Tråden for dumme spørsmål.

Jeg bruker kranene fra bryggselv og demonterer de i 3 deler etter hvert brygg. Jeg skrur krana av gjærkaret og legger den i så varmt vann som kjøkkenkrana vil gi, når plasten er blitt varm er den enklere å ha med å gjøre. Trekker den først i 2 sånn at jeg kan holde i den rød delen som åpner og lukker. Så trekker jeg ut den rød delen. Da er det ingen plasser jeg ikke får vasket. Q-tips til babyer er ypperlig til den jobben:D

Når de er vasket lar jeg de ligge demontert til neste gang de skal brukes. Når jeg da skal bruke de igjen så bruker jeg hvit vaselin. Smører den røde delen og den hvite indre delen som skal skyves inn i den ytre delen, lar alle delen ligge i starsan noen minutter før jeg setter de sammen.

Jeg har hatt 1 infeksjon over det året jeg har brygget og det var før jeg demonterte kranene. Jeg har også hatt 1 lekkasje og det var ikke mellom pakning og kar, men mellom indre og yttre del, etter jeg begynte å bruke hvit vaselin har det aldri vært et problem.

Det er mulig å skille den delen du fester den røde tappen i fra den gjengede delen, også. Jeg tror @john petter gjør det. Det får jeg ikke til - og antakelig er det ikke nødvendig.

Vaselin ser jeg ikke at skal være nødvendig. Det er ikke noe problem å få ut den røde tappen, sånn at den kan vaskes separat.

Forøvrig: En ikke helt uvanlig årsak til lekkasje hos nybegynnere er nok at de ikke har fått med seg at pakningen skal sitte på utsida av karet, ikke på innsida.
 
Det er mulig å skille den delen du fester den røde tappen i fra den gjengede delen, også. Jeg tror @john petter gjør det. Det får jeg ikke til - og antakelig er det ikke nødvendig.

Vaselin ser jeg ikke at skal være nødvendig. Det er ikke noe problem å få ut den røde tappen, sånn at den kan vaskes separat.

Forøvrig: En ikke helt uvanlig årsak til lekkasje hos nybegynnere er nok at de ikke har fått med seg at pakningen skal sitte på utsida av karet, ikke på innsida.

Jeg gjør det, det er 3 deler totalt. Og jeg må si meg uenig, de to hvite delene burde så absolutt tas ifra hverandre, det er den indre hvite delen(den delen den røde pluggen er festet i) som "gulner" først, antakeligvis fordi den får minst kontakt med vaskemidlene med mindre krana demonteres.

Vaselin bruker jeg for å forsikre meg om at alt er tett, det er ikke for at demontering eller montering skal være lettere. Det er plastikk og med litt makt eller varme vil det deformere seg og dermed kanskje lekke eller dryppe. Med vaselin vil disse små deformeringene være ubetydelig og ingen lekkasje vil oppstå.

Jeg er helt enig i at å stramme for hardt eller ha pakningene på innsiden fører til lekkasje og er klassiske nybegynnerfeil som absolutt burde påpekes flere ganger så flere kan unngå de. Kranene til bryggselv kommer med 2 pakninger og jeg trodde enten at det var en ekstra pakning med på kjøpet eller at det skulle en pakningen på hver side av karet. Men 2 pakninger på utsiden gjorde susen:D
Vis vedlegget
 
Sist redigert:
Det er mulig å skille den delen du fester den røde tappen i fra den gjengede delen, også. Jeg tror @john petter gjør det. Det får jeg ikke til - og antakelig er det ikke nødvendig.

Vaselin ser jeg ikke at skal være nødvendig. Det er ikke noe problem å få ut den røde tappen, sånn at den kan vaskes separat.

Forøvrig: En ikke helt uvanlig årsak til lekkasje hos nybegynnere er nok at de ikke har fått med seg at pakningen skal sitte på utsida av karet, ikke på innsida.
Etter å ha laget den frykteligste witen @Finn Berger sikkert noen gang har smakt, demonterer jeg alltid kranen fullstendig. Bruker også fett.
 
Har et levende minne om den opplevelsen, ja:D. (Nå gjorde ikke infeksjonen så mye fra eller til. Wit er uansett en øltype jeg gjerne legger veien utenom:).)
Må bare si at jeg lagde en wit senere som ble veldig bra. Infeksjonsfri og tørr. Perfekt rekeøl. Kan hende du hadde likt den. :)
 
Sikkert skrevet om det før på dette forumet men jeg spør likevel. Hvordan bruker man gelatin. Er det bare sånne player fra butikken. Tenker da til ca 20 liter øl
 
10ml av Clarity Ferm virker å være utvannet. Og 1l, 10l, 20l er igjen utvannet Brewers Clarex

10ml skal holde til 5 gallon, fra 1l, 10l og 20l så skal 12ml holde til en tønne/BBL (159 liter). Ved samme dosering skulle 2ml være mer enn nok.

Spørs om det er lavere konsentrasjon, eller om de ikke har tatt bryet og bare selger samme konsentrasjon med annen anbefalt dosering.
 
Sliter med FG når jeg bruker tilsetninger i øl. Har opplevd det flere ganger.
Har nå brukt Ølbrygging sin Porter som utgangspunkt, og har brukt både lakris og kakaonibs som tilsetning tilsatt på slutten av kok. OG har ligget ettpar poeng under oppskrifta, mens FG havner på 1022-ish og skulle vært 1015. Naboen har det samme problemet.
 
Sliter med FG når jeg bruker tilsetninger i øl. Har opplevd det flere ganger.
Har nå brukt Ølbrygging sin Porter som utgangspunkt, og har brukt både lakris og kakaonibs som tilsetning tilsatt på slutten av kok. OG har ligget ettpar poeng under oppskrifta, mens FG havner på 1022-ish og skulle vært 1015. Naboen har det samme problemet.

Dere bruker ikke samme hydrometeret, eller et refraktometer?
 
Når er det best å bokse/flaske ferdig karbonert øl? rett etter det er ferdig karbonert? eller etter feks. når det har stått 14 dager på fat?
grunn til at jeg spør er har overført fra 19 liter til 12 liter corny som var fylt med starsan og flushet. Etter en tid var det ulik smak på det som var igjen på 19 literen kontra de som var overført til 12 literen. Det var svært lite bunnfall på 19 literen når den var tom så tror ikke det har spilt noen stor rolle på smaken. Har også merket denne forskjellen på fat kontra boks over tid, men der er det kanskje oksygen som spiller en rolle, bruker Tapcooler sin boksfyller og den gir egentlig ikke mye rom for oksygen under fylling.
Er det noen som kjenner seg igjen, enten på flaske eller boks? Må jo også legge til at etter en tid så smaker det faktisk bedre av enkelte øltyper på boks enn på fat med samme lagering, men hvorfor aner jeg ikke.
 
Sist redigert:
En Nøgne Porter med S-04 eller Nottingham gjær vil nok fungere som @Sarge foreslår (sjekket oppskrift hos bryggselv). Høy utgjæring og vennligsinnede gjærer begge to etter hva jeg har lest (ikke brygget med dem selv). Ville ventet litt med Kölshen, da kölschgjær også kan være litt lunefull med tanke på esterprofilen.
Satte denne på fredag med S-04. Smakte på den nå (3 dager siden bryggedag), og smaker nyyydelig. Kunne drukket den slik den er nå, enda den skal få 2 uker til å karet, 2 uker karbonering, samt 2 uker kaldt
 
Har ikke laget så mange batcher, men et gjentagende problem med flere av de er at ølet skummer sakte men sikkert over ut av flaskene i flere minutter etter åpning. Det hjelper ikke nevneverdig å sette flaskene kaldt før åpning.
Hva er normalt årsaken til dette?
 
Har ikke laget så mange batcher, men et gjentagende problem med flere av de er at ølet skummer sakte men sikkert over ut av flaskene i flere minutter etter åpning. Det hjelper ikke nevneverdig å sette flaskene kaldt før åpning.
Hva er normalt årsaken til dette?
Overkarbonering, enten ved for mye sukker når du flasker, ølet var ikke ferdig utgjæret når du flasket enten pga gjæra du tilsatte eller av villgjær/infeksjon.
 
Overkarbonering, enten ved for mye sukker når du flasker, ølet var ikke ferdig utgjæret når du flasket enten pga gjæra du tilsatte eller av villgjær/infeksjon.

Ok. Så temperatur flaskene står i første perioden etter flasking/karbinering er ikke en faktor her?
 
Ok. Så temperatur flaskene står i første perioden etter flasking/karbinering er ikke en faktor her?
En eventuell infeksjon vil utvikle seg raskere ved høyere temperatur.
Øl som skummer over rolig og lenge, slik du beskriver, har ofte en infeksjon. Men problemet kan også skyldes at det er mye humle eller andre partikler i suspensjon i ølet.
Sett en flaske i kjøleskapet og en flaske på varmekablene på badet (med et håndkle over i tilfelle flaskebombe), og så åpner og sammenligner etter en uke.
 
Tilbake
Topp