Tråden for dumme spørsmål.

Takk for svar :) Setter virkelig pris på rådene dere gir.
Ser for meg at det er på tide å bli betalende medlem .)

Så bra:)!

Norbryggs fylkeslag driver kurs og andre aktiviteter. Ikke nøy deg med å bare betale; sørg for å få mer igjen for penga gjennom å ta del i den lokale aktivteten. Og om du synes folk på forumet er hjelpsomme og hyggelige, så er det enda hyggeligere å treffe dem utafor forumet, også;).
 
Jeg er veldig glad for å se at denne tråden er tilbake. Den har en spesiell funksjon, og er nesten et lite forum i forumet - mener jeg.

Man kunne kanskje si at den er et "lavterskeltilbud"? Den signaliserer at det er lov å stille de dumme spørsmålene, og for nye bryggere som ikke helt veit hvordan de skal finne "riktig" tråd for det de lurer på, er en slik åpen tråd god å kunne gå til.

Nå har det vært diskusjoner om denne tråden tidligere, og mange har ment/mener at den bør fjernes (og var kanskje ikke helt ulykkelige over at jeg nesten greidde å fikse det i går:(). Det finnes relevante argumenter for det synet:
  • Spørsmål bør i størst mulig grad stilles i en sammenheng der de har vært behandlet tidligere.
  • Leiter man etter den "riktige" tråden, finner man kanskje ut at svaret på spørsmålet finnes allerede.
  • Sjøl et enkelt spørsmål kan lede til en diskusjon som går grundig i dybden, og slike diskusjoner bør være tilgjengelige for framtida i en tråd der de er mulige å finne igjen. I denne uendelige generelle tråden blir de borte i dypet.
Nå plager det meg fint lite om spørsmål som har vært stilt hundre ganger før, blir stilt en hundre og første gang, også. For nye bryggere er de gamle spørsmålene nye, og forumet skal være et godt forum for både nye bryggere og for folk som har holdt på lenge og har lest mye. Og kanskje er det like godt at de "saklige" trådene ikke fylles opp med 101 enkle spørsmål? Eller at vi får 101 nye tråder?

Jeg er sikkert en av dem (eller dén:oops:?) som oftest sklir ut i lange diskusjoner. Jeg har flytta et par sånne til den relevante tråden. Her får vi nok rett og slett bli flinkere til å stoppe med en gang vi aner hva som skjer - og lenke til et sted der det er naturlig å fortsette.

Noen spørsmål er ikke dumme nok til å havne i denne tråden. Da kan vi også passe på, slik at de kan behandles på riktig sted.

Kanskje hører dette innlegget jeg skriver nå, hjemme et annet sted? Det veit jeg i og for seg at det gjør, men jeg syntes at det at tråden på sett og vis er gjenfødt i dag,var en god anledning til å si noen få velvalgte (?:rolleyes:) ord.
 
Dette forumet har faktisk en utmerket søkefuksjon som tar deg rett til det relevante innlegget i tråden, så det er ganske oversiktlig å hoppe tilbake til det en lurer på.

Så nok et dumt spørsmål fra meg, som jeg har søkt på uten å få helt svar;

Jeg skal til med CO2 for både flytting og tvangskarbonering. Blir det for lite med Sodastreamflasker om jeg brygger to batcher på 20-25 liter i måneden?
Har fått tilbud om 5kg brannslukningsapparat til 500,- men de er over ti år med originalgassen, så jeg er litt skeptisk til hygienen her...
 
Jeg er veldig glad for å se at denne tråden er tilbake. Den har en spesiell funksjon, og er nesten et lite forum i forumet - mener jeg.

Man kunne kanskje si at den er et "lavterskeltilbud"? Den signaliserer at det er lov å stille de dumme spørsmålene, og for nye bryggere som ikke helt veit hvordan de skal finne "riktig" tråd for det de lurer på, er en slik åpen tråd god å kunne gå til.

Nå har det vært diskusjoner om denne tråden tidligere, og mange har ment/mener at den bør fjernes (og var kanskje ikke helt ulykkelige over at jeg nesten greidde å fikse det i går:(). Det finnes relevante argumenter for det synet:
  • Spørsmål bør i størst mulig grad stilles i en sammenheng der de har vært behandlet tidligere.
  • Leiter man etter den "riktige" tråden, finner man kanskje ut at svaret på spørsmålet finnes allerede.
  • Sjøl et enkelt spørsmål kan lede til en diskusjon som går grundig i dybden, og slike diskusjoner bør være tilgjengelige for framtida i en tråd der de er mulige å finne igjen. I denne uendelige generelle tråden blir de borte i dypet.
Nå plager det meg fint lite om spørsmål som har vært stilt hundre ganger før, blir stilt en hundre og første gang, også. For nye bryggere er de gamle spørsmålene nye, og forumet skal være et godt forum for både nye bryggere og for folk som har holdt på lenge og har lest mye. Og kanskje er det like godt at de "saklige" trådene ikke fylles opp med 101 enkle spørsmål? Eller at vi får 101 nye tråder?

Jeg er sikkert en av dem (eller dén:oops:?) som oftest sklir ut i lange diskusjoner. Jeg har flytta et par sånne til den relevante tråden. Her får vi nok rett og slett bli flinkere til å stoppe med en gang vi aner hva som skjer - og lenke til et sted der det er naturlig å fortsette.

Noen spørsmål er ikke dumme nok til å havne i denne tråden. Da kan vi også passe på, slik at de kan behandles på riktig sted.

Kanskje hører dette innlegget jeg skriver nå, hjemme et annet sted? Det veit jeg i og for seg at det gjør, men jeg syntes at det at tråden på sett og vis er gjenfødt i dag,var en god anledning til å si noen få velvalgte (?:rolleyes:) ord.

Limte inn listen din i første post. Da forsvinner i alle fall ikke det så lett i massene.
 
Dette forumet har faktisk en utmerket søkefuksjon som tar deg rett til det relevante innlegget i tråden, så det er ganske oversiktlig å hoppe tilbake til det en lurer på.
...

Jeg ville ikke kalle søkefunksjonen vår "utmerket":(. Det er bedre å gå veien om google, faktisk.

Forumet skal jo oppdateres, og forhåpentligvis får vi en bedre søkefunksjon, også.
 
Dette forumet har faktisk en utmerket søkefuksjon som tar deg rett til det relevante innlegget i tråden, så det er ganske oversiktlig å hoppe tilbake til det en lurer på.

Så nok et dumt spørsmål fra meg, som jeg har søkt på uten å få helt svar;

Jeg skal til med CO2 for både flytting og tvangskarbonering. Blir det for lite med Sodastreamflasker om jeg brygger to batcher på 20-25 liter i måneden?
Har fått tilbud om 5kg brannslukningsapparat til 500,- men de er over ti år med originalgassen, så jeg er litt skeptisk til hygienen her...
Uten å være helt sikker, så reklamerer vel Sodastream med at du kan bruke de til 60 liter til sitt opprinnelige formål. Dermed må du vel trolig bytte en gang eller to i måneden?

Tror det er Clas Ohlson som også selger noen større Sodastream flasker.
 
60l er visst i utgangspunktet overdrevet, og så bruker man ikke gassen som drivgass heller, kun til karbonering (som også gjøres litt annerledes enn man normal sett ville gjort med øl)

Mener å hå sett 6g per liter estimert, både til karbonering og som drivgass. Så totalt 12g per liter hvis man skal karbonere ett fat, og så tømme det.

Så man tømmer nok fort en av de store flaskene i måneden da. Foreløpig kampanjepris er 182kr per kg gass, 282kr med de mindre flaskene.

Kjøper man ny flaske så vil det ta litt tid før den investeringen er spart inn, så trikset er å kjøpe en brukt flaske med gass i. Kjøpte selv en 6kg flaske med en del gass i for 500kr.

Men jeg ville anbefale å ha en Sodastream-flaske i tillegg uansett, størrelsen gjør den praktisk til litt flere formål enn kun karbonering. Så kan du fylle de selv fra en større flaske også (jeg har riktignok fire flasker, der bare en lar seg fylle.., men det kan skyldes adapteret)

De større flaskene er i følge Clas Ohlson kun til salgs hos de.
 
Brygget en Sierra Nevada Pale Ale klone den 8. oktober i fjor, altså snart 4 måneder siden (oppskrift vedlagt).

Var i starten ikke særlig fornøyd med den. Virket veldig uryddig og smakte uferdig/grønn ut, og veldig tåkete.

Den fikk stå på fat til 17. januar, og var likedan på smak og utseende da. Bestemte meg for å flaske resten for å frigjøre fatet. Flaksene ble stående i kjeller med temp på 10C.

I går jekket jeg en flaske, og den var krystallklar. Smakene hadde satt seg, og vil si den var spot on. Nydelig.

Vis vedlegget

Har jo hørt at øl blir bedre når det får tid til å modne, men syntes det tok veldig lang tid.

Ikke akkurat et spørsmål, men tenkte å høre om det var flere med samme erfaring, evt. noen triks for å få fortgang på modningen.

Ville f.eks. gelatin ha hjulpet? Kan det være noe med maltet? Første gang jeg bruker Norsk Malt.
 

Vedlegg

  • 0 bytes · Sett: 14
Sist redigert:
Jeg har en Quad som er litt slapt karbonet og en Tripel under stormgjæring (hhv. wlp530 og wlp500)
Vil det være en god idé å tilsette noen dråper av tripel til Quaden for å få i gang karboneringa?
 
Jeg har en Quad som er litt slapt karbonet og en Tripel under stormgjæring (hhv. wlp530 og wlp500)
Vil det være en god idé å tilsette noen dråper av tripel til Quaden for å få i gang karboneringa?

Du driver med naturlig karbonering på fat, gjør du ikke? Den naturlige løsninga ville jo da være å bare tilføre "kunstig" CO2 - men det var kanskje det du ikke ville?

Å tilsette aktiv gjær må jo være en god løsning. Jeg ser ikke noen grunn til ikke å gjøre det - bortsett fra muligheten for kontakt med luft.
 
Dette er en Quad og den skal forbli på flaske


Sent from my iPhone using Tapatalk

Belgisk, selvfølgelig. Denslags tapper man ikke på fat:confused:.

Det er vel samme problem jeg har med en robust porter. Jeg satser på at tida til slutt vil løse problemet; det er jo noe gjær nedi der. Og en quad er vel heller ikke noe du drikker på denne sida av sommerferien?
 
Du driver med naturlig karbonering på fat, gjør du ikke? Den naturlige løsninga ville jo da være å bare tilføre "kunstig" CO2 - men det var kanskje det du ikke ville?

Då vil det vel bli for søtt? Har muligens samme problemet sjølv.. Tappa Trippel på fat på fredag,karbonert med vørter. Ifølge spundingventilen har det ikkje bygd seg opp meir en 0.3 bar hittil. På 23 grader.
 
Har et lite problem når det kommer til Tørrhumling!

Skulle gjøre klar humlen til bryggeøkta jeg hadde i helga og kom til og glemme at siste humlen som skulle i var til tørrhumling. Altså jeg tok ikke spesielt hensyn til at alt skulle være sterilt da det tross alt skulle kokes uansett. Når jeg så oppdaget feilen tok jeg humlen tilbake i humleposen og la dette i fryseren. Er denne humlen nå infisert og umulig og benytte til tørrhumling?
 
Har et lite problem når det kommer til Tørrhumling!

Skulle gjøre klar humlen til bryggeøkta jeg hadde i helga og kom til og glemme at siste humlen som skulle i var til tørrhumling. Altså jeg tok ikke spesielt hensyn til at alt skulle være sterilt da det tross alt skulle kokes uansett. Når jeg så oppdaget feilen tok jeg humlen tilbake i humleposen og la dette i fryseren. Er denne humlen nå infisert og umulig og benytte til tørrhumling?

Hvis du bare helte den i et reint glass eller bolle eller noe sånt, og så helte den tilbake i posen etter en time eller to eller så - og den bare sto i et vanlig reint rom - så hadde jeg ikke brydd meg. Det er vel en del alkohol i det ølet du skal tørrhumle, så eventuelle bakterier - de finnes sikkert, og de finnes uansett - skal slåss for å formere seg oppi der.
 
Hvis du bare helte den i et reint glass eller bolle eller noe sånt, og så helte den tilbake i posen etter en time eller to eller så - og den bare sto i et vanlig reint rom - så hadde jeg ikke brydd meg. Det er vel en del alkohol i det ølet du skal tørrhumle, så eventuelle bakterier - de finnes sikkert, og de finnes uansett - skal slåss for å formere seg oppi der.
Estimert ABV er på rundt 7,5 prosent. Helte det bare i en ren bolle for så og helle tilbake etter 20minutter. Er ikke humle et konserveringsmiddel i seg selv og dreper bakterier, eller har jeg misforstått noe der?

EDIT: Humlen skal tilsettes etter 1 uke i gjæringskar. Benyttet gjærstarer, slik at gjæringen kom særdeles godt i gang etter få timer.
 
Tilbake
Topp