Tråden for dumme spørsmål.

Kanskje et dumt spørsmål. Hvor viktig er temp. Kontroll. Altså mitt brygg har stått på ca 20 grader hele tiden. Men har nok hoppet opp og ned fra 20 til 22. Skader dette øllet?
Tempkontroll er veldig Nice To Have™. Men så lenge tempen er relativt stabil får du antagelig et godt øl. Rundt 20 høres greit ut for ale-gjær. Det som er med for høy temp, er at gjæren kan produsere fusel, som kan gi en (ganske heftig, hvis du er uheldig) usmak av «alkohol» – type himkok.
 
Kanskje et dumt spørsmål. Hvor viktig er temp. Kontroll. Altså mitt brygg har stått på ca 20 grader hele tiden. Men har nok hoppet opp og ned fra 20 til 22. Skader dette øllet?
På ingen måte. Men desto høyere temperatur, desto mer smaker setter gjæren på ølet. I noen øltyper regnes det som usmak, i andre er det en forutsetning.
 
På ingen måte. Men desto høyere temperatur, desto mer smaker setter gjæren på ølet. I noen øltyper regnes det som usmak, i andre er det en forutsetning.
Jeg synes det er alfa omega dritviktig. men hvordan du får kontroll er hipp som happ. men når du sier at det har hoppet opp og ned så går jeg ut ifra at du tenker romtemperatur. Det er temperatur i selve ølet som er viktig.

Edit siterte feil innlegg.
 
På ingen måte. Men desto høyere temperatur, desto mer smaker setter gjæren på ølet. I noen øltyper regnes det som usmak, i andre er det en forutsetning.
Jeg synes det er alfa omega dritviktig. men hvordan du får kontroll er hipp som happ. men når du sier at det har hoppet opp og ned så går jeg ut ifra at du tenker romtemperatur. Det er temperatur i selve ølet som er viktig.

Edit siterte feil innlegg.

Altså det burde gå fint? Selv om temperatur har variert 1-2 grader hele tiden under gjæringen? Ja jeg mente rom temp. :) hvor mye forandrer øl temperatur seg da med sånne svingninger? Magien skjer inne på et lite bad der døren åpnes og lukkes hele tiden. Dette er mitt 3. Brygg, ekstrakt . De 2 første ble ikke noe særlig, den første kunne jeg ikke drikke engang da den eldste av mine barn på 7 frøys og fant ut at det var en god idé og sette på varmen på fullt midt i stormgjæringen... Fusel deluxe! Et til spørsmål: jeg har et st Peters ipa sett og lurer på om dere har noen tips til denne. :) takk for svar. Skikkelig god gjeng dette her!
 
Bad er vanskelige å bruke til brygging, siden alle ønsker rommet varmt. Varmekabler overfører varme direkte og gir mye høyere varme om bøtta står på gulvet. Det beste er ofte å ha et jevnt kaldt rom og isolere bøtte med et liggeunderlag. Så kjøper du en rimelig temperaturstyring og et varmeelement som du har mellom bøtta og isolasjonen. Dette gir deg meget god kontroll uten å måtte 'styre' familien.
 
Når bør 7 sorter settes om den skal være ferdig til neste jul?
I oppskriften til bryggselv.no angis 3 måneder, og det er ikke helt galt. Satte min i begynnelsen av september, og den smaker rett og slett fortreffelig nå. Men når det er sagt så var den langt fra vond etter bare noen uker på flaske heller....:D
 
Har en IPA som er blitt litt for syrlig etter utgjæring. Har brukt et helt nytt oppsett, og har rett og slett bommet på tilsetning av fosforsyre.
Hva kan jeg tilsette for å redusere PH i ølet uten å få for mye bismak? CaCO3?
 
Har en IPA som er blitt litt for syrlig etter utgjæring. Har brukt et helt nytt oppsett, og har rett og slett bommet på tilsetning av fosforsyre.
Hva kan jeg tilsette for å redusere PH i ølet uten å få for mye bismak? CaCO3?

Hvis det løser seg, så er CaCO3 smaksmessig bedre enn natron - tror jeg. Du har vel en ph på 4 eller under, siden ølet kjennes såpass syrlig, men jeg aner ikke hvor lav ph må være for at gips skal løses opp uten problemer; jeg vet bare at det krever en sur oppløsning.
 
Ikke for min del. Hadde det vært ren sacc du skulle hatt der så kanskje jeg ville byttet den ut. Bare pass på så du ikke klemmer stopperen så hardt i at du gjør det verre. Du kan evt sanitere de sprekkene med varme, hvis du vil være helt sikker.
 
Gode poenger, @Miguel. Det vil jo heller ikke være særlig kontakt med ølet så langt oppe.

Skal man være nazi ville jeg ikke belaget meg på akkurat det du mente der. En mikrobiologisk verden er nok mer mystisk enn man kan se den utenifra, så visuell/direkte kontakt tror jeg behager mer øyet enn den virkelige lille-verdenen.
 
Skal man være nazi ville jeg ikke belaget meg på akkurat det du mente der. En mikrobiologisk verden er nok mer mystisk enn man kan se den utenifra, så visuell/direkte kontakt tror jeg behager mer øyet enn den virkelige lille-verdenen.
Jeg syntes ikke man skal belage seg på å være nazi... sånn generelt...
 
Sist redigert:
Har nettopp kjøpt oksygenregulator fra jula og ble brått usikker på hvilken vei regulatoren skal skrus for å stenge igjen ventilen. På bildet ser dere at ved å skru mot høyre, noe jeg vanligvis forbinder med å stenge, står det +, og til venstre - .

Noen som har erfaring? Hva er åpent og hva er lukket? Jeg har lite lyst til å skru regulatoren på flaska hvis det viser seg at den står fullt åpent for å si det sånn.

3f7435d53c9ae14da3e7209af005ecfc.jpg



Sent from my iPhone using Tapatalk
 
Endte opp med å ha vært snill Ekornskurk i 2016 og fikk gavekort på Bryggselv, noe som selvfølgelig stod øverst på listen til nissen. Og som jeg selvfølgelig er meget fornøyd med. Aner noen her inne om de pleier å kjøre "Januarsalg" eller er det bare å kjøre ned å få brent det av nå i romjulen?
 
Hei alle sammen. Flasket mitt 3. Brygg i forrige uke. Må si at jeg var litt overasket over smaken på brygget. La meg forklare: jeg lagde et Danish style. Etter en uke med gjæring så tok jeg en prøve og det smakte godt. En uke senere tok jeg en ny prøve og til min overraskelse smakte brygget øl men med en slags eple smak. OG var 1044 og fg var 1007. Jeg brukte en pose med bedre øl , altså 50/50 druesukker og dme. Skulle nesten ønske at jeg flakset det etter en uke. Nå står den flasket og karboneres naturlig, til dette brukte jeg sukker lake. Temp under gjæring var 20-22 grader, vel og merke inne på et lite bad. Dunken sto ikke direkte på varmekabler. Disse ble forresten skrudd av.
Det jeg lurer på er : hvor kom denne fruktige , litt lignende eple smaken i fra? Og vil den forsvinne i flaskene?

Takk på forhånd!
 
Tilbake
Topp