Tråden for dumme spørsmål.

Dumt spørsmål fra gjerrigknark med helt ny magnetrører: Jeg har et par pakker us-05 som har gått ut på dato for et år siden. Hvis jeg setter en starter med en av dem på røreren, og det ser ut til å bli liv, er da alt ok? Kan jeg regne med at det er bra saker som har formert seg i starteren? Eller kan jeg ha fått dårlig gjær? Det er "drikkeøl" som lages, så fallhøyden er ikke så stor.

Jeg har stående en starter nå med slurry av høstet gjær som har stått i kjøleskapet et par måneder. Satte i gang det nye leketøyet mest som eksperiment. Ikke noe liv etter 20 timer, såvidt jeg kan se. Men samme spørsmål, hvis den våkner til live, kan jeg tro at jeg har fått en koloni friske celler?
 
Dumt spørsmål fra gjerrigknark med helt ny magnetrører: Jeg har et par pakker us-05 som har gått ut på dato for et år siden. Hvis jeg setter en starter med en av dem på røreren, og det ser ut til å bli liv, er da alt ok? Kan jeg regne med at det er bra saker som har formert seg i starteren? Eller kan jeg ha fått dårlig gjær? Det er "drikkeøl" som lages, så fallhøyden er ikke så stor.

Jeg har stående en starter nå med slurry av høstet gjær som har stått i kjøleskapet et par måneder. Satte i gang det nye leketøyet mest som eksperiment. Ikke noe liv etter 20 timer, såvidt jeg kan se. Men samme spørsmål, hvis den våkner til live, kan jeg tro at jeg har fått en koloni friske celler?
Jeg har ikke rører, og jeg lurer på hvordan du ser at det er aktivitet når det røres hele tiden. Når det er sagt, så vil jeg si at eneste måte å være sikker på er å måle OG og FG. En starter er jo på en måte en liten batch øl til fermentering. Ofte starter man med OG rundt 1.038, så om selv om det kanskje ikke ser ut til å skje så mye, så kan du vel sjekke SG (her er refraktometer fint, siden man kun trenger noen dråper), og har den gjæret ned, så har jo gjæren jobbet og laget nye gjærceller. Om pakken med tørrgjær har vært lagret tørt og kaldt og pakningen er ubrutt, og den gjærer ut starteren din, så ville jeg regnet alt som OK.
 
Jeg har ikke rører, og jeg lurer på hvordan du ser at det er aktivitet når det røres hele tiden.
Det lurer jeg også på. :)
Jeg har prøvd å stoppe røreren og se etter noe som ligner mer krausen enn skummet som kommer nå.

(her er refraktometer fint, siden man kun trenger noen dråper),
Flere leketøy!
Men godt forslag, hvis SG går ned må det jo finnes gjærceller som har kost seg.
 
Du ser det, Sarge. Når den produserer co2 ser du bobbler som stiger opp langs glasset.
Gode briller og godt lys må jeg bruke. Har den gått en stund så er den ofte blitt lysere også.

Rebra, har noen ganger brukt tørrgjær hvor den har gått ett år over datering.
Har gått greit det. Men bruker alltid nok da.
Friske seller får du når du setter starter.
 
@RealGone @YngveKL og @Forvirret : Takk for hjelp og tips. Jeg lar flaskene stå litt lenger med Zalovannet, og kjører en runde med flaskevask for å fjerne etiketter og se om det holder. Ellers blir det nok å forsøke krystallsoda.
... og etter et døgn med Zalovann gjennomførte jeg vanlig vask og etikettfjerning på 13 flasker. Av disse var det 3 som fortsatt hadde gjenstridig bunnfall i bunnen. Disse fikk 1/2 teskje krystallsoda hver og ble så fyllt nesten fulle med varmtvann fra krana.
Det viste seg å fungere fint. Etter en halvtime var det bare å riste litt på flaskene og se at grumset løste seg opp i krystallsodavannet.

Suksess, altså. Takk, folkens.
 
Ok, her kommer et virkelig dumt spørsmål, men jeg er litt nysgjerrig om jeg er alene: Jeg har siste året brygget en del ulike øl med Maris Otter istedenfor "vanlig" Pale Malt (det skal sies at jeg har brygget mye med Pale Malt fra Norsk Malt de senere årene), og har kommet til at jeg egentlig ikke synes Maris Otter smaker særlig godt som generelt Pale Malt. Jeg synes det er litt rart, siden mange virker som de bruker Maris Otter som basemalt til det meste av ales. Så:

Er det flere enn meg som synes Maris Otter er et litt sært malt, sånn smaksmessig?
 
Ok, her kommer et virkelig dumt spørsmål, men jeg er litt nysgjerrig om jeg er alene: Jeg har siste året brygget en del ulike øl med Maris Otter istedenfor "vanlig" Pale Malt (det skal sies at jeg har brygget mye med Pale Malt fra Norsk Malt de senere årene), og har kommet til at jeg egentlig ikke synes Maris Otter smaker særlig godt som generelt Pale Malt. Jeg synes det er litt rart, siden mange virker som de bruker Maris Otter som basemalt til det meste av ales. Så:

Er det flere enn meg som synes Maris Otter er et litt sært malt, sånn smaksmessig?
Nei, jeg har også brygger litt med MO, og på flere så har jeg fått en "for fyldig" smak (om det gir mening). Det har vært test-batcher, og ikke så store, så draugen har fått rikelig med påfyll :)
 
Ok, her kommer et virkelig dumt spørsmål, men jeg er litt nysgjerrig om jeg er alene: Jeg har siste året brygget en del ulike øl med Maris Otter istedenfor "vanlig" Pale Malt (det skal sies at jeg har brygget mye med Pale Malt fra Norsk Malt de senere årene), og har kommet til at jeg egentlig ikke synes Maris Otter smaker særlig godt som generelt Pale Malt. Jeg synes det er litt rart, siden mange virker som de bruker Maris Otter som basemalt til det meste av ales. Så:

Er det flere enn meg som synes Maris Otter er et litt sært malt, sånn smaksmessig?
Jeg har inntrykk av at du er en erfaren og reflektert brygger, så du har helt sikkert tenkt på dette, men jeg tenker at om man bruker Marris Otter, så må man ta hensyn til det i den andre malt-tilsetninga. Til "husets pale ale" bruker jeg ca. 70-80% "kjedelig" pale, og så bruker jeg andre tilsetninger for fylde og kompleksitet (eks. caramalt, hvete). Om jeg skulle replisert denne oppskriften med MO, ville jeg nok kutta ned på spesialmalten for at smaken ikke skal tippe for langt i feil retning.
 
Jeg deltok på vannjusteringskurset på mandag av nysgjerrighet og hadde ingen planer om å starte med det, men KISS-innslaget på slutten inspirerte meg, så nå har jeg vært og kjøpt meg litt kalsiumsulfat- og klorid. Jeg bruker vanligvis å tilsette WLN1000 som gjærnæring, er dette noe jeg ikke trenger nå som jeg skal tilsette kalsium?
 
Jeg har inntrykk av at du er en erfaren og reflektert brygger, så du har helt sikkert tenkt på dette, men jeg tenker at om man bruker Marris Otter, så må man ta hensyn til det i den andre malt-tilsetninga. Til "husets pale ale" bruker jeg ca. 70-80% "kjedelig" pale, og så bruker jeg andre tilsetninger for fylde og kompleksitet (eks. caramalt, hvete). Om jeg skulle replisert denne oppskriften med MO, ville jeg nok kutta ned på spesialmalten for at smaken ikke skal tippe for langt i feil retning.
Takk. Forsøker jo å reflektere litt, og ikke minst lese seg opp på det man ikke kan. Jeg framstår kanskje som mer erfaren enn jeg er. Erfaring kommer jo med det en har brukt/gjort, og jeg må innrømme at Maris Otter IKKE er noe jeg brukte noe særlig av de første årene av bryggingen min, så akkurat der har jeg kun fått denne "nybegynnererfaringen" det siste året, og er sånn sett ikke spesielt erfaren ang. dette. Takk for råd og tilbakemelding.

Edit: Jeg fant denne også, nå, og tror egentlig det de sier stemmer godt med min erfaring: https://brulosophy.com/2016/06/06/g...ter-vs-domestic-us-2-row-exbeeriment-results/
Spesielt dette:
If I desire a malty essence despite a lower gravity, as with most of my session beers, especially UK inspired styles, I will continue to rely on Maris Otter.
De ølene jeg har brygget det siste året med Maris Otter har alle vært ganske kraftige (over 7%). Det er mulig at denne "nøttete, rike, brødaktige" smaken rett og slett blir for mye for meg når den blir konsentrert i kraftigere øl. Jeg kommer nok ikke til å bruke Maris Otter for slike øl igjen, med mindre jeg brygger oppskrifter laget av andre, selvsagt.
 
Sist redigert:
Jeg deltok på vannjusteringskurset på mandag av nysgjerrighet og hadde ingen planer om å starte med det, men KISS-innslaget på slutten inspirerte meg, så nå har jeg vært og kjøpt meg litt kalsiumsulfat- og klorid. Jeg bruker vanligvis å tilsette WLN1000 som gjærnæring, er dette noe jeg ikke trenger nå som jeg skal tilsette kalsium?
Til tørrgjær skal det være ok å droppe gjærnæring, men så vidt jeg har skjønt inneholder ikke de vanlige gjærnæringene kalsium så til fersk gjær bør du ha begge deler for at gjæren skal ha det best mulig.
 
Jeg deltok på vannjusteringskurset på mandag av nysgjerrighet og hadde ingen planer om å starte med det, men KISS-innslaget på slutten inspirerte meg, så nå har jeg vært og kjøpt meg litt kalsiumsulfat- og klorid. Jeg bruker vanligvis å tilsette WLN1000 som gjærnæring, er dette noe jeg ikke trenger nå som jeg skal tilsette kalsium?
Gjærnæringa tilfører en del mineraler og vitaminer, og aminosyrer (FAN, fritt aminonitrogen), og ørsmå mengder av viktige metaller. I brygg med 100% malt er det som regel unødvendig å bruke det. Derimot bør du bruke det i startere - og da skal du vanligvis ikke bruke det i sjølve brygget. Gjærnæring gir ikke nødvendige mengder kalsium, så den erstatter ikke de kalsiumholdige saltene. (Maltet inneholder en del kalsium, og egentlig er ikke det noe du trenger å bekymre deg om.)

WLN1000 inneholder ikke sink, og det vil du som regel at gjærnæringa skal inneholde, siden det er det ene stoffet som det normalt er for lite av i vørteren. To vanlig tilgjengelig gjærnæringer som inneholder sink, er Servomyces og Wyeast Beer Nutrient Blend. (Servomyces blir særlig anbefalt til lagere. Der bruker jeg det både i startere og i brygget.)
 
Takk. Forsøker jo å reflektere litt, og ikke minst lese seg opp på det man ikke kan. Jeg framstår kanskje som mer erfaren enn jeg er. Erfaring kommer jo med det en har brukt/gjort, og jeg må innrømme at Maris Otter IKKE er noe jeg brukte noe særlig av de første årene av bryggingen min, så akkurat der har jeg kun fått denne "nybegynnererfaringen" det siste året, og er sånn sett ikke spesielt erfaren ang. dette. Takk for råd og tilbakemelding.

Edit: Jeg fant denne også, nå, og tror egentlig det de sier stemmer godt med min erfaring: https://brulosophy.com/2016/06/06/g...ter-vs-domestic-us-2-row-exbeeriment-results/
Spesielt dette:

De ølene jeg har brygget det siste året med Maris Otter har alle vært ganske kraftige (over 7%). Det er mulig at denne "nøttete, rike, brødaktige" smaken rett og slett blir for mye for meg når den blir konsentrert i kraftigere øl. Jeg kommer nok ikke til å bruke Maris Otter for slike øl igjen, med mindre jeg brygger oppskrifter laget av andre, selvsagt.
Det virker som du har den rette holdningen til hjemmebrygg og oppskriftskomponering :)

Hadde vært interessant å se hva du mener om Marris Otter i en lettere øl, eventuelt at du blander det ut med mer pregløs malt. Og smak er jo veldig invidiuelt. Men ser jo ut som dere er hvertfall 2 som ikke er de største MO-fans.

Vil også igjen slå et slag for vørterprøver (det viktigste er ikke å treffe temperaturer og kverningsgrad eksakt her, men at all malt får samme behandling): Med 5-6 forskjellige maltsorter (gjerne noe du ønsker å kombinere eller erstatte hverandre), i hvert sitt glass, bland 20-30 gram relativt finkvernet malt (finere enn du ville brukt i brygging, men ikke helt mel heller) med 2-3 dl vann som holder ca 75 grader. Gjør det med 5-6 maltsorter, og sett glassene i ovnen ved ca 80 grader. La det stå i 20-30 minutter. Sil bort malten og ha i individuelle glass. Lukt, smak, og bli fascinert over forskjellen. Og som en bonus på slutten: Prøv og bland mellom de forskjellige prøvene. Jeg ble spesielt overrasket over at sjokolademalt var så ekstremt fyldig og interessant for seg selv, men det øyeblikket jeg blandet det med pale malt ble det bare en pregløs brent sukkersuppe.
 
Til tørrgjær skal det være ok å droppe gjærnæring, men så vidt jeg har skjønt inneholder ikke de vanlige gjærnæringene kalsium så til fersk gjær bør du ha begge deler for at gjæren skal ha det best mulig.
Gjærnæringa tilfører en del mineraler og vitaminer, og aminosyrer (FAN, fritt aminonitrogen), og ørsmå mengder av viktige metaller. I brygg med 100% malt er det som regel unødvendig å bruke det. Derimot bør du bruke det i startere - og da skal du vanligvis ikke bruke det i sjølve brygget. Gjærnæring gir ikke nødvendige mengder kalsium, så den erstatter ikke de kalsiumholdige saltene. (Maltet inneholder en del kalsium, og egentlig er ikke det noe du trenger å bekymre deg om.)

WLN1000 inneholder ikke sink, og det vil du som regel at gjærnæringa skal inneholde, siden det er det ene stoffet som det normalt er for lite av i vørteren. To vanlig tilgjengelig gjærnæringer som inneholder sink, er Servomyces og Wyeast Beer Nutrient Blend. (Servomyces blir særlig anbefalt til lagere. Der bruker jeg det både i startere og i brygget.)
Takk for svar til begge to. Da tester jeg uten gjærnæring denne gangen, så går jeg til innkjøp av Servomyces for framtiden :)
 
Takk for svar til begge to. Da tester jeg uten gjærnæring denne gangen, så går jeg til innkjøp av Servomyces for framtiden :)
Servomyces er vrient å dosere om du ikke blander det ut. En pose med 10 gram rekker til 1000 liter - altså til 40 brygg. Jeg blander det ut med 90 gram druesukker, og dermed blir ei halv teskje en grei dose til et brygg på 25 liter
 
Ok, her kommer et virkelig dumt spørsmål, men jeg er litt nysgjerrig om jeg er alene: Jeg har siste året brygget en del ulike øl med Maris Otter istedenfor "vanlig" Pale Malt (det skal sies at jeg har brygget mye med Pale Malt fra Norsk Malt de senere årene), og har kommet til at jeg egentlig ikke synes Maris Otter smaker særlig godt som generelt Pale Malt. Jeg synes det er litt rart, siden mange virker som de bruker Maris Otter som basemalt til det meste av ales. Så:

Er det flere enn meg som synes Maris Otter er et litt sært malt, sånn smaksmessig?

Nå har jeg ikke lest alle svarene du har fått i denne tråden, men kjørte to batcher med sammme humle og gjær i fjor
hvor den ene fikk Crisp MO og den andre Best Pale
Etter min mening opplevdes Best Pale litt "enklere" søtere, men MO var litt mer "kompleks" maltrik
MO kom også ut litt mørkere
 
Servomyces er vrient å dosere om du ikke blander det ut. En pose med 10 gram rekker til 1000 liter - altså til 40 brygg. Jeg blander det ut med 90 gram druesukker, og dermed blir ei halv teskje en grei dose til et brygg på 25 liter
Det er såpass drøyt ja. Greit å vite
 
Tilbake
Topp