Finn Berger
Moderator
Høre nylig en lengre podcast med Jamil Zainasheff og John Palmer om bruk av ulike kalkulatorer og programmer. De var skjønt enige om at alle slike programmer var ubrukelige når det gjald reelle verdier. (dette gjaldt også Zainasheff sin egen MrMalty gjærkalkulator). Det var alt for mange variabler som ville variere. Alt i fra produksjonsår, produsent, lagring, transport etc etc.
De mente imidlertid langt fra at de var ubrukelige, men at hovednytten ligger i at så lenge man bruker samme program fra brygg til brygg så vil man kunne bli kjent med eget utstyr og prosess slik at resultatene blir reproduserbare.
Akkurat. Og jeg ville jo vært temmelig hjelpeløs, tror jeg, uten kalkulatorene - eller i alle fall uten denne: http://www.brewersfriend.com/allgrain-ogfg/. Ved hjelp av den kan jeg "oversette" alle oppskrifter til mitt bryggeri - eller bygge/justere egne. (Og så må jeg ha iBU-kalkulatoren i tillegg.)
Man trenger et fast holdepunkt i tilværelsen