erikraude
Norbrygg-medlem
Sånne hadde vi på vintankene våre. Funka bra.Artig konsept. Luftslange rundt kanten på lokket som pumpes opp slik at det blir tett![]()
Sånne hadde vi på vintankene våre. Funka bra.Artig konsept. Luftslange rundt kanten på lokket som pumpes opp slik at det blir tett![]()
Ok, skjønner at jeg burde tatt meg bryet med å lage en starter.Men det virket så komplisert så tenkte jeg skulle gjøre det lettere for meg selv, siden dette er første gang jeg brygger med fersk gjær.
....Fail!
Får prøve å å pitche 1/2 ekstra pakker i morgen og bare krysse fingrene og håpe på det beste......![]()
Litt avhengig av hvor langt gjæringa har kommet og sånn. Jeg tror jeg ville landa på å riste, men jeg ville gjort en skjønnsmessig vurdering ut fra åssen det så ut, hva jeg visste om gjæra og gjærtypen etc.Skal hive to pakker WLP 940 oppi brygget jeg lagde i går, siden jeg hadde for lite gjær i.... Ristet karet godt i går for oksyginering før jeg hadde gjæren oppi. Men jeg bør vel ikke riste noe på det nå når jeg skal ta mer gjær i, eller?
![]()
Tipper kun oppkok er heeeelt innaforNår man gir vørter for karbonering et oppkok, hvor lenge skal det koke? Jeg har sett både 10 og 15 minutters koketid anbefalt, mens når jeg nylig googlet koking av vann ifbm e-coli og lignende anbefalinger fra vannverk, så holder det å bringe vannet til fosskok, det trenger visst ikke koke noen bestemt tid ut over dette, noe som f.eks. gjelder for vanlige vannkokere (uten at jeg har tenkt å bruke det til vørter). Er det noen god grunn til å koke gyle/ speise/vørter/sukkerlake som skal brukes til karbonering i mange minutter?
Når man gir vørter for karbonering et oppkok, hvor lenge skal det koke? Jeg har sett både 10 og 15 minutters koketid anbefalt, mens når jeg nylig googlet koking av vann ifbm e-coli og lignende anbefalinger fra vannverk, så holder det å bringe vannet til fosskok, det trenger visst ikke koke noen bestemt tid ut over dette, noe som f.eks. gjelder for vanlige vannkokere (uten at jeg har tenkt å bruke det til vørter). Er det noen god grunn til å koke gyle/ speise/vørter/sukkerlake som skal brukes til karbonering i mange minutter?
Jeg har sluttet å koke vørteren. Tiner over natten i de desinfiserte brusflaskene vørteren ble fryst i - og rett i boksen for karbonering. Har gjort det 7-8 ganger nå uten negative erfaringer.Godt spørsmål. Jeg har og sett 15 minutter anbefalt - men jeg driver og lister meg nedover. Nå koker jeg 7-8 minutter. Så vidt jeg har forstått, tar du knekken på aktive bakterier ganske fort. Men noen farlige bakterier kan danne sporer, og de kreves det mer varme for å knekke. De tror jeg ikke vi kvitter oss med gjennom koking i et kvarter, heller, det trengs visst høyere temperatur - noe over 120 grader.
Nå har jeg en del erfaring med å la vørter stå lenge i kjøleskap - eller i bare kjellertemperatur - og det har faktisk gått fint. Så den vørteren som jeg tapper rett fra kjelen og over i godt desinfiserte flasker som jeg så hiver rett i fryser'n, den tror jeg jeg like godt hadde kunnet bruke direkte etter å ha tint den. Den skal jo dessuten oppi øl - og der er det ikke supergunstige forhold for bakterier.
Så mulig jeg skal være modig neste gang, og bare gi vørteren et oppkok. Det kan jo redde litt aromaolje fra å fordampe.
Jeg har sluttet å koke vørteren. Tiner over natten i de desinfiserte brusflaskene vørteren ble fryst i - og rett i boksen for karbonering. Har gjort det 7-8 ganger nå uten negative erfaringer.
Godt spørsmål. Jeg har og sett 15 minutter anbefalt - men jeg driver og lister meg nedover. Nå koker jeg 7-8 minutter. Så vidt jeg har forstått, tar du knekken på aktive bakterier ganske fort. Men noen farlige bakterier kan danne sporer, og de kreves det mer varme for å knekke. De tror jeg ikke vi kvitter oss med gjennom koking i et kvarter, heller, det trengs visst høyere temperatur - noe over 120 grader.
Nå har jeg en del erfaring med å la vørter stå lenge i kjøleskap - eller i bare kjellertemperatur - og det har faktisk gått fint. Så den vørteren som jeg tapper rett fra kjelen og over i godt desinfiserte flasker som jeg så hiver rett i fryser'n, den tror jeg jeg like godt hadde kunnet bruke direkte etter å ha tint den. Den skal jo dessuten oppi øl - og der er det ikke supergunstige forhold for bakterier.
Så mulig jeg skal være modig neste gang, og bare gi vørteren et oppkok. Det kan jo redde litt aromaolje fra å fordampe.
Industristandard for sterilisering er 121 grader under damptrykk i 15 minutter eller 134 grader i 3 minutter. Tørrsterilisering gjøres med 160 grader i 120 min, 170 grader i 60 minutter eller 180 grader i 30 minutter. Dette er mindre effektivt enn damp.
Når det er sagt - bruker man vann fra offentlig vannledning, bør det ikke finnes hverken bakterier eller sporer i dette. Er man nøye med hva man koker i, og ikke bor i et muggsoppinfestert hus med mye fukt eller råte, bør neppe sporer være noe man bekymrer seg for. Vil man være helt sikker, kan man selvsagt koke vørter eller sukkerlake i 15 minutter, men det er veldig lite som tilsier at det er nødvendig.
Vørter man har kokt og frosset på sterile/rene flasker burde det ikke være nødvendig å gjøre noe med, så lenge utsiden av flaskene er rene, og man ivaretar normale hygienerutiner.
Rigid hygiene er bra - men det er ikke nødvendig å overdrive. De færreste har bryggerom eller kjøkken som vil gi uttelling for steriliseringsprosedyrer uansett. Det er hundrevis av kontaminasjonskilder fra du tar det kokte mediet ut av autoklav/trykkoker/stekeovn etc. til det havner i øl/vørter. Som i det aller meste innen helse og smittevern er god håndhygiene det aller viktigste punktet.
Ja, jeg tenker at den mest problematiske komponenten under flasking av øl uansett ikke er vørteren for karbonering, men (for min del) heverten med slange som kun er rengjort ved å kjøre varmt zalovann og starsan gjennom.
Kran? Neida, veit du liker hevert. Men siden jeg har kran, kan jeg bare koke den slangen jeg bruker. Og det er vel litt vanskelig å koke heverten
?
Min første hevert ble nokså ubrukelig lenge før kokepunktet....
Kran og kokt slange er ingen garanti. Det kan ligge mye "gøy" inne i kranen. Men kjenner jeg deg rett, har du tatt høyde for den slags, og vel så det!
Liker hevert framfor kran på grunn av lekkasjene jeg har sett bilder av ifbm gjæring på kar med kran. Ellers er kran fint, men også den kan være krokete å holde ren.Kran? Neida, veit du liker hevert. Men siden jeg har kran, kan jeg bare koke den slangen jeg bruker. Og det er vel litt vanskelig å koke heverten
?
Jeg bruker kran i flaskingskaret, og den plukkes helt fra hverandre mellom hver gang. Men jeg koker den ikke. Kjører i oppvaskmaskin og senker i starsan før bruk.Jeg plukker dem fra hverandre mellom hver gangs bruk, men ikke helt. De er jo satt sammen sånn at du kan vri på krana, og det leddet får jeg ikke brutt opp. Så der lurere nok en fare - men siden knapt nok noen styrer med det der, regner jeg med at det går greit.
Liker hevert framfor kran på grunn av lekkasjene jeg har sett bilder av ifbm gjæring på kar med kran. Ellers er kran fint, men også den kan være krokete å holde ren.