Tråden for dumme spørsmål.

Ok, her kommer et virkelig dumt spørsmål, men jeg er litt nysgjerrig om jeg er alene: Jeg har siste året brygget en del ulike øl med Maris Otter istedenfor "vanlig" Pale Malt (det skal sies at jeg har brygget mye med Pale Malt fra Norsk Malt de senere årene), og har kommet til at jeg egentlig ikke synes Maris Otter smaker særlig godt som generelt Pale Malt. Jeg synes det er litt rart, siden mange virker som de bruker Maris Otter som basemalt til det meste av ales. Så:

Er det flere enn meg som synes Maris Otter er et litt sært malt, sånn smaksmessig?
Jeg har inntrykk av at du er en erfaren og reflektert brygger, så du har helt sikkert tenkt på dette, men jeg tenker at om man bruker Marris Otter, så må man ta hensyn til det i den andre malt-tilsetninga. Til "husets pale ale" bruker jeg ca. 70-80% "kjedelig" pale, og så bruker jeg andre tilsetninger for fylde og kompleksitet (eks. caramalt, hvete). Om jeg skulle replisert denne oppskriften med MO, ville jeg nok kutta ned på spesialmalten for at smaken ikke skal tippe for langt i feil retning.
 
Jeg deltok på vannjusteringskurset på mandag av nysgjerrighet og hadde ingen planer om å starte med det, men KISS-innslaget på slutten inspirerte meg, så nå har jeg vært og kjøpt meg litt kalsiumsulfat- og klorid. Jeg bruker vanligvis å tilsette WLN1000 som gjærnæring, er dette noe jeg ikke trenger nå som jeg skal tilsette kalsium?
 
Jeg har inntrykk av at du er en erfaren og reflektert brygger, så du har helt sikkert tenkt på dette, men jeg tenker at om man bruker Marris Otter, så må man ta hensyn til det i den andre malt-tilsetninga. Til "husets pale ale" bruker jeg ca. 70-80% "kjedelig" pale, og så bruker jeg andre tilsetninger for fylde og kompleksitet (eks. caramalt, hvete). Om jeg skulle replisert denne oppskriften med MO, ville jeg nok kutta ned på spesialmalten for at smaken ikke skal tippe for langt i feil retning.
Takk. Forsøker jo å reflektere litt, og ikke minst lese seg opp på det man ikke kan. Jeg framstår kanskje som mer erfaren enn jeg er. Erfaring kommer jo med det en har brukt/gjort, og jeg må innrømme at Maris Otter IKKE er noe jeg brukte noe særlig av de første årene av bryggingen min, så akkurat der har jeg kun fått denne "nybegynnererfaringen" det siste året, og er sånn sett ikke spesielt erfaren ang. dette. Takk for råd og tilbakemelding.

Edit: Jeg fant denne også, nå, og tror egentlig det de sier stemmer godt med min erfaring: https://brulosophy.com/2016/06/06/g...ter-vs-domestic-us-2-row-exbeeriment-results/
Spesielt dette:
If I desire a malty essence despite a lower gravity, as with most of my session beers, especially UK inspired styles, I will continue to rely on Maris Otter.
De ølene jeg har brygget det siste året med Maris Otter har alle vært ganske kraftige (over 7%). Det er mulig at denne "nøttete, rike, brødaktige" smaken rett og slett blir for mye for meg når den blir konsentrert i kraftigere øl. Jeg kommer nok ikke til å bruke Maris Otter for slike øl igjen, med mindre jeg brygger oppskrifter laget av andre, selvsagt.
 
Sist redigert:
Jeg deltok på vannjusteringskurset på mandag av nysgjerrighet og hadde ingen planer om å starte med det, men KISS-innslaget på slutten inspirerte meg, så nå har jeg vært og kjøpt meg litt kalsiumsulfat- og klorid. Jeg bruker vanligvis å tilsette WLN1000 som gjærnæring, er dette noe jeg ikke trenger nå som jeg skal tilsette kalsium?
Til tørrgjær skal det være ok å droppe gjærnæring, men så vidt jeg har skjønt inneholder ikke de vanlige gjærnæringene kalsium så til fersk gjær bør du ha begge deler for at gjæren skal ha det best mulig.
 
Jeg deltok på vannjusteringskurset på mandag av nysgjerrighet og hadde ingen planer om å starte med det, men KISS-innslaget på slutten inspirerte meg, så nå har jeg vært og kjøpt meg litt kalsiumsulfat- og klorid. Jeg bruker vanligvis å tilsette WLN1000 som gjærnæring, er dette noe jeg ikke trenger nå som jeg skal tilsette kalsium?
Gjærnæringa tilfører en del mineraler og vitaminer, og aminosyrer (FAN, fritt aminonitrogen), og ørsmå mengder av viktige metaller. I brygg med 100% malt er det som regel unødvendig å bruke det. Derimot bør du bruke det i startere - og da skal du vanligvis ikke bruke det i sjølve brygget. Gjærnæring gir ikke nødvendige mengder kalsium, så den erstatter ikke de kalsiumholdige saltene. (Maltet inneholder en del kalsium, og egentlig er ikke det noe du trenger å bekymre deg om.)

WLN1000 inneholder ikke sink, og det vil du som regel at gjærnæringa skal inneholde, siden det er det ene stoffet som det normalt er for lite av i vørteren. To vanlig tilgjengelig gjærnæringer som inneholder sink, er Servomyces og Wyeast Beer Nutrient Blend. (Servomyces blir særlig anbefalt til lagere. Der bruker jeg det både i startere og i brygget.)
 
Takk. Forsøker jo å reflektere litt, og ikke minst lese seg opp på det man ikke kan. Jeg framstår kanskje som mer erfaren enn jeg er. Erfaring kommer jo med det en har brukt/gjort, og jeg må innrømme at Maris Otter IKKE er noe jeg brukte noe særlig av de første årene av bryggingen min, så akkurat der har jeg kun fått denne "nybegynnererfaringen" det siste året, og er sånn sett ikke spesielt erfaren ang. dette. Takk for råd og tilbakemelding.

Edit: Jeg fant denne også, nå, og tror egentlig det de sier stemmer godt med min erfaring: https://brulosophy.com/2016/06/06/g...ter-vs-domestic-us-2-row-exbeeriment-results/
Spesielt dette:

De ølene jeg har brygget det siste året med Maris Otter har alle vært ganske kraftige (over 7%). Det er mulig at denne "nøttete, rike, brødaktige" smaken rett og slett blir for mye for meg når den blir konsentrert i kraftigere øl. Jeg kommer nok ikke til å bruke Maris Otter for slike øl igjen, med mindre jeg brygger oppskrifter laget av andre, selvsagt.
Det virker som du har den rette holdningen til hjemmebrygg og oppskriftskomponering :)

Hadde vært interessant å se hva du mener om Marris Otter i en lettere øl, eventuelt at du blander det ut med mer pregløs malt. Og smak er jo veldig invidiuelt. Men ser jo ut som dere er hvertfall 2 som ikke er de største MO-fans.

Vil også igjen slå et slag for vørterprøver (det viktigste er ikke å treffe temperaturer og kverningsgrad eksakt her, men at all malt får samme behandling): Med 5-6 forskjellige maltsorter (gjerne noe du ønsker å kombinere eller erstatte hverandre), i hvert sitt glass, bland 20-30 gram relativt finkvernet malt (finere enn du ville brukt i brygging, men ikke helt mel heller) med 2-3 dl vann som holder ca 75 grader. Gjør det med 5-6 maltsorter, og sett glassene i ovnen ved ca 80 grader. La det stå i 20-30 minutter. Sil bort malten og ha i individuelle glass. Lukt, smak, og bli fascinert over forskjellen. Og som en bonus på slutten: Prøv og bland mellom de forskjellige prøvene. Jeg ble spesielt overrasket over at sjokolademalt var så ekstremt fyldig og interessant for seg selv, men det øyeblikket jeg blandet det med pale malt ble det bare en pregløs brent sukkersuppe.
 
Til tørrgjær skal det være ok å droppe gjærnæring, men så vidt jeg har skjønt inneholder ikke de vanlige gjærnæringene kalsium så til fersk gjær bør du ha begge deler for at gjæren skal ha det best mulig.
Gjærnæringa tilfører en del mineraler og vitaminer, og aminosyrer (FAN, fritt aminonitrogen), og ørsmå mengder av viktige metaller. I brygg med 100% malt er det som regel unødvendig å bruke det. Derimot bør du bruke det i startere - og da skal du vanligvis ikke bruke det i sjølve brygget. Gjærnæring gir ikke nødvendige mengder kalsium, så den erstatter ikke de kalsiumholdige saltene. (Maltet inneholder en del kalsium, og egentlig er ikke det noe du trenger å bekymre deg om.)

WLN1000 inneholder ikke sink, og det vil du som regel at gjærnæringa skal inneholde, siden det er det ene stoffet som det normalt er for lite av i vørteren. To vanlig tilgjengelig gjærnæringer som inneholder sink, er Servomyces og Wyeast Beer Nutrient Blend. (Servomyces blir særlig anbefalt til lagere. Der bruker jeg det både i startere og i brygget.)
Takk for svar til begge to. Da tester jeg uten gjærnæring denne gangen, så går jeg til innkjøp av Servomyces for framtiden :)
 
Takk for svar til begge to. Da tester jeg uten gjærnæring denne gangen, så går jeg til innkjøp av Servomyces for framtiden :)
Servomyces er vrient å dosere om du ikke blander det ut. En pose med 10 gram rekker til 1000 liter - altså til 40 brygg. Jeg blander det ut med 90 gram druesukker, og dermed blir ei halv teskje en grei dose til et brygg på 25 liter
 
Ok, her kommer et virkelig dumt spørsmål, men jeg er litt nysgjerrig om jeg er alene: Jeg har siste året brygget en del ulike øl med Maris Otter istedenfor "vanlig" Pale Malt (det skal sies at jeg har brygget mye med Pale Malt fra Norsk Malt de senere årene), og har kommet til at jeg egentlig ikke synes Maris Otter smaker særlig godt som generelt Pale Malt. Jeg synes det er litt rart, siden mange virker som de bruker Maris Otter som basemalt til det meste av ales. Så:

Er det flere enn meg som synes Maris Otter er et litt sært malt, sånn smaksmessig?

Nå har jeg ikke lest alle svarene du har fått i denne tråden, men kjørte to batcher med sammme humle og gjær i fjor
hvor den ene fikk Crisp MO og den andre Best Pale
Etter min mening opplevdes Best Pale litt "enklere" søtere, men MO var litt mer "kompleks" maltrik
MO kom også ut litt mørkere
 
Servomyces er vrient å dosere om du ikke blander det ut. En pose med 10 gram rekker til 1000 liter - altså til 40 brygg. Jeg blander det ut med 90 gram druesukker, og dermed blir ei halv teskje en grei dose til et brygg på 25 liter
Det er såpass drøyt ja. Greit å vite
 
... jeg tenker at om man bruker Marris Otter, så må man ta hensyn til det i den andre malt-tilsetninga. Til "husets pale ale" bruker jeg ca. 70-80% "kjedelig" pale, og så bruker jeg andre tilsetninger for fylde og kompleksitet (eks. caramalt, hvete). Om jeg skulle replisert denne oppskriften med MO, ville jeg nok kutta ned på spesialmalten for at smaken ikke skal tippe for langt i feil retning.
Jeg hadde en aha-opplevelse i dag. Tok karboneringstest av en blonde jeg brygget nylig. Den er på 5,8%, og har følgende maltgrist:

62% Maris Otter Pale Malt
31% Pilsner Malt
4% Munich Malt
3% Acidulated Malt

... og denne ble overraskende god. Så jeg tror at jeg korrigerer meg selv. Nå tror jeg Maris Otter fungerer som bare det i øl med lavere alhoholinnhold, mens man bør holde tilbake for kraftigere øl fordi man får dominans av smaker som passer best i lavere konsentrasjon.
 
Sist redigert:
Ok, her kommer et virkelig dumt spørsmål, men jeg er litt nysgjerrig om jeg er alene: Jeg har siste året brygget en del ulike øl med Maris Otter istedenfor "vanlig" Pale Malt (det skal sies at jeg har brygget mye med Pale Malt fra Norsk Malt de senere årene), og har kommet til at jeg egentlig ikke synes Maris Otter smaker særlig godt som generelt Pale Malt. Jeg synes det er litt rart, siden mange virker som de bruker Maris Otter som basemalt til det meste av ales. Så:

Er det flere enn meg som synes Maris Otter er et litt sært malt, sånn smaksmessig?
Jeg synes det er nydelig, og bruker det veldig mye. Det er et pale malt som er litt på vei mot lyst münchener, og jeg kan gjerne slenge på litt av det, også - eller Bisquit/Victory - for å forsterke det preget.

Men det kan ikke brukes til alt.
 
Dette er virkelig et dumt spørsmål. Men bedre å være sikker enn å brenne opp trafoen.

Jeg har en av disse:


24V 45W eller hva det er.

Det er to utganger for hver positiv og negativ DC. Og når man ser på bildet av enheten så er disse linket sammen med en stor feit "U". Så jeg kan jo ikke annet enn å anta at begge utgangene på hver pol er i parallell? Noe annet ville vært åndssvakt? Det er ikke sånn at hvis jeg skal belaste max rated output, så må jeg bruke begge utgangene pr pol?
 
Dette er virkelig et dumt spørsmål. Men bedre å være sikker enn å brenne opp trafoen.

Jeg har en av disse:


24V 45W eller hva det er.

Det er to utganger for hver positiv og negativ DC. Og når man ser på bildet av enheten så er disse linket sammen med en stor feit "U". Så jeg kan jo ikke annet enn å anta at begge utgangene på hver pol er i parallell? Noe annet ville vært åndssvakt? Det er ikke sånn at hvis jeg skal belaste max rated output, så må jeg bruke begge utgangene pr pol?
Ja det er bare doble terminaler for at det skal være enklere å koble til flere ledninger.
 
Bare å finne frem kokain-vekten med en gang
Den kjøpte jeg for noen år siden for å måle opp humle da jeg skulle starte å lage eksperimentoppskrifter på 4-5 liter. Endte med at jeg bruker den til alt mulig som veier mindre enn 500 gram, da jeg setter pris på nøyaktigheten. Greit at den nå kan brukes til den type nøyaktighet den er ment for.


Jeg hadde en aha-opplevelse i dag. Tok karboneringstest av en blonde jeg brygget nylig. Den er på 5,8%, og har følgende maltgrist:

62% Maris Otter Pale Malt
31% Pilsner Malt
4% Munich Malt
3% Acidulated Malt

... og denne ble overraskende god. Så jeg tror at jeg korrigerer meg selv. Nå tror jeg Maris Otter fungerer som bare det i øl med lavere alhoholinnhold, mens man bør holde tilbake for kraftigere øl fordi man får dominasjon av smaker som passer best i lavere konsentrasjon.
Da er det nok bare noe med den malt-tyngden som blir litt vel intens i større øl. Kjekt for meg også å ha i bakhodet til framtidig oppskriftskomponering.
 
Den kjøpte jeg for noen år siden for å måle opp humle da jeg skulle starte å lage eksperimentoppskrifter på 4-5 liter. Endte med at jeg bruker den til alt mulig som veier mindre enn 500 gram, da jeg setter pris på nøyaktigheten. Greit at den nå kan brukes til den type nøyaktighet den er ment for.



Da er det nok bare noe med den malt-tyngden som blir litt vel intens i større øl. Kjekt for meg også å ha i bakhodet til framtidig oppskriftskomponering.
Du har tenkt å begynne med kokain med andre ord?
 
Er det vanlig at gjæringsbøttene viser feil volum? To ganger på rad nå har jeg fått mindre i bøtte en post boil i kjelen, ja jeg har tatt hensyn til trubb
 
Er det vanlig at gjæringsbøttene viser feil volum? To ganger på rad nå har jeg fått mindre i bøtte en post boil i kjelen, ja jeg har tatt hensyn til trubb
Markeringen på de bøttene er vel ikke 100% nøyaktig.
Har du mulighet til å veie bøtten?

Husk at vørteren veier mer enn 1 kg.
Men du vet jo OG så det skulle være kurant å regne ut volumet basert på vekt.
 
Tilbake
Topp