Tråden for dumme spørsmål.

Noen som blander egen oppbevaringsløsing for ph-metere? Alt som er ferdig er teit dyrt, spes med frakten. Dyrt å betale for vann og enkelt arbeide man kan gjøre selv..

Noen som har prøvd dette?


Ja. Ser ut til å funke helt utmerket. Jeg har blanda det i 4.0-buffer, men neste gang bruker jeg bare kaliumklorid (altså ikke kalsiumklorid) og batterivann. Dropper konserveringsmiddel - som tydeligvis M.B. gjør også:). Andy sa vel i foredraget sitt nå at det skal mye til om noe vi ikke vil ha der vil trives i ei sånn saltoppløsning.
 
Ja. Ser ut til å funke helt utmerket. Jeg har blanda det i 4.0-buffer, men neste gang bruker jeg bare kaliumklorid (altså ikke kalsiumklorid) og batterivann. Dropper konserveringsmiddel - som tydeligvis M.B. gjør også:). Andy sa vel i foredraget sitt nå at det skal mye til om noe vi ikke vil ha der vil trives i ei sånn saltoppløsning.
Tøft. Da blir det en kilo KCL fra BS og en lufttett beholder. Eller er det bedre å fordele det i flere beholdere? Hver gang man åpner så vil det jo suge til seg noe fuktighet.
 
Tøft. Da blir det en kilo KCL fra BS og en lufttett beholder. Eller er det bedre å fordele det i flere beholdere? Hver gang man åpner så vil det jo suge til seg noe fuktighet.
Jeg har saltene mine i den plastposen de var pakket i, og så bretter jeg bare godt sammen og lukker med en bit gaffa. Men så er jeg jo litt mindre nøye enn deg, da ;)
 
Er det mulig å kødde til tørrhumling?

Har brygget samme oppskriften, en session ipa, to ganger med et halvt års mellomrom, første gang med 21 liter til gjæring. Det ølet fikk en veldig fin og god humlearoma.

Nå nylig brygget jeg samme men doblet hele oppskriften, men pga bedre effektivitet fikk jeg 49 liter til gjæring, problemet er at dette ølet har null og niks humlearoma, akkurat som om det ikke var tørrhumlet i det hele tatt. Siden jeg doblet humlemengden så blir det jo selvsagt litt mindre humle pr liter, men det skulle vel ikke ha så mye å si?

Det er samme humle fra samme posene som er brukt. De har vært vakumpakket og frosset hele tiden.
 
Jeg har saltene mine i den plastposen de var pakket i, og så bretter jeg bare godt sammen og lukker med en bit gaffa. Men så er jeg jo litt mindre nøye enn deg, da ;)
Jeg tenker på mine erfaringer med CaSO4 oppbevart i syltetøyglass, det ble merkbart fuktig etterhvert, dvs at det man måler vil drifte over tid da stoffet blir tyngre og tyngre hver gang man åpner, så man bruker mindre og mindre av det over tid. Men nå åpner man jo heller ikke KCL-posen/boksen så ofte heller. Men er vel sikkert ikke noe å tenke seg i hjel over.
 
Jeg tenker på mine erfaringer med CaSO4 oppbevart i syltetøyglass, det ble merkbart fuktig etterhvert, dvs at det man måler vil drifte over tid da stoffet blir tyngre og tyngre hver gang man åpner, så man bruker mindre og mindre av det over tid. Men nå åpner man jo heller ikke KCL-posen/boksen så ofte heller. Men er vel sikkert ikke noe å tenke seg i hjel over.

Den molare massen til CaSO4 er 136,14 g/mol
I naturen forligger det vanligvis som gips CaSO4+2H2O. Så det vil maksimalt oppta to vannmolekyl enheter, altså ~36 g/mol
Det vil max øke vekten fra 136 -->172 g/mol
Altså en feilmargin på max 26%
 
Den molare massen til CaSO4 er 136,14 g/mol
I naturen forligger det vanligvis som gips CaSO4+2H2O. Så det vil maksimalt oppta to vannmolekyl enheter, altså ~36 g/mol
Det vil max øke vekten fra 136 -->172 g/mol
Altså en feilmargin på max 26%
Ja det er igrunn drita lite. Fra 5g til 6.25g eller noe sånt for å få samme mengde CaSO4 hvis den først er "våt".
 
Regulator til Sodastream fra Oxyturbo, har to forskjellige CO2 flasker. AGA og Sodastream sin egen av hva jeg kan se. Begge freser ut lekkasje ved montering av regulatoren. Er vel ikke annet å tenke på enn å ha regulatoren stengt. Hva er feil? Pakningen?
Jeg har også Oxyturbo Minor, det er en fast pinne som når man skrur den på sodastream-flasken (jeg bruker Wassermaxx fra Europris) åpner gassen til regulatorventilen. Det lekker ikke noe på min, men man hører gasstrømmen som trykksetter "baksiden" av regulatoren når man skrur den på - denne lommen går da tapt dersom man skrur regulatoren av flasken igjen før flasken er tom.
 
Kanskje ikke rette tråden men jeg prøver allikevel.
Noen som vet om disse fungerer?
Hadde vært kjekt å kunne måle opp rett vannmengde på en enkel måte.
 
Jeg har også Oxyturbo Minor, det er en fast pinne som når man skrur den på sodastream-flasken (jeg bruker Wassermaxx fra Europris) åpner gassen til regulatorventilen. Det lekker ikke noe på min, men man hører gasstrømmen som trykksetter "baksiden" av regulatoren når man skrur den på - denne lommen går da tapt dersom man skrur regulatoren av flasken igjen før flasken er tom.
Har også denne, og den er tett, men den må skrues på hardt før den åpner ventilen på flaska. Har brukt både AGA og Sodastream uten problemer.
 
Kanskje ikke rette tråden men jeg prøver allikevel.
Noen som vet om disse fungerer?
Hadde vært kjekt å kunne måle opp rett vannmengde på en enkel måte.
Hadde ikke gått for akkurat den pga. de mange dårlige tilbakemeldingene og fordi den ikke er ment for vann. Men i utgangspunktet er dette moden teknologi så ikke noe i veien for at selv en rimelig måler kan være nøyaktig. Har du sett på Gardena vannmåler, ev. vanlig analog vannmåler?
 
Har ikke kikket på noe annet. Analog måler hadde også vært kjekt. Da slipper en flere ledninger.
 
Den molare massen til CaSO4 er 136,14 g/mol
I naturen forligger det vanligvis som gips CaSO4+2H2O. Så det vil maksimalt oppta to vannmolekyl enheter, altså ~36 g/mol
Det vil max øke vekten fra 136 -->172 g/mol
Altså en feilmargin på max 26%
Hva med volumøkning? Jeg måler ganske omtrentlig med måleskjeer, og er ikke spesielt opptatt av nøyaktighet. Men det er jo greit å vite.
 
Hva med volumøkning? Jeg måler ganske omtrentlig med måleskjeer, og er ikke spesielt opptatt av nøyaktighet. Men det er jo greit å vite.

Jeg har ikke call på volumøkning, men tror ikke det påvirker stort
og det er vel heller ikke helt vitenskapelig å måle kalsiumsulfat i volum ;)
 
Jeg har ikke call på volumøkning, men tror ikke det påvirker stort
og det er vel heller ikke helt vitenskapelig å måle kalsiumsulfat i volum ;)
Som sagt, jeg tilsetter salter med sånn litt omtrentelig mål, siden maltet også tilfører salter på høyst uvitenskapelig måte, og gjerne i støre mengder enn meg:D. Men ei ts kalsiumsulfat i 45 liter - som er det totalvolumet bryggevann jeg ofte har - gir 21 ppm kalsium og 51 ppm sulfat, så når jeg slenger oppi ei strøken ts av stoffet, regner jeg at det er sånn ca. det jeg får.
 
Sist redigert:
Som sagt, jeg tilsetter salter med sånn litt omtrentelig mål, siden maltet også tilfører salter på høyst uvitenskapelig måte, og gjerne i støre mengder enn meg:D. Men ei ts kalsiumsulfat i 45 liter - som er det totalvolumet bryggevann jeg ofte har - gir 21 ppm kalsium og 51 ppm sulfat, så når jeg slenger oppi ei strøken ts av stoffet, regner jeg at det er sånn ca. det jeg får.
Ifølge Wikipedia har dihydratet tetthet 2,32 gram per ml mot 2,96 for det tørre/reine stoffet. Så hvis ei teskje er 5 ml får du med det reine stoffet 5*2,96/136,1 = 109 millimol. Med dihydratet får du 5*2,32/172,2=67 millimol. For å få 109 millimol av dihydratet trenger du 0,109 * 172,2 /2,32 = 8 ml
 
Som sagt, jeg tilsetter salter med sånn litt omtrentelig mål, siden maltet også tilfører salter på høyst uvitenskapelig måte, og gjerne i støre mengder enn meg:D. Men ei ts kalsiumsulfat i 45 liter - som er det totalvolumet bryggevann jeg ofte har - gir 21 ppm kalsium og 51 ppm sulfat, så når jeg slenger oppi ei strøken ts av stoffet, regner jeg at det er sånn ca. det jeg får.
Men jeg ville egentlig regna med at pulveret vi kjøper i butikken allerede er av dihydratformen, nettopp for at det skal være stabilt i bruk over tid. Men har aldri spurt, så blir gjerne korrigert :) Fuktigheten @Miguel snakker om er jo noe annet, da er det jo flytende vann blandet i pulveret, ikke bundet som del av krystallet.
 
Ifølge Wikipedia har dihydratet tetthet 2,32 gram per ml mot 2,96 for det tørre/reine stoffet. Så hvis ei teskje er 5 ml får du med det reine stoffet 5*2,96/136,1 = 109 millimol. Med dihydratet får du 5*2,32/172,2=67 millimol. For å få 109 millimol av dihydratet trenger du 0,109 * 172,2 /2,32 = 8 ml
Det der henger jeg ikke med i, dessverre. Jeg har tatt utgangspunkt i en tabell i How To Brew (2017), s.344 ff. Der lister Palmer opp hvor mange ppm av de ulike stoffene i de ulike saltene som er av interesse for oss, vi får om vi oppløser 1 gram salt i 1 liter vann. Jeg tok så og veide opp innholdet i ei ts (jeg har et sett måleskjeer) på ei gammal skålvekt jeg har stående, og så lagde jeg meg en tabell over hva ei teskje ga i 10 liter, 20 liter osv..

Når det gjelder kalsiumsulfat, bruker Palmer formelen CaSO2.2H2O, og det er vel dihydratet? Det gir i følge Palmer 232,8 ppm kalsium og 557,7 ppm sulfat når 1 gram oppløses i 1 liter vann.
 
Når det gjelder kalsiumsulfat, bruker Palmer formelen CaSO2.2H2O, og det er vel dihydratet? Det gir i følge Palmer 232,8 ppm kalsium og 557,7 ppm sulfat når 1 gram oppløses i 1 liter vann.
Om det kalles gips skal det være dihydrat / med krystallvann ja. Palmers tall stemmer med at gips er 172 g/mol og kalsium er 40 g/mol, sånn at 1 gram gips gir 0,233 gram kalsium.

Jeg ser at på brewersfriend basic vannkalkulator står det nevnt nederst at saltene vil trekke fuktighet om luftfuktigheten er høy, og da bør man bruke 10% ekstra.
 
Tilbake
Topp