Finn Berger
Moderator
Om den har blitt bøyd under transport har den jo ikke vært forsvarlig emballert, og det er deres ansvar.
Den funker ikke, vel?
Den funker ikke, vel?
Blir nok å handle inn til neste brygg.Akkurat hvor lavt tror jeg ikke er så farlig. Den jeg har gående nå, starta jeg på 14 grader, og den har oppført seg eksemplarisk. Steig i løpet av et døgn eller så til 16, og ble nok liggende litt i underkant av 17 under hovedgjæringen - uten at det bekymrer meg veldig. Nå står den og jobber med de siste rester av sukker (håper jeg) på 20 grader.
Bestill ei flaske fosforsyre fra Vestbrygg. Da har du lenge! Og så bør du ha gips (kalsiumsulfat) og veisalt (kalsiumklord - men skrap den ikke av veien.) Om du ikke trenger å senke ph'en så mye, vil det kanskje holde med sulfat og/eller klorid. Får du for lav ph når du brygger mørkt øl, kan du bruke noe natron for å få den opp. Men dette veit du sikkert.
Hvis det er det første hveteølet ditt, så vær forberedt på at gjæren er ganske ekspansiv! Og at det kommer til å lukte av pølen. En blow off-tube er en ide hvis du ikke har veldig godt med rom i bøtta.
Om den har blitt bøyd under transport har den jo ikke vært forsvarlig emballert, og det er deres ansvar.
Den funker ikke, vel?
Blir nok å handle inn til neste brygg.
At gjæren er litt hissig på å forlate bøtta fikk jeg erfare med starteren. Hadde hørt om det, men tok en sjangse likevell. Gjør ikke det mer
Sent fra min SM-G935F via Tapatalk
Skummet mer enn den forrige. Men jeg fant også at enden var ikke slipt skikkelig så der var det en tapp som stod inn i røret. Jeg får se litt nøyere på den og se hvis det er tegn til at den har blitt bøyd. Men det er rustfritt stål, og posen/bobleplasten var helt fin.
Uten at jeg har så mye greie på fysikk: Vil ikke den bøyen skape turbulens, og altså skum? Hva skulle hensikten med å lage den slik, være?
At den har blitt bøyd fordi den ikke har vært forsvarlig emballert, er jo et argument for at de bør ta den tilbake. (Men om du kan fikse den så den funker, hadde jeg vel ikke giddet å bråke mer.)
Må nok finne ut hvordan vannet er her.
Og så må jeg kjøpe litt saker for vannjustering. Men aller først nå få værtern på kok. Skyllingen er ferdig
Sent fra min SM-G935F via Tapatalk
Skal for første gang dosere sukkerlake rett i flaske med sprøyte. Blir dette regnestykket rett? Skal ha 6 gram pr liter, DVs 3 gram pr 0,5L-flaske.
66 gram sukker oppløst i 50 ml vann gir 66/50=1,32 gram sukker pr ml væske. Da trengs det 2,3 ml sukkerlake i hver flaske.
Har her ikke justert for at vannvolum vel øker noe når sukkeret løses opp, men vet ikke om det gir stort nok utslag til at det bør justeres for(?)
Hmmm. Mine startere på wlp 400 er alle ferdig skummet og klar for dekantering etter halvannet døgn. Og det har blitt en del i rekken av den sorten [emoji16] Vet ikke om det akkurat hjalp deg da...Noen som har erfaring med WLP400 i gjærstarter? Satte en starter (2. gang med denne gjæren) og den oppførte seg litt rart. Den startet normalt, med god krausen, men etterhvert dannet det seg et lag med hvitt skum på toppen. Etter 4 døgn på snurreren var skumlaget fortsatt der. Jeg tok den av snurreren, satte på patentkork, og satte den kaldt. Etter ett døgn kaldt er fortsatt skumlaget der. Prøvde å åpne patentkorken, og det kom bare et lite *pft*. Er dette normalt for WLP400, eller infeksjon?![]()
Det hjalp i den grad at jeg blir litt mer overbevist om at noe er galt med min. Ikke så lenge siden jeg begynte med startere, så har ikke erfaringsgrunnlag til å se umiddelbart om noe er feil. Men alt jeg har lest får alarmklokkene til å ringe når den fortsatt skummer etter 4 døgn. Og dine erfaringer underbygger dette. Jaja, jeg fikk en veldig bra batch av første runde, så det er på gen 2 det gikk galt. Får kjøpe en ny pakke, og helle ut denne.Hmmm. Mine startere på wlp 400 er alle ferdig skummet og klar for dekantering etter halvannet døgn. Og det har blitt en del i rekken av den sorten [emoji16] Vet ikke om det akkurat hjalp deg da...
Jeg har to sånne, en for mesking/koking og en for skyllevann.Kom over denne som kan brukes til å brygge øl. Noen som har erfaring med denne typen? Var jo ganske rimelig iforhold til andre typer. Lurer på om dette kan være en lur investering?
https://www.partiexperten.no/produk...steba-27-liters-elektrisk-kjele-med-tappekran