Tråden for dumme spørsmål.

Er det ikke bare å løse opp med varmt vann og en svamp da
vann er et undervurdert løsemiddel

Jo, det er det. Bare synes det er et kjipt ekstra skritt å måtte gjøre som tar tid. Og hva med plasser man ikke kommer til på den måten? Hva med inne i corny fat osv. Ikke alt utstyr man får gjort det på.
 
Sist redigert:
Hei - kort dumt spørsmal.

- hvis man har en for høy OG før kok, så kan man vaske lit med vann til man har riktig OG (trekke SG fra OG, og så beregne extra menge vann du trenger)
- da har man en mengde vann som er mer en planlagt. Si at oppskriften planlegger med 30 liter før kok og 25 liter etter kok - 60 minutt kok
- Nå sitter du faktisk med 32 liter før kok, fordi du måtte blande in lit ekstra. Men, du har jo riktig OG før kok. Tick the box and celebrate.

Spørsmål - hva gjør jeg nå:
- kok 60 minutt
Eller
- kok til du har 25 liter
Eller
- kok til du har 27 liter
Eller
- noe annet.

Takk for svar.

Nics.


Sent from my iPhone using Tapatalk
 
Gjør det noe om du sitter igjen med litt ekstra vørter etter kok, da?

Jeg ville fortsatt som vanlig, men vurdert om det er nødvendig å øke humlemengden for å treffe ønsket resultat med tanke på at vørteren blir noe vannet ut. Så får du kanskje litt utvannet farge også, men det er nok for alle praktiske formål neglisjerbart.
 
Da koker jeg 60 min - har ikke mer humle (set fra våre Ølbrygging venner fra Grimstad).


Sent from my iPhone using Tapatalk
 
Gjør det noe om du sitter igjen med litt ekstra vørter etter kok, da?

Jeg ville fortsatt som vanlig, men vurdert om det er nødvendig å øke humlemengden for å treffe ønsket resultat med tanke på at vørteren blir noe vannet ut. Så får du kanskje litt utvannet farge også, men det er nok for alle praktiske formål neglisjerbart.

"Bør" man egentlig gjøre det? Man skifter BUGU-balansen.
 
"Bør" man egentlig gjøre det? Man skifter BUGU-balansen.

Det er sånt jeg fort går i surr i, dette. Men blir det ikke sånn at når du får høyere effektivitet enn forventet, og følgelig sper ut for å treffe riktig pre-boil SG, så må du øke humlemengden tilsvarende for å beholde BU/GU-balansen? (Altså forholdet mellom bitterhet og vørterstyrke.) Du får rett og slett mer øl med den styrken du ønsker, og trenger vel da også følgelig mer bitterhumle?
 
Sist redigert:
Ok, men bruker man sånn set fra Ølbrygging, da får du humle for 30 liter - preboil - da blir det hva det blir, egentlig. Jeg holder meg til 60 minutt med kok.


Sent from my iPhone using Tapatalk
 
Ok, men bruker man sånn set fra Ølbrygging, da får du humle for 30 liter - preboil - da blir det hva det blir, egentlig. Jeg holder meg til 60 minutt med kok.


Sent from my iPhone using Tapatalk

Nei, jeg var klar over det. Jeg måtte bare kverulere litt for prinsippets skyld:D.

Jeg vil nok ikke anbefale andre tilgjengelige bitterstoffer du måtte ha i huset, heller. Noen dråper Gammeldansk er avgjort ikke tingen, f.eks.:eek:.
 
Ok, men bruker man sånn set fra Ølbrygging, da får du humle for 30 liter - preboil - da blir det hva det blir, egentlig. Jeg holder meg til 60 minutt med kok.


Sent from my iPhone using Tapatalk
Bland ut til riktig OG. Ta av vørter til rett volum før kok. Det er vel det enkleste siden du ikke har mer humle. Uansett hva du bestemmer deg for så blir det øl :rolleyes:
 
Bland ut til riktig OG. Ta av vørter til rett volum før kok. Det er vel det enkleste siden du ikke har mer humle. Uansett hva du bestemmer deg for så blir det øl :rolleyes:

- og @dojonieu : Sant å si så spiller såpass liten forskjell antakelig ingen rolle i praksis. Vi er ikke særlig følsomme for variasjoner i bitterhet.

Men i prinsippet skal man ... :D
 
Det er sånt jeg fort går i surr i, dette. Men blir det ikke sånn at når du får høyere effektivitet enn forventet, og følgelig sper ut for å treffe riktig pre-boil SG, så må du øke humlemengden tilsvarende for å beholde BU/GU-balansen? (Altså forholdet mellom bitterhet og vørterstyrke.) Du får rett og slett mer øl med den styrken du ønsker, og trenger vel da også følgelig mer bitterhumle?

Ja det er det da, mer øl men mindre bitterhet hvis du ikke kompenserer. Men BUGU teller ikke liter, de teller bare GU og IBU. Så skal man ivareta den planlagte balansen, så tenker jeg at man ikke bør kompensere. For da blir alt med hele ølet når man først har bommet "tynnere".
 
Ja det er det da, mer øl men mindre bitterhet hvis du ikke kompenserer. Men BUGU teller ikke liter, de teller bare GU og IBU. Så skal man ivareta den planlagte balansen, så tenker jeg at man ikke bør kompensere. For da blir alt med hele ølet når man først har bommet "tynnere".

Jo, men når du øker volumet synker jo IBU som du får ut av en gitt mengde humle. Her får du et større volum med den forutsatte pre-boil SG'en, hvilket resulterer i enten en ferdig vørter med beregnet volum, men med høyrere OG enn beregnet, eller mer vørter med den bergnede OG'en. Uansett må du øke humlemengden for å beholde den forutsatte BU/GU.

Men den praktiske relevansen i det aktuelle tilfellet vil jeg stadig beregne til 0:).
 
Skal fate et øl i kveld. Står på 30 grader. 9 liter. Må være ferdig til fredag. Ønskelig å ha det noenlunde i morgen.
Ønskelig rundt 2.4 vol.
Forslag til trykk?
 
Du har gjæret ølet ut på 30C? Da har du nå en CO2 metning på 0,73 vol. for å komme opp på 2,40 vol så må du da få inn 1,63 vol til.

1,63 vol CO2 x 9L (det er tank volum som teller) x 1,96 g/l (spesifikk tetthet for CO2) = 29 gram.

Så hvis du har en vekt som kan veie nøyaktig en vektendring på 29 gram så kan du enten:

- veie CO2 flasken, at dens vekt reduseres 29 gram mens du rister inn CO2 på fatet
- veie fatet med øl, at dens vekt økes 29 gram. Her må du sannsynligvis ta den av vekten for hver risterunde og så på vekten så det tar litt mer tid
 
Du har gjæret ølet ut på 30C? Da har du nå en CO2 metning på 0,73 vol. for å komme opp på 2,40 vol så må du da få inn 1,63 vol til.

1,63 vol CO2 x 9L (det er tank volum som teller) x 1,96 g/l (spesifikk tetthet for CO2) = 29 gram.

Så hvis du har en vekt som kan veie nøyaktig en vektendring på 29 gram så kan du enten:

- veie CO2 flasken, at dens vekt reduseres 29 gram mens du rister inn CO2 på fatet
- veie fatet med øl, at dens vekt økes 29 gram. Her må du sannsynligvis ta den av vekten for hver risterunde og så på vekten så det tar litt mer tid
Takk for fint svar. Mulig kjøkkenvekten kan brukes til å måle ut fra Sodastream.
Badevekta tar ikkje gram.

Hvis ikke? Alternativ?
 
Tilbake
Topp