Er det ikke bare å løse opp med varmt vann og en svamp da
vann er et undervurdert løsemiddel
Gjør det noe om du sitter igjen med litt ekstra vørter etter kok, da?
Jeg ville fortsatt som vanlig, men vurdert om det er nødvendig å øke humlemengden for å treffe ønsket resultat med tanke på at vørteren blir noe vannet ut. Så får du kanskje litt utvannet farge også, men det er nok for alle praktiske formål neglisjerbart.
"Bør" man egentlig gjøre det? Man skifter BUGU-balansen.
Ok, men bruker man sånn set fra Ølbrygging, da får du humle for 30 liter - preboil - da blir det hva det blir, egentlig. Jeg holder meg til 60 minutt med kok.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Bland ut til riktig OG. Ta av vørter til rett volum før kok. Det er vel det enkleste siden du ikke har mer humle. Uansett hva du bestemmer deg for så blir det ølOk, men bruker man sånn set fra Ølbrygging, da får du humle for 30 liter - preboil - da blir det hva det blir, egentlig. Jeg holder meg til 60 minutt med kok.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Bland ut til riktig OG. Ta av vørter til rett volum før kok. Det er vel det enkleste siden du ikke har mer humle. Uansett hva du bestemmer deg for så blir det øl![]()
Mye bitterhet i burot.Nei, jeg var klar over det. Jeg måtte bare kverulere litt for prinsippets skyld.
Jeg vil nok ikke anbefale andre tilgjengelige bitterstoffer du måtte ha i huset, heller. Noen dråper Gammeldansk er avgjort ikke tingen, f.eks..
Det er sånt jeg fort går i surr i, dette. Men blir det ikke sånn at når du får høyere effektivitet enn forventet, og følgelig sper ut for å treffe riktig pre-boil SG, så må du øke humlemengden tilsvarende for å beholde BU/GU-balansen? (Altså forholdet mellom bitterhet og vørterstyrke.) Du får rett og slett mer øl med den styrken du ønsker, og trenger vel da også følgelig mer bitterhumle?
Ja det er det da, mer øl men mindre bitterhet hvis du ikke kompenserer. Men BUGU teller ikke liter, de teller bare GU og IBU. Så skal man ivareta den planlagte balansen, så tenker jeg at man ikke bør kompensere. For da blir alt med hele ølet når man først har bommet "tynnere".
Aldri prøvd. How?Rist inn CO2 med vekt, ferdig karbonert på 5min![]()
Takk for fint svar. Mulig kjøkkenvekten kan brukes til å måle ut fra Sodastream.Du har gjæret ølet ut på 30C? Da har du nå en CO2 metning på 0,73 vol. for å komme opp på 2,40 vol så må du da få inn 1,63 vol til.
1,63 vol CO2 x 9L (det er tank volum som teller) x 1,96 g/l (spesifikk tetthet for CO2) = 29 gram.
Så hvis du har en vekt som kan veie nøyaktig en vektendring på 29 gram så kan du enten:
- veie CO2 flasken, at dens vekt reduseres 29 gram mens du rister inn CO2 på fatet
- veie fatet med øl, at dens vekt økes 29 gram. Her må du sannsynligvis ta den av vekten for hver risterunde og så på vekten så det tar litt mer tid