Kold Brygg
Moderator
Det gikk fint å tappe kokende vørter i JulaspannetDet er vel bare å prøve.
Kjølte med å ha spannet i en svær balje vann hvor jeg la slangen for sirkulasjon og påfyll vann.
Det gikk fint å tappe kokende vørter i JulaspannetDet er vel bare å prøve.
Har vel vært der sjøl.... i utviklinga av huspilsen. Har justert meg opp til 64 nå og ender som regel opp på 1.008-10 med OG på rundt 1.052.Tenker at pilsen sikkert er helt fin, og det er mulig at bryggeren har mesket en del lavere enn antatt. Null problemer med å gjære ut fra 1.047 til 1.005 hvis man mesker på 62C.
Brygger på en BB30A selv og har lurt på dette selv. Har notert følgende.Flere ganger i starten av bryggekarrieren med BB30 og maltrør. Stolte på displayet i bryggeren. 65C på sensoren i bunn av kjelen og ved innmesk blir rundt 60-62C i mesken og en drøy utgjæring..
Det gjør den nok, siden bunn av maltrør sitter over varmekilden. Men straks man fyller over bunnrista med malt så starter problemene.. Når du så etter innmesk har 65C på sensor i bunn ved varmelementet, så tapes noen grader i slanger, pumpe, stålrøret på utsiden av kjelen, og dysa på innsida av lokket. Jeg fant ut at best practice med denne typen maskin, var å regne ut strike temp, pøse inn malten relativt raskt og røre ut klumper. Liggeunderlag rundt kjelen, og noe isolering over lokket er og viktig. Bruk en hettejakke, arbeidsjakke, noe gammalt plagg man ikke bryr seg om. Med dette tapte jeg under 1C i mesken i kjelen på 60 minutter. Batchene på BB30A blei da langt mer stabilt resultat på. Eneste sirkulering var røring. God innmesk, og så rørte jeg også ti minutter før skylling.Under oppvarmingen til meskingen her viser temperaturen på bryggemaskin og manuelt termometer målt på toppen av vannet samme temperatur.
OK. Jeg ser ingen grunn til å tvile på det du sier; jeg lurer bare på hva forklaringa kan være.Flere ganger i starten av bryggekarrieren med BB30 og maltrør. Stolte på displayet i bryggeren. 65C på sensoren i bunn av kjelen og ved innmesk blir rundt 60-62C i mesken og en drøy utgjæring..
En sånn har jeg også, i tillegg har jeg den nye Inkbird instant read thermapen. Superrask, og kjekk når jeg sjekker om det er jevn temperatur rundt i mesken etter innmesk.Har ca 2 grader forskjell på min BT40 og temp mitt i mesken. Nå finnes det en fancy dings å koble til BT40, men jeg styrer tempen etter denne. https://www.bryggselv.no/termometer/103991/termometer-30-cm-med-kjeleklips--10--100-celsius
Den står fast hele tiden så sjekker bare i ny og ne at tempen er der den skal være.
Viser den riktig temperatur, daHar ca 2 grader forskjell på min BT40 og temp mitt i mesken. Nå finnes det en fancy dings å koble til BT40, men jeg styrer tempen etter denne. https://www.bryggselv.no/termometer/103991/termometer-30-cm-med-kjeleklips--10--100-celsius
Den står fast hele tiden så sjekker bare i ny og ne at tempen er der den skal være.Vis vedlegget 52346
Hadde en slik jeg også, men den ble ødelagt. Bruker digitalt termometer som gir tempen på et par sekunder. Men her kan jeg kun måle det øverste laget.En sånn har jeg også, i tillegg har jeg den nye Inkbird instant read thermapen. Superrask, og kjekk når jeg sjekker om det er jevn temperatur rundt i mesken etter innmesk.
Jepp. Det kommer folk fra Justervesenet og låner denne når de skal kalibrere utstyret sitt.Viser den riktig temperatur, da?
Jeg har en sånn, også, eller noe som ligner, og den er ikke riktig.
jeg har hatt en lignende som blev tett med en gang, måtte spa ut humla..
Poenget med åpen fermentering er oksygenet i hefeweizen fermentering i allefall. Trykket i headspace har lite å si i en hjemmebryggersammenheng med vanlig gjærlås, en gjærlås gir så og si null trykk. Det hydrostatiske trykket vil gi større utslag. Men samtidig, hvis man tenker kommersielt så de som gjærer i åpne kar, gjærer i store ganske grunne kar, så det hydrostatiske trykket er også veldig lavt i de, samtidig som man får større tilgang til oksygen.@Miguel er kanskje den som har prøvd mest?
Tråd 'Åpen fermentering i vanlig plastdunk' https://forum.norbrygg.no/threads/apen-fermentering-i-vanlig-plastdunk.15635/
Poenget med åpen fermentering er oksygenet i hefeweizen fermentering i allefall. Trykket i headspace har lite å si i en hjemmebryggersammenheng med vanlig gjærlås, en gjærlås gir så og si null trykk. Det hydrostatiske trykket vil gi større utslag. Men samtidig, hvis man tenker kommersielt så de som gjærer i åpne kar, gjærer i store ganske grunne kar, så det hydrostatiske trykket er også veldig lavt i de, samtidig som man får større tilgang til oksygen.
Så mer oksygen skal gi noe mer esterproduksjon, men ikke fenolproduksjon, nellik er en fenol.
Da jeg lekte med hefe så var det mer typen gjær som bestemte mengden fenoler, den virket ganske "fastsatt" ut fra gjærtype, mens esterne var kjempelette å manipulere ved enten temperatur, åpent lokk (mindre effekt, var min erfaring) eller mengden glukose i vørteren (størst effekt).
Så få å få frem "mer" fenoler, så kan man enten lage færre estere, pga maskering, eller bruke en gjær som lager mer fenoler. 380 var min go-to, siden den laget en pen mengde med ikke minst veldig gode fenoler, og ikke ble for tart, men det var også veldig lett å manipulere mengden estere. Alt fra bananbombe, til lite banan og mer fenol-orientert. En stor del av ester-mengden ligger også i flaskekarboneringen.
Blir den fortrengt under stormgjæring under åpen fermentering? Da er jo hele dynga blottlagt for luft?Hvis de fleste smakene skapes under stormgjæring?.. Hvordan kan da tilgangen til oksygen ha noe å si, når den oksygen blir fortrengt under stormgjæring?
Blir den fortrengt under stormgjæring under åpen fermentering? Da er jo hele dynga blottlagt for luft?
Sikkert lurt å vaske med klorin, ja. Det der er vel kanskje aspergillus niger, og jeg innbiller meg at den vil ete dekstriner om du får den i ølet: "Aspergillus niger was found capable of rapidly converting about 97% of the sugar from brewery spent grain liquor to fungal mass." https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC187289/Æsj, noen som har erfaring med (svart?)mugg? Etter vi flyttet har øleskapet fått plass i kjelleren, og der er det nok litt høyere fuktighet. Oppdaget her om dagen at det var dannet seg mye mugg i gummipakningene til kjøleskapet. Kunne ikke se noe mugg inne i selve kjøleskapet. Når jeg lager gjærstartere så setter jeg de ned i kjøleskapet en dag, eller to, før bryggedag. Tanken på at starterne har menget seg med mugg var jo ikke noe særligJeg kan ikke si jeg har merket noe på ølene mine, og vil vel tro at en infeksjon fra mugg vil sette tydlige spor? Starterne er godt dekket med alufolie, så det vil vel uansett holde ulumskheter ute?
Jeg har ikke noen erfaring med mugg, men er det high risk å oppbevare startere en plass hvor man kan risikere at det er mugg, eller bør det være grei skuring så (lenge de er godt tildekket? Tanken er å vaske av pakningene til kjøleskapet med klorin, og så følge med å vaske over ved behov dersom (når!) det kommer tilbake igjen.
Hadde et tilløp på kjøleskapet i kjelleren i fjor sommer, men etter å ha vaska det vekk med eddikvann har jeg ikke sett noe mer til fenomenet...Æsj, noen som har erfaring med (svart?)mugg? Etter vi flyttet har øleskapet fått plass i kjelleren, og der er det nok litt høyere fuktighet. Oppdaget her om dagen at det var dannet seg mye mugg i gummipakningene til kjøleskapet. Kunne ikke se noe mugg inne i selve kjøleskapet. Når jeg lager gjærstartere så setter jeg de ned i kjøleskapet en dag, eller to, før bryggedag. Tanken på at starterne har menget seg med mugg var jo ikke noe særligJeg kan ikke si jeg har merket noe på ølene mine, og vil vel tro at en infeksjon fra mugg vil sette tydlige spor? Starterne er godt dekket med alufolie, så det vil vel uansett holde ulumskheter ute?
Jeg har ikke noen erfaring med mugg, men er det high risk å oppbevare startere en plass hvor man kan risikere at det er mugg, eller bør det være grei skuring så lenge de er godt tildekket? Tanken er å vaske av pakningene til kjøleskapet med klorin, og så følge med å vaske over ved behov dersom (når!) det kommer tilbake igjen.
Jeg mener helt uten lokk ja..Ja, jeg vil tørre påstå det
I så fall må du uansett gjære helt uten lokk og det involverer vel en viss infeksjon fare