Morten Sannerud
Norbrygg-medlem
Trenger ikke fancy kalkulator, V1*C1=V2*C2.
V for volum, C for SG
V for volum, C for SG
Det er vel CO2? Hvor skulle luften komme fra?Byttet ølslanger i keezeren i går til slanger med 3mm ID
![]()
3/16 OD ølslange LDPE 3mm id
PE 3/16 OD ølslange, 3mm ID skumdempende. Alt innen slanger og koblinger til ølbryggingbrewshop.no
Jeg ser at jeg etter tapping får slike lommer i slangene enkelte steder med luft (?). Har aldri opplevd dette før med andre slangetyper.
Er dette vanlig for slike slanger? Hvis ikke, hvordan unngår jeg dette? Slangene mine er nå 2 meter lange.
Jeg har koblet de fra fatene nå, for om de lommene er luft så kan det kanskje bidra til oksidering (selv om det er positivt trykk i fatet?)...
Vis vedlegget 52328
Det er vel CO2? Hvor skulle luften komme fra?
Har noen ganger slike gasslommer i slangene til piknikkranene. Bryr meg ikke noe om det.Nei, godt spørsmål. Det er vel gjerne co2. Men, er det vanlig at det er slik? Har aldri opplevd det før.
Du har en utgjæringsprosent på 94 der, så noe er galt - forutsatt at du har brukt en vanlig lagergjær, da.Jeg skal tappe en pils i dag, og målinger viser en FG på 1003.
Siden OG ble ett par poeng høyere enn beregnet-1049, ender denne på 6 %.
Noen som vet hvordan man beregner vannmangde om man vil fortynne til 5 %? 5 deler øl 1 del vann?
Noe er definitivt rart. 94% utgjæring er forbeholdt gjær med STA-1-genet. 79% er maks av hva jeg har fått ut av 34/70.Har regnet ut at det er 1,5 l alkohol i 25 l øl, så da blir det enten fem liter til 5% eller 2,5 l til 5,5 %.
Enig i at det er høy utgjæring. Jeg har brukt 34/70, og den har vært kosekvent gjennom fire tidliger øl-1005 FG, så ikke bekymret for infeksjon.
Dette ølet ble som sagt et par poeng høyere, og det fikk masse gjær fra tidligere pils+ solid dose O2 og gjæret under trykk på 18 grader.
Smaker godt, som tidligere generasjoner![]()
Jeg har dobbelt sjekket mine notater, og fant ut at jeg faktisk ikke fikk 1049 OG, men 1047. Omregning av 12 Brix-1047, så må ha vært sent da det ble notert til 1049Noe er definitivt rart. 94% utgjæring er forbeholdt gjær med STA-1-genet. 79% er maks av hva jeg har fått ut av 34/70.
edit: Ser at Fermentis oppgir 83%, og litt googling leder meg til folk som rapporterer at de har ligget rundt det når de har gått inn for maks gjærbarhet. Men 10% mer???
Jeg fant forresten 80% på et av mine øl. Jeg er veldig interessert i å høre hva folk ellers får.
Du er stadig på 89%, og sånn sett ikke utafor mistanke. WADA er på saken, for her må det være snakk om doping.Jeg har dobbelt sjekket mine notater, og fant ut at jeg faktisk ikke fikk 1049 OG, men 1047. Omregning av 12 Brix-1047, så må ha vært sent da det ble notert til 1049
Det gir 1005 FG, som er helt på linje med de fire før, og betyr at det ikke er nødvenfig med vanntilsetning.
Takk til @Finn Berger for litt kritisk gjennomgang og berge pilsen fra unødig utvanning![]()
Dette har vært resultatet av fem pils med samme gjær, 1047/1046 OG-1005/1004 FG, og ingen har vist tegn på uhumskheter, første brygget i desember 2020 med denne gjærstammen.Ja, det her høres jo helt klart ut som en infeksjon.
Hvis det blir godt er ingenting bedre, men den gjæra skal ikke kunne gjøre det der.Dette har vært resultatet av fem pils med samme gjær, 1047/1046 OG-1005/1004 FG, og ingen har vist tegn på uhumskheter, første brygget i desember 2020 med denne gjærstammen.
Infeksjonsproblematikk har jeg ikke hatt siden tidlig i bryggekarrieren, så om noe er det måling/omregning som gir utsalg, ulike kalkulatorer gir litt avvik i omregning av refraktormetermålinger.
Blir uansett utmerkede pilsnere![]()
Du har gjort det?Tenker at pilsen sikkert er helt fin, og det er mulig at bryggeren har mesket en del lavere enn antatt. Null problemer med å gjære ut fra 1.047 til 1.005 hvis man mesker på 62C.
Jeg har, både med US-05, Oslo og 34/70Du har gjort det?
Flere ganger i starten av bryggekarrieren med BB30 og maltrør. Stolte på displayet i bryggeren. 65C på sensoren i bunn av kjelen og ved innmesk blir rundt 60-62C i mesken og en drøy utgjæring..Du har gjort det?