Tråden for dumme spørsmål.

Mye styr med å måle korekt temperatur syntes jeg. Det jeg har gjort noen ganger er å brygge en litt konsentrert vørter og hive i en liter eller to kaldt springvann ved flame out sammen med humla
Da kan du lett regne på hva temperaturen blir
 
Mye styr med å måle korekt temperatur syntes jeg. Det jeg har gjort noen ganger er å brygge en litt konsentrert vørter og hive i en liter eller to kaldt springvann ved flame out sammen med humla
Da kan du lett regne på hva temperaturen blir
Det virker jo som en enkel og grei løsning. Jeg brygger i en speidel som holder orden på temperaturene for meg …
 
Mye styr med å måle korekt temperatur syntes jeg. Det jeg har gjort noen ganger er å brygge en litt konsentrert vørter og hive i en liter eller to kaldt springvann ved flame out sammen med humla
Da kan du lett regne på hva temperaturen blir
Jeg har termometer med lang føler som jeg bare henger på kanten av kjelen når jeg starter nedkjølinga. Det er i alle fall ikke mye styr:). Og det er kjekt å kunne følge med. Temperaturen synker ganske raskt, så jeg gir gjerne litt varme under wp-rasten.

Jeg er nærmest prinsipielt unøyaktig når det gjelder det meste, men akkurat når det gjelder hviletemperaturen i wp trur jeg det har noe for seg å holde sånn noenlunde orden. Du får bedre ekstraksjon av aromastoffene med høyere temperatur, men samtidig øker jo fordampinga av de mest lettløselige stoffene - og også isomeriseringa av alfasyre. Så det gjelder å treffe et punkt der disse ulike hensynene balanserer best mulig. Jeg har tru på at ca. 80 grader er et greit sted å legge seg. Scott Janish bruker 82 grader i bryggeriet sitt, og han har jo litt bakgrunn å bygge på.

Det er klart en kan bruke andre temperaturer, men jeg er litt skeptisk til å gå under 70 grader, fordi du da er nede i den sonen hvor bakterier kan trives.
 
Det er kanskje ikke såå mye styr, men spørsmålet er hvor nøyaktig det blir uansett
Det er faktisk null styr:). Jeg har en sånn lang snurregreie som du lukker poser etc. med (hva heter de der???:)) som jeg har laga ei løkke på i den ene enden som jeg trer termometersonden gjennom. Dermed henger henger det ned over kanten på kjelen, og så snurrer jeg den andre enden et par ganger rundt håndtaket. Det tar anslagsvis 15 sekunder.

Det termometeret er rimelig nøyaktig, og siden jeg sirkulerer regelmessig under wp trur jeg at jeg holder tilstrekkelig kontroll på temperaturen. Så lenge jeg holder det som er i kjelen innafor et intervall på 2-3 grader, er jeg helt lykkelig.
 
Sist redigert:
Når man måler temperaturen i en prosess, er det i hvert fall tre forskjellige temperaturer av interesse: høyeste, laveste og gjennomsnittlig - og om man putter et termometer nedi, kan man ikke vite at man måler en av de tre... Men, dersom man gjør ting på rimelig samme måte hver gang blir egentlig konklusjonen at "Når termometeret mitt viser X grader blir prosessen slik jeg vil ha den"
 
Når man måler temperaturen i en prosess, er det i hvert fall tre forskjellige temperaturer av interesse: høyeste, laveste og gjennomsnittlig - og om man putter et termometer nedi, kan man ikke vite at man måler en av de tre... Men, dersom man gjør ting på rimelig samme måte hver gang blir egentlig konklusjonen at "Når termometeret mitt viser X grader blir prosessen slik jeg vil ha den"
Men siden jeg sirkulerer, regner jeg med at forskjellen ikke blir så stor mellom høyeste og laveste - og at jeg derfor kan bruke den verdien jeg leser av til å fortelle meg om jeg er i sonen eller ikke. Og for sikkerhets skyld legger jeg meg ikke på den øvre grensa for sonen. Det ville antakelig gi meg en del ekstra bitterhet som jeg vil unngå dersom det var to-tre grader varmere i bånn, f.eks.. Men når det gjelder fordamping av aromastoffer, er det vel temperaturen i det øvre skiktet som er interessant, og det er jo der jeg måler.
 
Har en pils til gjæring nå, Brewly 34/70 på 11°C i en uke idag. Den har tygd seg pent og pyntelig fra 1.054 til 1.017. Når er det fornuftig å øke tempen?
 
Har en Sparkling Ale til gjæring. Her traff jeg ikke helt på OG, men det er sukkermengden, som lager krøll, før kok og like før jeg tilsatte sukker var SG som forventet. Vurderer derfor å tilsette litt sukker etter stormgjæring er over, det er vel i morgen om jeg tolker denne riktig.

Screenshot_20220425-221549.jpg
 
Lagde en starter på en eldre wlp 001 her om dagen, stått par dager i kjøla nå og bunnfalt, men er et par ting jeg reagerer på.
Ene er at jeg syns vørteren har en syrlig lukt som jeg ikke er vandt med fra andre startere, samt at vørteren ikke er klar, men mer juice aktig på farge. Kun brukt DME og vann as usual.. Infisert? Eller normalt?
 
Lagde en starter på en eldre wlp 001 her om dagen, stått par dager i kjøla nå og bunnfalt, men er et par ting jeg reagerer på.
Ene er at jeg syns vørteren har en syrlig lukt som jeg ikke er vandt med fra andre startere, samt at vørteren ikke er klar, men mer juice aktig på farge. Kun brukt DME og vann as usual.. Infisert? Eller normalt?
Synes det høres litt suspekt ut. Kombinasjonen av lukt og farge, og det at det avviker fra hvordan det har pleid å arte seg, tyder på at det kan ha kommet noe oppi der som ikke burde ha vært der.
 
Smakte på den nå, smakte litt syrlig, ikke vondt, faktisk nesten på grensa til godt.
ok, da er det kanskje ikke så ille. Jeg har ofte tenkt at starterølet er på grensa til å være godt på en litt rar måte.

Det blir gjerne syrlig om starteren får stå og snurre for lenge. Da, når det er slutt på alt annet, og det er oksygen tilgjengelig, går gjæren løs på alkoholen, og eddiksyre er et produkt av den prosessen.

Du får ikke optimalt frisk gjær på den måten. Det kan nok være lurt å gi den litt vørter på morgenen bryggedagen om du lurer på om den fikk stå for lenge.
 
Er det noen som har prøvd vaniljebourbon essens i øl?
Jeg gjorde en liten test med en pils der en flaske på 2.3 liter fikk 30 dråper og den andre 20.
Begge var godt drikkene. Men blir for mye vanilje/bål med 30 dråper. 20 var greit, men kjenner smaken godt enda. 40 dråper på en 12 liters batch kanskje....
Kanskje brukandes til en stout?
 
Finner ikke noen tråd om "Hvilket øl endte jeg opp med",så jeg prøver her :
Planen var at det skulle bli en pils,men under meskingen så oppdaget jeg til min forferdelse at jeg ikke hadde noen bitterhumle igjen.
I ren desperasjon så brukte jeg Hallertauer i 60 minutters kok og Tettnang i hopstand(Oppskriften forøvrig var 95% Best Pilsenmalt og 5% Best Biscuit,gjær Fermentis W-34/70).
Sitter nå og smaker på noe som lukter som det skal,er fruktig og med veldig lite bitterhet annet et snev bak på tunga etter noen slurker.Den er en god tørsteslukker,men pils er det ikke etter min mening.
Hvilet øl er i så fall dette ?
 
Tilbake
Topp