Tråden for dumme spørsmål.

Nada problemas. Bare pass på kontakt, som nevnt over. Blir varme.
Eg har en varmeplate som eg bruker til gjæring. Den brukes selvfølgelig også som frostvakt. Så eg vil variere hvor eg har denne lampen.
Er blitt fullt nå, så det er innkjøpsstopp.
Ser etter et skap til til oppbevaring.
 

Vedlegg

  • 0 bytes · Sett: 44
  • 0 bytes · Sett: 42
Har lovet å lage øl til fest neste helg, altså om 12 dager. Har en Omega hothead gjær og ingen ledige ettermiddager/kvelder til brygging denne uka så jeg lurer på om følgende plan høres ut som den kan funke , eller om jeg er helt på jordet:

1. Sette vann på varme på kvelden.
2. Meske inn morgenen etter, la stå på 67 grader uten sirkulering eller røring gjennom arbeidsdagen.
3. Skylle raskt etter endt arbeidsdag og koke som normalt. Kjøle og pitche med hothead som normalt.
4. Sette til karbonering om 7 dager.

Sent fra Tapatalk
 
Har lovet å lage øl til fest neste helg, altså om 12 dager. Har en Omega hothead gjær og ingen ledige ettermiddager/kvelder til brygging denne uka så jeg lurer på om følgende plan høres ut som den kan funke , eller om jeg er helt på jordet:

1. Sette vann på varme på kvelden.
2. Meske inn morgenen etter, la stå på 67 grader uten sirkulering eller røring gjennom arbeidsdagen.
3. Skylle raskt etter endt arbeidsdag og koke som normalt. Kjøle og pitche med hothead som normalt.
4. Sette til karbonering om 7 dager.

Sent fra Tapatalk
Hothead? Det var vel bare et tidsspørsmål før de norske kveiknavnene ikke var kule nok, men trist likevel. Vet du hvilken gjær dette egentlig er?
Jeg tror du fint kan meske som du skisserer.
 
Hothead? Det var vel bare et tidsspørsmål før de norske kveiknavnene ikke var kule nok, men trist likevel. Vet du hvilken gjær dette egentlig er?
Jeg tror du fint kan meske som du skisserer.
Ikke veldig fornøyd med det navnet nei, ganske tøysete i grunnen. Men om meskingen går bra regner jeg med at kveiken klarer resten av jobben på 7 dager uten problem.

Sent fra Tapatalk
 
Er jo såpass grei skuring å få tak i originalene her i Norge at å bruke et isolat fra en lab det gidder ikke jeg hvertfall. Det blir ikke det samme som den originale gjæren som er en miks av mange forskjellige stammer.
 
Er vi enige om at ei slik pære er greit nok i et lite kjøleskap for å forhindre frost.
Du regulerer effektiviteten med en lysdimmer, og temp med en ITC/STC. Sett effekten så lavt du kan for å unngå jo-jo effekten hvor varmen stiger forbi terskelverdiene, slik at kjøling starter, som igjen starter.....
Temperatur styres enkelt med en ITC/STC når varmeeffekt er riktig
a269fe1a12b4db444330044876dc75e9.jpg
 
Hvordan regner dere ut oppskriftene som man får av bryggerier? Hvis vi tar denne fra 7Fjell, så får vi info ang % innhold av malt, humle og krydder g/l, OG, IBU, ABV osv. Finnes det et bryggeprogram der man kan legge inn denne infoen og plotte inn at man skal ha feks. 22l ferdig øl også vil den regne ut hvor mange gram vi trenger av hver sort og hvor mye vann man trenger til koking?
 
Hvordan regner dere ut oppskriftene som man får av bryggerier? Hvis vi tar denne fra 7Fjell, så får vi info ang % innhold av malt, humle og krydder g/l, OG, IBU, ABV osv. Finnes det et bryggeprogram der man kan legge inn denne infoen og plotte inn at man skal ha feks. 22l ferdig øl også vil den regne ut hvor mange gram vi trenger av hver sort og hvor mye vann man trenger til koking?
Jeg er ikke kommet i gang med ordentlig bryggesoftware ennå, så jeg har laget meg et enkelt google sheets ark jeg bruker :)
 
Hvordan regner dere ut oppskriftene som man får av bryggerier? Hvis vi tar denne fra 7Fjell, så får vi info ang % innhold av malt, humle og krydder g/l, OG, IBU, ABV osv. Finnes det et bryggeprogram der man kan legge inn denne infoen og plotte inn at man skal ha feks. 22l ferdig øl også vil den regne ut hvor mange gram vi trenger av hver sort og hvor mye vann man trenger til koking?
Man må jo legge inn maltbasen manuelt. %-ene er jo bare forholdstall. Man legger inn, og så justerer man til man får riktig OG ut fra ønsket batchvolum og effektivitet. Alle bryggeprogrammer regner ut dette for deg, men du må nok justere mengdene av malt selv til du når målet.

Personlig bruker jeg beercalc.org. Gratis og online.
 
Hvordan ser det regnearket ut? Klarer ikke helt å se hvordan man skal komme seg frem til riktig mengde av alt
Kan se om jeg klarer å laste det opp. Ikke vanskelig å lage/bruke, men du må regne med "litergrader" og vite ekstraktinnholdet i malten. Dette finnes i databladene. :)
 
Brewfather er fint. 30 dager gratis og en liten sum på 150 eller noe for et år. Det er det fint mulig å legge inn malt i prosenter, justere total malt etter hvilken og og du ønsker, legge inn humle i g/l, ibu etc.
 
Beersmith kan vel også dette, ved å bruke verktøyet for å skalere oppskrifter? Jeg har aldri prøvd sjøl, men jeg tror det. Selv tar jeg det ofte litt på cirkamål. Sjelden jeg gidder å veie opp 93,5 gram, for eksempel, så da blir det rundt 100.
 
Hvordan regner dere ut oppskriftene som man får av bryggerier? Hvis vi tar denne fra 7Fjell, så får vi info ang % innhold av malt, humle og krydder g/l, OG, IBU, ABV osv. Finnes det et bryggeprogram der man kan legge inn denne infoen og plotte inn at man skal ha feks. 22l ferdig øl også vil den regne ut hvor mange gram vi trenger av hver sort og hvor mye vann man trenger til koking?
Det er flere gratisprogrammer som gjør utregningene automatisk. Jeg har brukt brewgr.com siden 2015, og har nesten alle oppskriftene mine der. Beersmith og Brewfather koster litt penger, og særlig sistnevnte er populært i bryggermiljøet. Selv synes jeg det er for mange parametere i disse, men det er en smakssak. Brewersfriend er også et godt alternativ.
Å lage oppskrifter er gøy og lærerrikt. Det er bare å justere vann og maltmengder slik at de prosentvis harmonerer med f.eks. 7 Fjell sine maltprosenter og bitterhet.
 
Tilbake
Topp