Tråden for dumme spørsmål.

Takk for svar @Finn Berger og @Steinar Huneide.

Dere refererer begge temperatursegmentet 12-13 grader... Hvordan vil det være å lagre øl på 1-3 grader i stedet for "kjellertemperatur"? Har det noen negative sider ved seg som lagring på for høye temperaturer, eller vil lagringen bare ta lenger tid?

Edit: Og takk for lenke Finn. Jeg våknet akkurat etter nattevakt og stilte spørsmålet over før jeg innså at det sikkert er besvart der. :) Skal lese den nå.
 
Sist redigert:
Modningstemperatur er kjellertemperatur. Cirka 12-13 grader. Straks du har satt det kaldt, stopper modningsprosessen opp, men ølet klarner mens sedimenter bunnfeller. Modning kan være f. eks. en diacetylrast. noen tar det på gjæringstanken, noen tapper på flasker og setter til karbonering i romtemperatur, noen fater og lar fata stå i romtemperatur. Hvor god holdbarhet du har, går direkte på prosessen din. Klarer du å holde prosessen så luft-fri som mulig fra du har tappa til gjæringskaret, får du bedre holdbarhet. Lukka overføring til purget fat, og eventuelt mottrykksfyller for å flaske er kanskje det enkleste. Men du kan også flaske rett fra gjæringskaret, uten å plaske - og fyll flaska helt opp. Karboneringsdrops/sukkerbiter/speise du da tilsetter vil knerte den lufta som ble blanda inn i ølet, og du får likevel god holdbarhet.


Mørke flasker, øl som er pasteurisert, høyt alkoholinnhold, humlesvake øl, og hold ølet borte fra lyset. Men du vil få karboneringsproblemer med mye skum hvis du åpner flasker som har stått i romtemperatur lenge, uten at du kjøler de ned noen dager slik at CO2 kan tas opp i ølet igjen.

Blander du ikke her den modningsfasen som utgjør den siste delen av gjæringsprosessen, der gjæren går over til å metabolisere "avfallsstoffer" som er produsert under hovedgjæringa, med den "modninga" som skjer over lengre tid under lagringa av ølet?

Når du kjøler ned ølet til temperaturer 2-4 grader over null, er gjæren fremdeles aktiv til en viss grad, sjøl om den (i alle fall alegjær) er i dvale. Så noe kan den antakelig fremdeles bidra med når det gjelder å endre karakteren på ølet, men det foregår jo også kjemiske prosesser som er uavhengige av gjæren. Og sjøl om alle prosessene foregår langsommere ved så lav temperatur - hastigheten dobles for hver tiende grad du øker temperaturen med, mener jeg å huske - så skjer det "modning". (Hvis ikke ville vi jo kunne oppbevart øl uendelig lenge i kjøleskap - og det har jeg erfaring for at vi ikke kan:(.)

12-13 grader er vel litt lavt for en diacetylrast? Omdanninga av acetolaktat til diacetyl skjer mer effektivt ved høyere temperaturer - et finsk bryggeri praktiserte i følge Charlie Bamforth å varme opp til 80 grader for å være helt sikre på at alt var konvertert:p - og 16 grader bør du vel i alle fall opp på?

Jeg er i pirkehumør i dag: Det er ikke sukkeret som tar knekken på oksygenet etter flasking, men gjæren, som blir mer aktiv når den får en ny forsyning med sukker. (Regner med at det var en "slip of the mind", altså;).)
 
Takk for svar @Finn Berger og @Steinar Huneide.

Dere refererer begge temperatursegmentet 12-13 grader... Hvordan vil det være å lagre øl på 1-3 grader i stedet for "kjellertemperatur"? Har det noen negative sider ved seg som lagring på for høye temperaturer, eller vil lagringen bare ta lenger tid?

Edit: Og takk for lenke Finn. Jeg våknet akkurat etter nattevakt og stilte spørsmålet over før jeg innså at det sikkert er besvart der. :) Skal lese den nå.

Prosessene vil gå langsommere, som jeg skreiv i svaret til Steinar over her. Men modninga vil stadig skje.

Jeg ville ikke oppbevart lyse øl på 12-13 grader om jeg kunne oppbevart dem 10 grader lavere, siden holdbarheten da stadig blir redusert. De modnes fint i kjøleskap. Mørke øl tåler oppbevaring i kjellertemperatur bedre.

Mørke sterke øl kan stå i kjelleren min i flere år. Jeg setter alt annet jeg får plass til i kjøleskap, så lenge jeg kan. Men de lyse har prioritet, så vanlig porter og dry stout får som oftest friste tilværelsen i kjelleren. Det går bra, det. De skal jo ikke lagres i årevis.
 
Kjapt spørsmål: Hvilken slangediameter brukes på ølslangen i denne kjente og kjære løsningen?
 

Vedlegg

  • 65D6C162-1941-4CE2-88E0-3585CA01B25E.png
    65D6C162-1941-4CE2-88E0-3585CA01B25E.png
    1,6 MB · Sett: 43
Kan det være rundt 7-8 mm?

På bildet her er den tynne slangen 5 mm men det er altså for lite, så vi bruker en stuss mellom.... Beklager at jeg ikke har et bedre svar men det hjelper deg kanskje litt på vei :) IMG_2321.jpg
 
Jeg vet ikke om dette kvalifiserer til dumt spørsmål, men spørsmål er det iallefall på slutten her:

Jeg brygget denne brewourgrinch sist torsdag med Wyeast 028 fra 2.7 liter starter der 1/3 gikk til lagring og 2/3 til vørteren (2generasjon, dyrket opp fra starteren satt på originalpakke, stått i kjøleskap i ca 3mnd) og satte den til gjæring i en 27 liter Fermzilla, 23,5 liter vørter.
Spundingventilen ble satt til 0.5 bar, men trykket steg naturlig til ca 0.7 over neste døgn og den hadde en fin stormgjæring med fin krausen. Det har vært litt aktivitet hele tiden, men nokså rolig de siste dagene.
Pga mye krausen satt det en del resten på toppen av karet, så i dag morges lagde jeg bevegelse i karet for å "vaske" toppen så det gikk an å få litt innsikt.
Da jeg gikk ned for å tørrhumle nettopp var det bygd seg opp ny krausen, mer en under første gjæring og jeg hadde store problemer med å få blødd av trykket nok til å kunne åpne (jeg tørrhumler fra topp)
Og etter tørrhumling gikk det bare noen få minutter før trykket var oppe på 0.5 bar igjen...
OG var 1.064 og SG nå var 1.019 (ispindel har lagt stabil på 1.018 siste døgn), estimert FG er 1.017.
Er dette normalt? Har ingen grunn til å tro at det er infisert, smak og lukt var helt fin.
 
Jeg vet ikke om dette kvalifiserer til dumt spørsmål, men spørsmål er det iallefall på slutten her:

Jeg brygget denne brewourgrinch sist torsdag med Wyeast 028 fra 2.7 liter starter der 1/3 gikk til lagring og 2/3 til vørteren (2generasjon, dyrket opp fra starteren satt på originalpakke, stått i kjøleskap i ca 3mnd) og satte den til gjæring i en 27 liter Fermzilla, 23,5 liter vørter.
Spundingventilen ble satt til 0.5 bar, men trykket steg naturlig til ca 0.7 over neste døgn og den hadde en fin stormgjæring med fin krausen. Det har vært litt aktivitet hele tiden, men nokså rolig de siste dagene.
Pga mye krausen satt det en del resten på toppen av karet, så i dag morges lagde jeg bevegelse i karet for å "vaske" toppen så det gikk an å få litt innsikt.
Da jeg gikk ned for å tørrhumle nettopp var det bygd seg opp ny krausen, mer en under første gjæring og jeg hadde store problemer med å få blødd av trykket nok til å kunne åpne (jeg tørrhumler fra topp)
Og etter tørrhumling gikk det bare noen få minutter før trykket var oppe på 0.5 bar igjen...
OG var 1.064 og SG nå var 1.019 (ispindel har lagt stabil på 1.018 siste døgn), estimert FG er 1.017.
Er dette normalt? Har ingen grunn til å tro at det er infisert, smak og lukt var helt fin.

Jeg har opplevd at britisk gjær kan få en sånn andre blomstring, med tett gjærlås og mye styr som resultat. Så jeg ville ta det med ro.
 
Snodig farge på den 830'en?

Litt underlig at det ser ut som om tyskeren er mer melaninrik enn mexikaneren:p.

Jeg skal ikke si det for sikkert, men jeg brygga en del brygg med 830 i vinter, og kan i hvert fall ikke huske at den var så mørk. Men det var jo ikke noe jeg så etter. Men oppfører den seg normalt, og lukter godt, når du setter en starter på den, er den vel grei?

Ser jeg har en slant med 3 måneder gammal 833 i et glass i kjøleskapet. Den har omtrent den fargen der - men jeg vil ikke si at det er noe sunnhetstegn:confused:.
 
Hadde tenkt å sende deg en pm @Finn Berger, men for underholdningsverdien, og fordi det er et dumt spørsmål, så spør jeg her.

Hva er sjansen for at du kjøper en Vienna lager fra Hansa og prøver å sette opp en oppskrift med meg?

Så lenge det ikke må skje i morra, så:). Jeg har drukket den, og mener å huske at den ikke var så ille.

Ellers er wiener en ølstil jeg liker godt - og sikkert vil brygge om ikke altfor lenge.

En grei oppskrift er ganske enkelt 100% wienermalt - men den blir ikke typeriktig, i følge Norbrygg:confused:. For lys. Men det trenger vi jo ikke bry oss om:). Kanskje det er den enkle løsninga. Hansa sier "brygget på Vienna-malt som gir et kobberfarget øl, medium fylde og fin maltsødme."
 
Sist redigert:
Så lenge det ikke må skje i morra, så:). Jeg har drukket den, og mener å huske at den ikke var så ille.

Ellers er wiener en ølstil jeg liker godt - og sikkert vil brygge om ikke altfor lenge.

En grei oppskrift er ganske enkelt 100% wienermalt - men den blir ikke typeriktig, i følge Norbrygg:confused:. For lys. Men det trenger vi jo ikke bry oss om:).
Jeg har det ikke travelt, og jeg venter gjerne til du har ølet i glasset og kan notere mens du smaker deg igjennom glasset, nå er jeg ikke en stor menneskekjenner, men jeg liker å tro at denne type utfordring relatert til bryggen gir deg en liten glede ;)

Edit: Typeriktighet er absolutt ingen hindring for meg :)
 
Så lenge det ikke må skje i morra, så:). Jeg har drukket den, og mener å huske at den ikke var så ille.

Ellers er wiener en ølstil jeg liker godt - og sikkert vil brygge om ikke altfor lenge.

En grei oppskrift er ganske enkelt 100% wienermalt - men den blir ikke typeriktig, i følge Norbrygg:confused:. For lys. Men det trenger vi jo ikke bry oss om:).

Jeg er med [emoji106]


Sent from my iPhone using Tapatalk
 
Jeg har det ikke travelt, og jeg venter gjerne til du har ølet i glasset og kan notere mens du smaker deg igjennom glasset, nå er jeg ikke en stor menneskekjenner, men jeg liker å tro at denne type utfordring relatert til bryggen gir deg en liten glede ;)
Så lenge det ikke må skje i morra, så:). Jeg har drukket den, og mener å huske at den ikke var så ille.

Ellers er wiener en ølstil jeg liker godt - og sikkert vil brygge om ikke altfor lenge.

En grei oppskrift er ganske enkelt 100% wienermalt - men den blir ikke typeriktig, i følge Norbrygg:confused:. For lys. Men det trenger vi jo ikke bry oss om:). Kanskje det er den enkle løsninga. Hansa sier "brygget på Vienna-malt som gir et kobberfarget øl, medium fylde og fin maltsødme."
Jeg er ikke den første som ønsker oppskrift så kanskje denne tråden hjelper:

Hansa Vienna Lager
 
Når man snakker om Hansa.... Hva med Hansa IPA? Jeg har lest de andre trådene på forumet om denne ølen (inkl diskusjonen om det faktisk er en IPA eller ikke), men har egentlig ikke blitt noe klokere hva gjelder en fiks ferdig oppskrift som produserer et lignende øl...

Noen som har noen ideer? :)
 
Tilbake
Topp