Tråden for dumme spørsmål.

Petter Mandt

Norbrygg-medlem
Er det noen som har erfaring med eikefatene fra Petit-Agentur? Er disse amerikansk eik?
Alternativt; Har noen andre leverandører av eikefat som de anbefaler?
Er det kun Bryggselv som selger franske limousin fat?
 

Kloakk

Norbrygg-medlem
Hoff, så den lille stripsen som holdt spitalkjøleren spratt av og rett i kokende vørter og har kost seg der siden de siste 15 min igjen av kok. Hvor rumpekjørt er jeg?
 

dojonieu

Norbrygg-medlem
Hei - lurer på hvor lenge ettergjæring på en flaske kan være. Min Hoegaarden skulle bli ferdig etter 2 uker, men nå etter 3 uker fortsetter trykket å gå oppover. Spundle'n på referansefat står på 3.2 bar - men så lenge har ølet ikke kommet enda. I dag hadde jeg lit over 36 psi. Flaskene står på 22 Celsius.

Tok ut en flaske i går og smakte på den i dag (4 Celsius) - tror det er nok CO2 og smaken er ganske ok. Smooth as silk.

Det jeg lurer på er om jeg skal bare "call it a day" og senke temperaturen eller la det stå på 22 Celsius intill trykket stabiliserer seg. Det betyr jo at det kanskje blir noe sødme igjen fra selve speisen (brukte ikke sukker).
EAD99BF2-9452-45C5-9FDB-7DCE34DDB972.jpeg
 

Eramik

Norbrygg-medlem
Var dum nok til å kjøre ta en kalibrering av hydrometer.


Brukte 10 gram sukker og 90 gram vann, som gav 1dl sukkerlake. Dette skal gi en Plato på 10 eller SG 1.040.

Resizer_16218439054180.jpg

Måling viser 1.050 , dersom dette stemmer har jeg jo enda dårligere utbytte enn jeg trodde.

Er det noe jeg misforstår her?

Tror jeg må skaffe og teste med ett annet hydrometer.
 

Morten Sannerud

Norbrygg-medlem
Var dum nok til å kjøre ta en kalibrering av hydrometer.


Brukte 10 gram sukker og 90 gram vann, som gav 1dl sukkerlake. Dette skal gi en Plato på 10 eller SG 1.040.

Vis vedlegget 51843

Måling viser 1.050 , dersom dette stemmer har jeg jo enda dårligere utbytte enn jeg trodde.

Er det noe jeg misforstår her?

Tror jeg må skaffe og teste med ett annet hydrometer.
Hvis du kokte/varmet opp 90g vann for å løse opp sukkeret har det helt sikkert vært noe fordamping av vann. Hva var temperaturen i sukkerlaken? Hva viser hydrometeret i rent romtemperert vann?
 

Eramik

Norbrygg-medlem
Kokte ikke vannet :(

Rett fra springen alt i et syltetøy glass, lit det stå til det var blandet.

Viser korrekt i rent vann.
 

Holmentoppen

Norbrygg-medlem
Var dum nok til å kjøre ta en kalibrering av hydrometer.


Brukte 10 gram sukker og 90 gram vann, som gav 1dl sukkerlake. Dette skal gi en Plato på 10 eller SG 1.040.

Vis vedlegget 51843

Måling viser 1.050 , dersom dette stemmer har jeg jo enda dårligere utbytte enn jeg trodde.

Er det noe jeg misforstår her?

Tror jeg må skaffe og teste med ett annet hydrometer.
Jeg ofret 10 gram sukker og gjorde den samme øvelsen. Kom inn klokkerent på 1.040.
 
Sist redigert:

Eramik

Norbrygg-medlem
Vet ikke hvilken vekt du har brukt og hvor nøyaktig den er, men hvis du øker totaltvekten vil måleusikkerheten bli mindre.
Har greiene stående hos min far. Har brukt en standard kjøkkenvekt. Prøvde på ny nå, fant også ett annet hydrometer. 1.044

Resizer_16218626728520.jpg

Resizer_16218626728521.jpg


Lån deg et refraktometer og sammenligne målingene.
Har faktisk ett digitalt refraktometer, men har aldri fått målingene helt til å stemme. Kalibrert noen ganger uten at jeg føler at det stemmer helt.

Ukalibrert fikk jeg disse tallene.

Screenshot_20210524-133922.jpg

Skal se om jeg kan få lånt ett analogt refraktometer.

Har tatt hjem knarkervekta fra min far, sjekker nøyaktighet med mynter. Før jeg tar helt nøyaktige mål og tester på ny med helt riktig temperatur.
 
Har greiene stående hos min far. Har brukt en standard kjøkkenvekt. Prøvde på ny nå, fant også ett annet hydrometer. 1.044

Vis vedlegget 51847

Vis vedlegget 51848



Har faktisk ett digitalt refraktometer, men har aldri fått målingene helt til å stemme. Kalibrert noen ganger uten at jeg føler at det stemmer helt.

Ukalibrert fikk jeg disse tallene.

Vis vedlegget 51849

Skal se om jeg kan få lånt ett analogt refraktometer.

Har tatt hjem knarkervekta fra min far, sjekker nøyaktighet med mynter. Før jeg tar helt nøyaktige mål og tester på ny med helt riktig temperatur.
Greit å gå analytisk til verks hvis man først skal gjøre det

et par poengs avvik er å forvente. Vil anbefale deg en trepunkts kalibrering. Da kan du med sikkerhet korrigere alle målinger, det være seg fg eller og
 
Sist redigert:

Morten Sannerud

Norbrygg-medlem
Sjekket dette selv nå. Jeg visste at hydrometeret viser 1.002 i springvann. Laget sukkerlake til 1.048 og hydrometeret viste 1.050. Så da er det lineært nok for meg.

Kuriositet, er det noen som har sjekket om det er forskjell i målingene i springvann kontra RO vann?
 
Sjekket dette selv nå. Jeg visste at hydrometeret viser 1.002 i springvann. Laget sukkerlake til 1.048 og hydrometeret viste 1.050. Så da er det lineært nok for meg.

Kuriositet, er det noen som har sjekket om det er forskjell i målingene i springvann kontra RO vann?
Har sammenlignet med destillert vann, viste det samme som springvann
 

Eramik

Norbrygg-medlem
Får ingenting lineært her.

Kontrollsjekket
0/100 som er SG 1.000.
Hydrometer viser 1.000
Refraktometer viser 0.0%

10/90 som er SG 1.040.
Hydrometer viser 1.044.
Refraktometer viser 10.3%

14.7/85.3 som er SG 1.060.
Hydrometer viser 1.062.
Refraktometer viser 14.5%

Sunniva Eple og mango Juice
Refraktometer viser 12.4%
Kartongen viser 10.4% (skal jeg klage til forbrukerombudet :p)

Edit
Ser nå at dersom jeg kjører refraktometer ukalibrert så er det ikke så ille.

10.3% = 1.041
14.5% = 1.059

Hydrometer er jo mer unøyaktig på begge målinger.
1.044
1.062

Kanskje like greit å bruke refraktometer?
 
Sist redigert:
Får ingenting lineært her.

Kontrollsjekket
0/100 som er SG 1.000.
Hydrometer viser 1.000
Refraktometer viser 0.0%

10/90 som er SG 1.040.
Hydrometer viser 1.044.
Refraktometer viser 10.3%

14.7/85.3 som er SG 1.060.
Hydrometer viser 1.062.
Refraktometer viser 14.5%

Sunniva Eple og mango Juice
Refraktometer viser 12.4%
Kartongen viser 10.4% (skal jeg klage til forbrukerombudet :p)

Edit
Ser nå at dersom jeg kjører refraktometer ukalibrert så er det ikke så ille.

10.3% = 1.041
14.5% = 1.059

Hydrometer er jo mer unøyaktig på begge målinger.
1.044
1.062

Kanskje like greit å bruke refraktometer?
Har ingen erfaring med refraktometer, så jeg tenker at det du er mest komfortabel med er det du bør gå for :)

jeg har kun hydrometer (et par ulike) og har ved hjelp av 3 punkter ordnet med et excel-ark som korrigerer. Funker greit for meg. Hvis du har et refraktometer som er mer nøyaktig og er komf med å bruke det så sier jeg kjør på det :)
 

Finn Berger

Moderator
Sjekket dette selv nå. Jeg visste at hydrometeret viser 1.002 i springvann. Laget sukkerlake til 1.048 og hydrometeret viste 1.050. Så da er det lineært nok for meg.

Kuriositet, er det noen som har sjekket om det er forskjell i målingene i springvann kontra RO vann?
Tettheta på vannet vårt avhenger vel av hvor mineralholdig det er (TDS, Total Dissolved Solids)? Og siden norsk vann som regel er svært mineralfattig, vil det vel normalt være liten forskjell mellom det vi tapper på kjøkkenet og destillert vann?

En liten kommentar til BYO-artikkelen: Den sier at du skal lese av det laveste nivået til meniskusen (dvs. bunnen av U-en). Det er så vidt jeg skjønner det vanlige for nyere hydrometere, men noen (eldre?) krever at du leser av på det punktet der meniskusarmen treffer hydrometeret. Jeg har ett som nok ikke er helt nytt, og det er av den siste typen. (Det er av merket AllaFrance.)

Noen hydrometere er også kalbrert ved andre temperaturer enn 20 grader (se denne artikkelen: https://www.morebeer.com/articles/Hydrometer_Calibration), men det bør være trykt på skalaen hvilken kaibreringstemperatur du skal bruke.
Var dum nok til å kjøre ta en kalibrering av hydrometer.


Brukte 10 gram sukker og 90 gram vann, som gav 1dl sukkerlake. Dette skal gi en Plato på 10 eller SG 1.040.

Vis vedlegget 51843

Måling viser 1.050 , dersom dette stemmer har jeg jo enda dårligere utbytte enn jeg trodde.

Er det noe jeg misforstår her?

Tror jeg må skaffe og teste med ett annet hydrometer.
Hvilket merke er hydrometeret ditt? Jeg kjøpte et på Europris (for å ha et i reserve), og det var helt off.
 

Eramik

Norbrygg-medlem
Tettheta på vannet vårt avhenger vel av hvor mineralholdig det er (TDS, Total Dissolved Solids)? Og siden norsk vann som regel er svært mineralfattig, vil det vel normalt være liten forskjell mellom det vi tapper på kjøkkenet og destillert vann?

En liten kommentar til BYO-artikkelen: Den sier at du skal lese av det laveste nivået til meniskusen (dvs. bunnen av U-en). Det er så vidt jeg skjønner det vanlige for nyere hydrometere, men noen (eldre?) krever at du leser av på det punktet der meniskusarmen treffer hydrometeret. Jeg har ett som nok ikke er helt nytt, og det er av den siste typen. (Det er av merket AllaFrance.)

Noen hydrometere er også kalbrert ved andre temperaturer enn 20 grader (se denne artikkelen: https://www.morebeer.com/articles/Hydrometer_Calibration), men det bør være trykt på skalaen hvilken kaibreringstemperatur du skal bruke.

Hvilket merke er hydrometeret ditt? Jeg kjøpte et på Europris (for å ha et i reserve), og det var helt off.
Jeg er ikke 100% sikker. Det er min far som har kjøpt akkurat dette. Men pakningen var skrekkelig lik Europris hydrometerne. Det kan vel forklare unøyaktighetene.


Min neste bestilling blir fra Petit. Ser de har hydrometer som faktisk er rimeligere enn Europris. Men sikkert like greit å flotte seg med Ferrari eller Alla France.

 

TurboJens

Norbrygg-medlem
Får hydrometere som ikke knuser også:



De i metall er vel relativt store (og kanskje ikke med rett skala)
 
Topp