Tråden for dumme spørsmål.

Har gått fra BeerSmith til Brewfather, prøver å lage meg en oppskrift på pils. Treffer bra på ABV og OG, men lav FG er verre. Hva må jeg justere?
Utstyr er Speidel 20
 
Har gått fra BeerSmith til Brewfather, prøver å lage meg en oppskrift på pils. Treffer bra på ABV og OG, men lav FG er verre. Hva må jeg justere?
Utstyr er Speidel 20
FG er avhengig av gjærtype, mesketemperatur og OG. Er ikke ekspert på Brewfather, men jeg mener de har gjort en grundig jobb mht. å legge inn riktige verdier for råvarene. Mulig at mesketemperatur ikke endrer estimert FG i programmet. Lagergjær ligger som regel rundt 76-80 % utgjæring i en normalvørter. Man kan kanskje manipulere det i programmet, men det hjelper jo ikke i praksis. FG blir det den blir. Gjærkvalitet, mesketemperatur og pH er vel de viktigste parameterne under selve bryggingen.
 
Har gått fra BeerSmith til Brewfather, prøver å lage meg en oppskrift på pils. Treffer bra på ABV og OG, men lav FG er verre. Hva må jeg justere?
Utstyr er Speidel 20
Er det i arbeid med oppskriftene programmet bommer på FG? Eller er det når du brygger?
 
Hva er det jeg overser her, hvis OG og ABV treffer burde ikke FG treffe også
Hvis OG og ABV er riktig, bør jo FG være det også, siden ABV er en funksjon av OG og FG. Men i Brewfather kan du velge mellom spesifisert FG og estimert FG. Hvilken er det som ligger inne hos deg?
 
@LarsUlv Planlegging. Merkelig, har prøvd å justere på det meste, alle feltene er grønne bortsett fra FG. OG er nå 1.050, anbefalt FG er oppgitt til 1.008 - 1.013. Jeg kommer ikke under 1.015. Nærme, men likevel. I BeerSmith, kan en dra markørene for å treffe akkurat der en vil, så regner programmet ut for deg, her må en prøve å feile for å få det "innafor" :)
@ØyvindO Det er den estimerte som ikke treffer.
 
Sist redigert:
@LarsUlv Planlegging. Merkelig, har prøvd å justere på det meste, alle feltene er grønne bortsett fra FG. OG er nå 1.050, anbefalt FG er oppgitt til 1.008 - 1.013. Jeg kommer ikke under 1.015. Nærme, men likevel. I BeerSmith, kan en dra markørene for å treffe akkurat der en vil, så regner programmet ut for deg, her må en prøve å feile for å få det "innafor" :)
@ØyvindO Det er den estimerte som ikke treffer.
Merkelig. Fullt ut manipulerbar i min BF.
 
@LarsUlv Planlegging. Merkelig, har prøvd å justere på det meste, alle feltene er grønne bortsett fra FG. OG er nå 1.050, anbefalt FG er oppgitt til 1.008 - 1.013. Jeg kommer ikke under 1.015. Nærme, men likevel. I BeerSmith, kan en dra markørene for å treffe akkurat der en vil, så regner programmet ut for deg, her må en prøve å feile for å få det "innafor" :)
@ØyvindO Det er den estimerte som ikke treffer.
Merkelig. Fullt ut manipulerbar i min BF.


Det vil være ulike algoritmer som er benyttet i de ulike bryggeprogrammene.
I BrewFather er det 3 mulige settinger for FG, og det er 2 ulike settinger for utregning av ABV.
Så det er ikke så rart at det kan bli ulike resultat i to forskjellige program.

Kanskje du må sammenligne hvilke algoritmer som benyttes i BeerSmith @Bluemoon ?

Det som er viktig er jo hvordan OG og FG faktisk blir når det brygges.
I BF kan man, pr oppskrift, sette FG til det man vil/vet at blir på sitt oppsett, slik @Holmentoppen skriver.
 
@LarsUlv Planlegging. Merkelig, har prøvd å justere på det meste, alle feltene er grønne bortsett fra FG. OG er nå 1.050, anbefalt FG er oppgitt til 1.008 - 1.013. Jeg kommer ikke under 1.015. Nærme, men likevel. I BeerSmith, kan en dra markørene for å treffe akkurat der en vil, så regner programmet ut for deg, her må en prøve å feile for å få det "innafor" :)
@ØyvindO Det er den estimerte som ikke treffer.
Det er altså en ny oppskrift og ikke at du prøver å gjenskape det beersmith regnet ut? Med OG 1.050 må du velge en gjær med utgjæring minst 75 % og en mesketemperatur som gir bra gjærbarhet for å komme under 1.013. Sjekk og korriger eventuelt utgjæringsprosent for gjæren om du har erfaring eller oppskrift som tilsier at den bør være høyere enn det som ligger inne i Brewfather.
 
Har lite erfaring å komme med egentlig, jeg bruker stort sett bare 15% hvete i diverse brygg, men kan ikke si jeg har merket noe forskjell på en AG Hefe og en DME Hefe nei.

Da syns jeg heller forskjellen mellom flaket hvete og hvetemalt er større.

Når det gjelder hvete, har jeg endt opp med å holde meg til bare hvetemalt. Valsa og torrefied ser jeg ikke vitsen ved. OK, om du brygger en wit - men det gjør jeg jo ikke:cool:. I en NEIPA er malt alt som trengs. Og dermed dekker vel ekstrakt alle behov, også.

Er forresten blitt glad i mørkt hvetemalt, et malt midtveis mellom lyst og mørkt münchener i farge.
 
Regulator til Sodastream fra Oxyturbo, har to forskjellige CO2 flasker. AGA og Sodastream sin egen av hva jeg kan se. Begge freser ut lekkasje ved montering av regulatoren. Er vel ikke annet å tenke på enn å ha regulatoren stengt. Hva er feil? Pakningen?
 

Vedlegg

  • 631EF500-72F4-4547-9027-374FEF12DF2E.jpeg
    631EF500-72F4-4547-9027-374FEF12DF2E.jpeg
    76,5 KB · Sett: 14
  • BC220E7D-EAC1-4AD2-A9FC-E34CFC72FB99.jpeg
    BC220E7D-EAC1-4AD2-A9FC-E34CFC72FB99.jpeg
    73,4 KB · Sett: 13
Regulator til Sodastream fra Oxyturbo, har to forskjellige CO2 flasker. AGA og Sodastream sin egen av hva jeg kan se. Begge freser ut lekkasje ved montering av regulatoren. Er vel ikke annet å tenke på enn å ha regulatoren stengt. Hva er feil? Pakningen?
Er det en skrue for å justere høyde på pinnnen?
 
Noen som blander egen oppbevaringsløsing for ph-metere? Alt som er ferdig er teit dyrt, spes med frakten. Dyrt å betale for vann og enkelt arbeide man kan gjøre selv..

Noen som har prøvd dette?

 
Sist redigert:
Tilbake
Topp