller ha pakningene på innsiden fører til lekkasje og er klassiske nybegynnerfeil som absolutt burde påpekes flere ganger så flere kan unngå de. Kranene til bryggselv kommer med 2 pakninger og jeg trodde enten at det var en ekstra pakning med på kjøpet eller at det skulle en pakningen på hver side av karet. Men 2 pakninger på utsiden gjorde susen:D
  received_688116381682342.jpeg
   
  #10820 Kloakk, 28 Okt 2019
  Sist redigert: 28 Okt 2019
  LarsUlv, Dag Hovland og Finn Berger liker dette.

Del denne siden