Når ølet gjærer produserer gjæren CO2. Denne kan du utnytte til karbonering ved å la det bygges opp trykk i gjæringskaret. Trykket bør imidlertid ikke bli for høyt da dette hemmer gjæren eller tanken kan eksplodere hvis trykket blir for høyt. Trykket må således slippes ut, og best kontroll får du med en spundingventil. Men sikkerhetsventil kan selvsagt også brukes. For CC er det viktig at du har nok trykk til å unngå at oksygen suges inn i gjæringskaret når trykket synker som et resultat av kjølingen, eller at det imploderer hvis gjæringskaret er tett under CC.Når man tilsetter CO2 under gjæring/CC, skal en da slippe ut CO med sikkerhetsventilen, eller unødig ?
Når ølet gjærer produserer gjæren CO2. Denne kan du utnytte til karbonering ved å la det bygges opp trykk i gjæringskaret. Trykket bør imidlertid ikke bli for høyt da dette hemmer gjæren eller tanken kan eksplodere hvis trykket blir for høyt. Trykket må således slippes ut, og best kontroll får du med en spundingventil. Men sikkerhetsventil kan selvsagt også brukes. For CC er det viktig at du har nok trykk til å unngå at oksygen suges inn i gjæringskaret når trykket synker som et resultat av kjølingen, eller at det imploderer hvis gjæringskaret er tett under CC.
Ja, så lenge gjæren ikke vil utJeg tenker som fat, ved tilsetting av CO2, så "raper" vi med sikkerhetsventilen for å få ut litt CO. Gjør dere det også på gjæringsfat?
At gjæren produserer CO2 er noe jeg ikke har tenkt på, jeg kjører ofte en slange ut fra ballock og ned i et glass med starsan, for at jeg føler brygget ønsker å slippe ut litt trykk i starten, jeg kan likegodt bruke spundling med en gang istedenfor blow-off slange da?
Ikke hvis du har over 1 vol i ølet ditt. Jeg pleier også å gjære uten trykk, men på slutten av gjæringsprosessen, lar jeg trykket bygge seg litt opp til ca. 0,3 bar slik jeg har beskrevet tidligere i tråden. Dette lille trykket + CO2 som er lagret i ølet er tilstrekkelig til å forhindre implodering og innsug av oksygen.Ok, så ingen grunn til å slippe ut CO ved tilsetting av CO2 for gjæring under trykk.
Har en pils på Fermizillan nå, denne er ikke gjæret under trykk. Ønsker CC, blir det greit å feks tilsette 1bar, koble fra gass og sette den kaldt?
Brygget vil jo konsumere opp den gassen og spundling vil vise 0bar neste dag, jeg risikerer ikke implodering?
Du tenker vel på flushing for å fjerne oksygen? Det er viktig når gjæringen er mer eller mindre ferdig, men i starten av gjæringen ønsker man jo vanligvis litt oksygen som gjæren "spiser". Ville kun flushet etter ev. tørrhumling sent i gjæringsforløp eller dersom det har sluppet inn luft ved CC.Jeg tenker som fat, ved tilsetting av CO2, så "raper" vi med sikkerhetsventilen for å få ut litt CO. Gjør dere det også på gjæringsfat?
At gjæren produserer CO2 er noe jeg ikke har tenkt på, jeg kjører ofte en slange ut fra ballock og ned i et glass med starsan, for at jeg føler brygget ønsker å slippe ut litt trykk i starten, jeg kan likegodt bruke spundling med en gang istedenfor blow-off slange da?
Gjør som du pleier med starteren og sett den i kjøleskapet. Når du skal bruke den tar du den ut dekanterer og pitchet. De lærde sier 1 uke går helt fint, 2 uker går antagelig også bra, men utover dette er det Lotto.Av ulike årsakar så måtte eg no utsette helgas brygg til neste helg – og satte ein gjærstartar i forigårs. Kan den berre stå og surre på magnetrøraren i ei veke til (totalt 9 dagar), eller bør eg overføre den til ein beholder og oppbevare den i kjøleskapet?
Freistar naturlegvis mest å la den stå for enkelhetens skuld.![]()
Da ville jeg heller satt den kjølig når den er ferdig, hvis du kan. Står seg fint til neste helg i kjøla.Av ulike årsakar så måtte eg no utsette helgas brygg til neste helg – og satte ein gjærstartar i forigårs. Kan den berre stå og surre på magnetrøraren i ei veke til (totalt 9 dagar), eller bør eg overføre den til ein beholder og oppbevare den i kjøleskapet?
Freistar naturlegvis mest å la den stå for enkelhetens skuld.![]()
Bilde? Jeg har hatt flere varianter av dette med gjær som flyter etter at gjæringen er over. Har du brukt mye Irish Moss, protafloc, eller lignende?Hei,
Jeg brygget en pilsner for 2 uker siden. Når jeg i dag skulle sette det over på fat, så jeg når jeg åpnet gjæringskaret at overflaten er full av det som ser ut som gjæransamlinger i flak. Skal det være sånn? Eller hva er galt? Har står til gjæring med noe varierende temperatur mellom 10 og 13 grader.
Helt normaltoverflaten er full av det som ser ut som gjæransamlinger i flak
Får ikke til å legge til bilde her. Har brukt all grain settet fra ølbrygging.Bilde? Jeg har hatt flere varianter av dette med gjær som flyter etter at gjæringen er over. Har du brukt mye Irish Moss, protafloc, eller lignende?
Holder på å tappe det på fat nå, og ser ut til å bli med ubåter over i fatet, vil dette bunnfalle?Helt normalt
Ja det legger seg i bunn på fatet. Ligger på toppen for der er CO2 fanget i gjæren som flyter der.Holder på å tappe det på fat nå, og ser ut til å bli med ubåter over i fatet, vil dette bunnfalle?
Er helt ny i det her
Okei, takk for svar.Ja det legger seg i bunn på fatet. Ligger på toppen for der er CO2 fanget i gjæren som flyter der.
Ubåter?! Dem kan man aldri være helt sikre på.Holder på å tappe det på fat nå, og ser ut til å bli med ubåter over i fatet, vil dette bunnfalle?
Er helt ny i det her
Ånei, skal ha det med meg i tankene. får se hvordan det blirUbåter?! Dem kan man aldri være helt sikre på.![]()