Tråden for dumme spørsmål.

Enig med @Kloakk . Glem vanlig gjærlås til etter at stormgjæringa er over.

Jeg mener at det beste er å gjære "åpent" - altså ikke utildekket, men med lokket på bøtta liggende løst på, eller tilsvarende på andre systemer - til hovedgjæringa er over, men det er vrient å få til med veldig ekspansiv gjær. Da er blow off det nest beste alternativet - og dessuten nødvendig for å unngå søl.

Poenget med den åpne gjæringa fram til den mest aktive fasen av gjæringa er over, er forøvrig å gi gjæren tilgang på litt oksygen. Det liker den, og det har ingen negative effekter. Belgiske gjærtyper er litt spesielle, og i alle fall i en saison er dette lurt.
Har aldri brukt Blowoff. Gjærer alltid åpent. Aldri fått noe søl grunnet ivrig gjær.
 
Har aldri brukt Blowoff. Gjærer alltid åpent. Aldri fått noe søl grunnet ivrig gjær.
Vel, ikke ennå ... :rolleyes:.

Det avhenger av hvor stort frirom du har og hvilken gjær du bruker. Men med noen gjærtyper må du ha et latterlig stort frirom om du skal unngå at det skummer over. Weissbiergjær er et eksempel. Westmalle-gjæren er et annet.

Jeg fyller gjerne flat-bottomene mine ganske høyt, 25-27 liter. Da er frirommet lite, så klart. Nå står det 27 liter pils i en dunk nede i kjelleren, og der er skummet like oppunder lokket.
 
Amatørfeil idag, brygget en Imp.stout, skal gjæres på 19c. Sleit litt med effektiv kjøling grunnet liten batch i stor maskin og ble også stresset av kjerringer og unger (må ha noe å skylde på)

Pitcha gjær på 26-28c.. Satt dunken ute og nå 2timer etter brygging nærmer jeg meg korrekt gjæringstemp.
Kan det bli merkbart usmaker av dette? US-05
Det jeg ser for meg redder meg er at jeg har en liten overpitch, rehydrerte, solid ABV og jeg rekker og få ned tempen innenfor lagtid.

Synspunkter?
 
Amatørfeil idag, brygget en Imp.stout, skal gjæres på 19c. Sleit litt med effektiv kjøling grunnet liten batch i stor maskin og ble også stresset av kjerringer og unger (må ha noe å skylde på)

Pitcha gjær på 26-28c.. Satt dunken ute og nå 2timer etter brygging nærmer jeg meg korrekt gjæringstemp.
Kan det bli merkbart usmaker av dette? US-05
Det jeg ser for meg redder meg er at jeg har en liten overpitch, rehydrerte, solid ABV og jeg rekker og få ned tempen innenfor lagtid.

Synspunkter?
Det tror jeg nok går helt fint. Det er ikke så mye tid. Neste gang ville jeg nok kjølt før pitch, men rdwhahb.
 
Hvor lenge kan jeg lagre kvernet malt?
Hvor lenge har du behov for å lagre det?

Skal du lagre det lenge, er det sikkert en fordel om du kan vakumere det - men generelt trur jeg det ikke gjør så mye skade om det blir liggende noen måneder.

En test: https://forum.norbrygg.no/threads/basemalt-til-a-ha-i-hylla.43504/page-2#post-556126

- og litt diskusjon rundt det her: https://forum.norbrygg.no/threads/basemalt-til-a-ha-i-hylla.43504/page-2#post-556126
 
Hvor lenge har du behov for å lagre det?

Skal du lagre det lenge, er det sikkert en fordel om du kan vakumere det - men generelt trur jeg det ikke gjør så mye skade om det blir liggende noen måneder.

En test: https://forum.norbrygg.no/threads/basemalt-til-a-ha-i-hylla.43504/page-2#post-556126

- og litt diskusjon rundt det her: https://forum.norbrygg.no/threads/basemalt-til-a-ha-i-hylla.43504/page-2#post-556126
Var på Strømmen i dag og kjøpte Barke til en Helles som kanskje brygges allerede søndag. På litt impuls kjøpte jeg samtidig en pose kverna Eraclea. Skal jeg følge bryggeplanen blir det liggende i ca. 2 mnd, men kan jo også brukes om drøye 3 uker. Har ikke store nok poser til å vakuumpakke.

kjøpte samtidig 100g Floormalted, Eraklea og Barke som jeg skal lage te på for å sammenligne mot Bestmaltz. Alt skjedde litt på impuls så kom på i ettertid at jeg også burde kjøpt Weyer pils og pils ekstra lys …
 
Var på Strømmen i dag og kjøpte Barke til en Helles som kanskje brygges allerede søndag. På litt impuls kjøpte jeg samtidig en pose kverna Eraclea. Skal jeg følge bryggeplanen blir det liggende i ca. 2 mnd, men kan jo også brukes om drøye 3 uker. Har ikke store nok poser til å vakuumpakke.

kjøpte samtidig 100g Floormalted, Eraklea og Barke som jeg skal lage te på for å sammenligne mot Bestmaltz. Alt skjedde litt på impuls så kom på i ettertid at jeg også burde kjøpt Weyer pils og pils ekstra lys …
Det der går bra. Men du må niok ta en tur til, ja ... :D.
 
Jeg slapp ut av koronaisolasjon på tirsdag, og det første jeg gjorde var å dra til Strømmen Hjemmebrygg. :)

Mats fortalte at de var litt usikre på om de skulle ta sjansen på å ta inn Eraclea, men de prøvde en pall og det har solgt bra.

Jeg setter pris på at vi har mindre aktører på markedet som kan gjøre sånt - så innebærer det også at vi entusiaster følger opp!

Kanskje vi skulle hinte om Barke Munich eller Vienna også? ;)
 
Jeg slapp ut av koronaisolasjon på tirsdag, og det første jeg gjorde var å dra til Strømmen Hjemmebrygg. :)

Mats fortalte at de var litt usikre på om de skulle ta sjansen på å ta inn Eraclea, men de prøvde en pall og det har solgt bra.

Jeg setter pris på at vi har mindre aktører på markedet som kan gjøre sånt - så innebærer det også at vi entusiaster følger opp!

Kanskje vi skulle hinte om Barke Munich eller Vienna også? ;)
Barke Munich fikk kjempeomtale i en av de siste experimental-podcastene, så gjerne den:).
 
Fukta maltet før kverning for første gang i dag, og det var en game-changer mtp støv iallefall.
Men er det normalt at det lukter fjøs av fuktet malt?
 
Barke Munich vil jeg også ha!
Fyller gjerne en ordre fra dem opp til 1500 for fri frakt hvis jeg kan kjøpe Barke Münchener fra dem, har gjort det med Eraclea (ikke brygget enda)
 
Fukta maltet før kverning for første gang i dag, og det var en game-changer mtp støv iallefall.
Men er det normalt at det lukter fjøs av fuktet malt?
Har ikke lagt merke til noe luktforandring, men det blir tyngre for maskin. Jeg knakk viskermotoren min nå sist, hvis en kverner på samme hastighet og størrelse mellom valsene har det da noe fordel å fukte malten? Bortsett fra litt mindre støv.
 
Skal til å prøve meg på en Vienna Lager basert på Simpsons Munich Malt som base malt. Men nå ser jeg (eller rettere sagt, Brewer's Friend ser at ...) dette maltet kun har en Diastatic power (DP) på 25 (Lintner). Sjekket produsentens data ark, og der var den enda lavere, på 20. Spesialmaltet bidrar ikke med noe, så mitt spørsmål er om dette blir et problem? DP skal vel være 30 eller høyere.
 
Tilbake
Topp