Tråden for dumme spørsmål.

Har brygget en pils som har stått til karbonering i to uker. Og nå kjølig i 2 uker. Når jeg prøvesmaker den så sliter jeg med at 2. Gangs skjenkingen av flaska bare er gjærgrøt.
Altså. Åpner flaska og skjenker fint øl i glasset. Setter flaska fra meg og drikker opp glasset, når det så skjenkes på ny så er det som om noen har tista flaska. Har ikke opplevd dette på mine andre øl. Dette er min første pils.
Hjelper det med lengre lagring kanskje?

Sent fra min SM-G900F via Tapatalk
Hadde samme problem. Kjøpte større glass. Problem løst. (Eller tappe i mindre flasker 0.33) ?
Større glass løser vel det problemet?


Sendt via Tapatalk
 
Skulle tørrhumle en engelsk IPA i dag og oppdaget da at jeg er idiot. Har helt glemt hvordan man gjør det! Joda, jeg skjønner at humlen skal opp i øllen, men hva med desinfisering?
Humlen har lagt en uke godt pakket inn i kjøleskap (altså ikke fryser). Kan jeg kaste den opp i allikevel? Bør jeg gi den et døgn i fryseren først? Kan jeg gi den en runde i mikrobølgeovnen?
 
Humlen er antiseptisk i seg selv. Så den trenger ikke noen behandling.
Skal du bruke humlepose kan den ligge 10 minutter i Starsan før du har oppi humlen.

Sendt via Tapatalk
 
Humlen er antiseptisk i seg selv. Så den trenger ikke noen behandling.
Skal du bruke humlepose kan den ligge 10 minutter i Starsan før du har oppi humlen.

Sendt via Tapatalk

Har ikke noe med det Sturla spurte om, men etter en lykkelig dag med flasking av nærmere 40 liter India Saison: Jeg bruker humleposen helt til slutt; fester den på slangen når jeg tapper over i karet der jeg blander øl og karboneringssukker. Veldig enkelt - og sørger for at det ikke blir noe tull med humlepartikler i tappestaven.
 
Kjøpte en pakke gjær wlp002 på brewshop tr.heim. La ikke merke til at den var gått ut på dato (mai 2016) før jeg var kommet hjem, men i og med at whitelabs har fått nye og bedre pakker regna jeg med at det ville gå greit likevel. Nå, 2 dager etter pitcing, er det ingen aktivitet, dvs SG er er det samme som ved pitching. Konkluderer med at gjæren er død.
Har en pakke US05 liggende som jeg tenkte tilsette. Bør jeg da ta en ny runde med malingsblanderen for å tilføre oksygen??
 
Er det noen vits i å karboneringsteste en øl etter 3 dager på flaske når det i tillegg bare er 12 dager siden den ble brygget? Hvor mye usmaker kan jeg regne med?
 
Brygget mitt første i dag. Crafts American Pale ale, ekstrakt.

Jeg fikk med to ekstra poser med tørr maltekstrakt, som jeg tok oppi, sammen med det flytende maltekstraktet. Dette skulle gi ekstra smak og styrke. Deretter fulgte jeg oppskriften, og tok oppi sukker/ brew enhancer... Senere leste jeg tilfeldigvis at det ekstra maltet erstatter sukker...? Er det riktig, skulle jeg ikke hatt oppi sukkeret?

Det har begynt å ploppe, så helt feil kan det ikke være. :)
 
Sist redigert av en moderator:
Kjenner ikke de der, men om du har oppi ekstra sukker i et brygg, skjer det ikke noe annet enn at det blir alkoholsterkere, og antakelig også noe tørrere. Samtidig får du litt ubalanse mellom bitterhet og alkohol, dvs. du vil antakelig oppleve ølet som litt mindre bittert.

Ikke noe å bekymre seg for - med mindre det dreier seg om større mengder, da. For mye er alltid for mye:).
 
Er det noen vits i å karboneringsteste en øl etter 3 dager på flaske når det i tillegg bare er 12 dager siden den ble brygget? Hvor mye usmaker kan jeg regne med?
Svarer meg selv: Lite kullsyre ennå, men den er på vei. Smaken er faktisk veldig god. Det ser ut til at 3-ukers øl er innenfor rekkevidde. Kanskje til og med 2-ukers med litt godvilje.
 
Svarer meg selv: Lite kullsyre ennå, men den er på vei. Smaken er faktisk veldig god. Det ser ut til at 3-ukers øl er innenfor rekkevidde. Kanskje til og med 2-ukers med litt godvilje.

Høres ut som at du må skape øl oftere. Kvalitet henger ofte sammen med tålmodighet, for de som er ute etter det ;)
 
Svarer meg selv: Lite kullsyre ennå, men den er på vei. Smaken er faktisk veldig god. Det ser ut til at 3-ukers øl er innenfor rekkevidde. Kanskje til og med 2-ukers med litt godvilje.

Hjemmebrennere bruker en gjær som tygger seg gjennom en sats på 24 timer. 1-ukes ølet skulle dermed være innenfor rekkevidde:p.
 
Høres ut som at du må skape øl oftere. Kvalitet henger ofte sammen med tålmodighet, for de som er ute etter det ;)
Jeg er i utgangspunktet ikke ute etter tålmodighet. ;)

Seriøst: Det høres ut som du bør skille mellom prosess og smak. Jeg tviler ikke på at du har mye mer erfaring med brygging enn det jeg har. Når det gjelder hva som er godt øl, så tror jeg du med den ovenstående kommentaren forfekter et dogmatisk syn på hvordan godt øl skal smake og at det er en slags opphøyet prosess for å oppnå det.

La meg si det slik: Med mangeogførti år på baken så har jeg smakt mye øl. Jeg har funnet ut hva jeg liker og også at folk liker forskjellige ting. Det finnes ikke noen fasit på hva som er godt øl og hvordan det skal lages (men massevis av erfaring som man kan bygge videre på, selvsagt).
 
Sist redigert:
Jeg er i utgangspunktet ikke ute etter tålmodighet. ;)

Seriøst: Det høres ut som du bør skille mellom prosess og smak. Jeg tviler ikke på at du har mye mer erfaring med brygging enn det jeg har. Når det gjelder hva som er godt øl, så tror jeg du med den ovenstående kommentaren forfekter et dogmatisk syn på hvordan godt øl skal smake og at det er en slags opphøyet prosess for å oppnå det.

La meg si det slik: Med mangeogførti år på baken så har jeg smakt mye øl. Jeg har funnet ut hva jeg liker og også at folk liker forskjellige ting. Det finnes ikke noen fasit på hva som er godt øl og hvordan det skal lages (men massevis av erfaring som man kan bygge videre på, selvsagt).

Neida. Mente ikke at det ikke blir godt hvis man ikke venter. Men du sa at kanskje toukers ølet er innenfor rekkevidde med litt godvilje. Forstod det slik at hvis du legger viljen til så er det drikkbart etter to uker.
 
Jeg er i utgangspunktet ikke ute etter tålmodighet. ;)

Seriøst: Det høres ut som du bør skille mellom prosess og smak. Jeg tviler ikke på at du har mye mer erfaring med brygging enn det jeg har. Når det gjelder hva som er godt øl, så tror jeg du med den ovenstående kommentaren forfekter et dogmatisk syn på hvordan godt øl skal smake og at det er en slags opphøyet prosess for å oppnå det.

La meg si det slik: Med mangeogførti år på baken så har jeg smakt mye øl. Jeg har funnet ut hva jeg liker og også at folk liker forskjellige ting. Det finnes ikke noen fasit på hva som er godt øl og hvordan det skal lages (men massevis av erfaring som man kan bygge videre på, selvsagt).
Det jeg har lært etter mangeogførti år, er at jeg ikke biter hånden som mater meg ...
 
Neida. Mente ikke at det ikke blir godt hvis man ikke venter. Men du sa at kanskje toukers ølet er innenfor rekkevidde med litt godvilje. Forstod det slik at hvis du legger viljen til så er det drikkbart etter to uker.
Takk for svaret. Jeg tenkte en stund på hvordan jeg skulle svare på innlegget ditt, og det er mulig jeg misforsto hva du mente.

Når det gjeldet ølet var det overraskende bra allerede. Det manglet vel smaksmessig kun på karbonering, slik jeg kunne bedømme det. Det var heller ikke helt klart ennå. Ja, jeg mener at det er en mulighet hvis man var i tidsnød å servere dette etter to uker fra bryggedato, men at tre uker nok er bedre, siden det da får karbonert helt ut og klaret seg enda mer.

Grunnen til at jeg kicket på innlegget ditt er at det hørtes ut som du mente at jeg ikke er opptatt av kvalitet. Det er jeg faktisk.

Det overrasket meg rett og slett hvor bra dette ølet var allerede etter 12 dager, spesielt sammenlignet med noe av det jeg har opplevd på kran fra ymse mikrobryggerier. For meg hørtes det ut som du mente at godt øl raskt nærmest er en umulighet.

Vi snakker ikke et stort øl med masse komplekse smaker, høy ABV osv. her. Det er et lyst, lettdrukket og letthumlet øl. Friskt og godt allerede.
 
Takk for svaret. Jeg tenkte en stund på hvordan jeg skulle svare på innlegget ditt, og det er mulig jeg misforsto hva du mente.

Når det gjeldet ølet var det overraskende bra allerede. Det manglet vel smaksmessig kun på karbonering, slik jeg kunne bedømme det. Det var heller ikke helt klart ennå. Ja, jeg mener at det er en mulighet hvis man var i tidsnød å servere dette etter to uker fra bryggedato, men at tre uker nok er bedre, siden det da får karbonert helt ut og klaret seg enda mer.

Grunnen til at jeg kicket på innlegget ditt er at det hørtes ut som du mente at jeg ikke er opptatt av kvalitet. Det er jeg faktisk.

Det overrasket meg rett og slett hvor bra dette ølet var allerede etter 12 dager, spesielt sammenlignet med noe av det jeg har opplevd på kran fra ymse mikrobryggerier. For meg hørtes det ut som du mente at godt øl raskt nærmest er en umulighet.

Vi snakker ikke et stort øl med masse komplekse smaker, høy ABV osv. her. Det er et lyst, lettdrukket og letthumlet øl. Friskt og godt allerede.

Kanskje det er en slags ølets beaujolais nouveau du sitter med:)?

Jeg slår sjelden ut hydrometerprøvene mine; jeg liker dem - eller de fleste av dem, og helst de lyse - og jeg tror til og med at jeg tar noen flere enn jeg strengt tatt hadde behøvd:p. De har noe som blir borte seinere, kanskje særlig et veldig tydelig maltpreg. Jeg skulle ønske det ble med fram til det ferdige ølet.

En mulighet er jo å flaske ølet i akkurat passe tid før det når fg. Det er vel ingen ukjent teknikk, heller - men jeg kjenner ikke til noe øl som er å få her som produseres på den måten nå.
 
Tilbake
Topp