Jeg gjorde en "no-chill" i vinter, der jeg kjørte kokende vørter rett i gjæringskarene og lot stå over natten. Da hadde den nådd pitch temp (faktisk litt under planlagt pitch temp), og det var bare å starte gjæring. Det har fungert overraskende bra, men ett forsøk er jo ikke nok for å konkludere.
Jeg presset ikke ut luft, men i mesteparten av nedkjølingstiden var det jo såpass varmt at oksydering var minste bekymring. Faktisk var det større bekymring at det ikke skulle være nok oksygen da jeg startet gjæringen.
Egentlig er vel norsk vinter perfekt for "no-chill" (som vel egentlig bare betyr passiv kjøling mot omgivelsene). Det sparer jo litt bruk av vann, som faktisk er en knapphetsressurs i deler av verden.
Jeg presset ikke ut luft, men i mesteparten av nedkjølingstiden var det jo såpass varmt at oksydering var minste bekymring. Faktisk var det større bekymring at det ikke skulle være nok oksygen da jeg startet gjæringen.
Egentlig er vel norsk vinter perfekt for "no-chill" (som vel egentlig bare betyr passiv kjøling mot omgivelsene). Det sparer jo litt bruk av vann, som faktisk er en knapphetsressurs i deler av verden.