Fint. Så lenge siden eg har brukt den, eller kanskje det var CBC.Jeg husker ikke nøyaktig hva jeg ettergjæret den på, men jeg har hatt to gode batcher med den nå
og det var ihvertfall over 20 C
Er F2 kjappere også? Burde den ikkje være det?
Fint. Så lenge siden eg har brukt den, eller kanskje det var CBC.Jeg husker ikke nøyaktig hva jeg ettergjæret den på, men jeg har hatt to gode batcher med den nå
og det var ihvertfall over 20 C
Fint. Så lenge siden eg har brukt den, eller kanskje det var CBC.
Er F2 kjappere også? Burde den ikkje være det?
En med normalkarbonering. Ølvørtergjæren? Spennende.Jeg vet ikke, men jeg var i hvertfall mer fornøyd med smaken
En med normalkarbonering. Ølvørtergjæren? Spennende.
Mulig eg tolket deg merkelig, men "mer fornøyd med smaken (enn med å bruke "vanlig" gjær fra gjæringskaret)."Hva mener du?
Var på en God Jul (007) og tripel (530)?
Mulig eg tolket deg merkelig, men "mer fornøyd med smaken (enn med å bruke "vanlig" gjær fra gjæringskaret)."
Aha! Nå gav det mening. Takknei, jeg mente bedre enn cbc-1
hadde "vanlig" gjær fra gjæringskaret" levert OK karbonering hadde jeg selvfølgelig ikke brukt no ekstra ved flasking ;-)
Klarte endelig i dag å koke og få en gjærstarter på kolben uten overkok eller annet griseri, og er meget godt fornøyd med det, men lurer fortsatt like mye hver gang på den samme tingen og finner ikke noe godt svar;
Hvor kald MÅ den være før pitching av gjæren?
Jeg koker normalt dme med en liter vann i en kjele og resten av vannet i kolben så slår jeg over vørten i kolben etter kok, så nedkjøling fra ca 40° tar jo latterlig lang tid, iallefall om jeg skal helt til romtemp.
Hjelper også bra å snurre litt på kolben iblant så det blir bevegelse i vørteren.Kan du ikke sette den under rennende kald vann?
Jeg pleier å sette kolben i en kjele også lar jeg kald vann fra springen kjøle ned
Ja, det var det jeg mente. Å bare snurre gjør nok ikke all verdens forskjell.Jeg gjør begge deler.
Skjønner ikke dette med latterlig lang tid ... Setter kjelen/kolben i vasken med kaldt vann rundt. Snurrer en gang i mellom. Bytter kanskje vann 1 gang, er nedkjølt til romtemp på 15-20 minutter (litt raskere på vinteren, kaldere vann).Klarte endelig i dag å koke og få en gjærstarter på kolben uten overkok eller annet griseri, og er meget godt fornøyd med det, men lurer fortsatt like mye hver gang på den samme tingen og finner ikke noe godt svar;
Hvor kald MÅ den være før pitching av gjæren?
Jeg koker normalt dme med en liter vann i en kjele og resten av vannet i kolben så slår jeg over vørten i kolben etter kok, så nedkjøling fra ca 40° tar jo latterlig lang tid, iallefall om jeg skal helt til romtemp.
Romtemperatur. Gjæren vil nok gjerne ha det litt varmere, også, men de lærde påstår at det da går ut over kvaliteten. Jeg driver ikke og kontrollerer temperaturen, jeg bare kjenner etter at det kjennes riktig når jeg pitcher, og gjerne litt kaldere enn hva jeg tror romtemperatur kjennes som, også. Rørern min - Bryggselv-typen - produserer litt varme, og det gjør gjæren, også, så den blir gjerne liggende på 22-23 grader, vil jeg anslå. (Jeg setter den på et litt kjølig rom). Alt under 25 er greit, skjønt lagergjær kanskje ikke skal riktig så høyt. Men vanlig romtemperatur er fint for den, også. Det er ikke noe poeng i å prøve å holde temperaturen i starteren på den temperaturen den skal brukes på.For min del går det mye mer enn en time på en 3-4 liter starter, da med kaldt vann kontinuerlig rennende i overløpet på vasken og snurring ofte.
Men er det ingen som har et svar på hvor langt ned jeg må før pitching av gjæren?
For min del går det mye mer enn en time på en 3-4 liter starter, da med kaldt vann kontinuerlig rennende i overløpet på vasken og snurring ofte.
Men er det ingen som har et svar på hvor langt ned jeg må før pitching av gjæren?
Det går jo som regel bra, det der. Men jeg får angst av å høre sånt.Jeg skal sette en gjærstarter nå snart. Da koker jeg bare opp like deler vann og dme også fortynner jeg med kaldt vann rett fra springen direkte i kolben. Da kommer jeg fort ned på 20 grader
Det er like "farlig" med maltstøv i vørteren som hvis det skulle være noe overlevende saison gjær i ei vaska gjæringsbøtte. Jeg har ikke hatt problemer med dette, men vasker alltid samme dag som jeg tapper, og vasker grundig ved å ta ut kraner, pakninger, og tar alle flater med svamp og PBW.Hei,
Tenkte å prøve meg på en saison. Har ikke erfaring med disse gjærstammene, men har hørt at man bør ha dedikerte gjæringskar pga enzymer som er vanskelig å få vekk etterpå. Vil jo ikke at neste øl etter saison skal havne på 1.002. Er det et reellt problem dette her?