Tråden for dumme spørsmål.

Jeg kan ikke svare direkte på hva som er best, men det jeg gjorde i dag var å pitche US-05 på 20 C og siden jeg ikke lener meg på aktiv kjøling denne gang satte jeg gjæringskaret ut tildekket med en regnfrakk (er meldt 12 -14 C i natt)
Så kanskje det beste er å kjøle langsomt ned over natta. Håper det ;)

W-34/70 er vel også ganske robust og jeg har ikke hatt problemer med å pitche på 17 ish og kjøle ned til 13 over natta

Jeg målte temperaturen på vannet i springen, og det holder drøye 12 grader, så da er jeg kanskje nærmere gjæringstemp etter kjøling enn jeg først antok. Som du skiver er vel 34/70 (og US-05) og ganske robust, så det går vel gjerne bra med både ditt og mitt øl :)
 
Jeg brygger på maskin og opplever kraftig temp.dropp ved innmesk, ikke uvanlig at jeg rører inn på 10C lavere enn oppskrift. Temp ligger da på 50 tallet et sted. Kan ta opp mot 10min før jeg treffer mesketemperaturen min. Innmesktemp er tatt høyde for i BF og står 5C høyere.
Eksempel:
Innmesktemp satt på 69C,
Ønsket mesketemp 64C.
Temperatur etter innmesk 54C.

Hvilke innvirkning har dette på resulatet? Lett irriterende.
 
Skal brygge pils i morgen og klarer ikke kjøle ned temperaturen på vørteren helt ned til 11 grader. Tipper jeg pitcher rundt 16-17 grader. Jeg har glykolkjøling og kan dermed kjøle relativt raskt ned til 11 grader etter pitch. Er det et problem å kjøle raskt ned etter pitch, eller bør jeg gjøre det sakte? Eventuelt over hvor lang tid?

Kan nevne at jeg skal bruke tørrgjær (W-34/70).

Før noen foreslår at jeg kan kjøle ned med glykol før jeg pitcher så kan jeg nevne at jeg da må ut med kjølespiralen igjen for å pitche gjær, og det er litt styrete - så vil gjerne unngå det :)
I henhold til Fermentis går det bra å pitche litt over gjæringstemp.

 
Jeg brygger på maskin og opplever kraftig temp.dropp ved innmesk, ikke uvanlig at jeg rører inn på 10C lavere enn oppskrift. Temp ligger da på 50 tallet et sted. Kan ta opp mot 10min før jeg treffer mesketemperaturen min. Innmesktemp er tatt høyde for i BF og står 5C høyere.
Eksempel:
Innmesktemp satt på 69C,
Ønsket mesketemp 64C.
Temperatur etter innmesk 54C.

Hvilke innvirkning har dette på resulatet? Lett irriterende.
Hvorfor varmer du ikke opp vannet sånn at du treffer på innmesk-temp? Blir vel bare en pitteliten proteinrast ut av det som vel ikke er stort å frykte.
 
Jeg brygger på maskin og opplever kraftig temp.dropp ved innmesk, ikke uvanlig at jeg rører inn på 10C lavere enn oppskrift. Temp ligger da på 50 tallet et sted. Kan ta opp mot 10min før jeg treffer mesketemperaturen min. Innmesktemp er tatt høyde for i BF og står 5C høyere.
Eksempel:
Innmesktemp satt på 69C,
Ønsket mesketemp 64C.
Temperatur etter innmesk 54C.

Hvilke innvirkning har dette på resulatet? Lett irriterende.
Jeg opplever det stikk motsatte. Tempen i mesken faller kun 1-2 grader hos meg, med f.eks 26L meskevann på 70 grader, og 5,7kg malt på 11 grader endte opp på 68 grader. Selv etter 10min mesk så har ikke temperaturen gått ned til mesketemp på 66 grader. Er det en årsak til det?
 
Jeg brygger på maskin og opplever kraftig temp.dropp ved innmesk, ikke uvanlig at jeg rører inn på 10C lavere enn oppskrift. Temp ligger da på 50 tallet et sted. Kan ta opp mot 10min før jeg treffer mesketemperaturen min. Innmesktemp er tatt høyde for i BF og står 5C høyere.
Eksempel:
Innmesktemp satt på 69C,
Ønsket mesketemp 64C.
Temperatur etter innmesk 54C.

Hvilke innvirkning har dette på resulatet? Lett irriterende.
Jeg brygger på netthandel sin 40liter, og merker heller ikke noe temp.dropp. (med 27 liter meskevann og typisk 5,5 til 6 kg. malt.
 
Hvorfor varmer du ikke opp vannet sånn at du treffer på innmesk-temp? Blir vel bare en pitteliten proteinrast ut av det som vel ikke er stort å frykte.
Ja, har bare hatt en tanke om at nesten 80C innmesktemp. ikke er bra, da er kanskje proteinrasten heller å foretrekke..?

Dere som snakker om tempdropp, måler dere med hurtig termometer i mesken eller leses displayet av..?
Displayet, synes det stemmer bra med hurtig termometeret. Ikke så ofte jeg bruker hurtig termometer lenger, hva med deg?
 
Dere som snakker om tempdropp, måler dere med hurtig termometer i mesken eller leses displayet av..?
Begge deler. Det var en liten temp differanse, men ikke stor nok til at jeg noterte meg det. Så tempen jeg refererer til er fra displayet. Uansett så er det langt ifra det Brewfather angir som innmesk temp. I appen så skal vel innmesk temp på 72 grader, med malt på 20 grader, som skal ende opp på 66 grader. Jeg hadde innmesk temp på 70 grader, malt på 11 grader, og endte opp på 68 grader.
 
Ikke så ofte jeg bruker hurtig termometer lenger, hva med deg?
Har snart 150 batcher på Brewtoolsen, erfaring gjør at jeg treffer godt på innmesk hver gang. Hos meg dropper det fra 60 liter 71C til 65C med 14-15 kilo malt. Panelet viser så temperaturen i meskevannet inntil det er sirkulert over malten lenge nok - men jeg sirkulerer gjennom kjøleren uten kjølevann så blir det omtrent det jeg ønsker som er 2 grader over mesketemperatur i vannet som sirkuleres på utsida av maltrøret.

Jeg gikk på noen blemmer tidlig i karrieren før jeg kjøpte to termometere, et langt og et hurtig kort.
 
Har litt bokser av 0,5 størrelse som jeg skal sette i en kjellerbod for lagring samt at jeg også ønsker å plassere noe der så leiligheten ikke ser ut som en lagerhall. Er det noen som har forslag til hvor man kan få tak i kasser/esker med lokk som passer bra til størrelse på bokser. Boksene er ca 17 cm høye, så er det esker med løst lokk på toppen gjør det ikke noe om høyden er en cm eller to lavere.

Er en låsbar gjennomsiktig bod i fellesområde så ønsker ikke bare sette de på hyllene løse eller i blanke plastkasser. Ser for meg esker som tar ca 20-24 bokser i et lag, men det er viktigere med minimum av headspace slik at man kan stable oppå hverandre uten at eskene kneler og at det ikke tar så stor plass.
 
Hadde i utgangspunktet sett for meg esker som er lave slik at det går kun et lag med bokser, men de flaskeinnsatsene som passer til eskene der gjør jo det høyaktuelt. Takker for tipset.
 
Har noen en link til den tabellen som viser forventet SG i forhold til kg malt pr liter vann ?
Har byttet mobil og nå har jeg mistet linken.
 
Har en kollega som brygger 100liter hveteøl med WLP400, han setter 0.5 liter starter med 2 rør gjær på magnetrører et par dager.
Dekanterer ikke, alt går i på bryggedagen.
Han sier han måler ABV på 4.5%, gjæringa starter kjapt og plopper avgårde. Jeg syntes det virker som altfor lite gjær? Kjapt på pitch-kalkulator her får jeg 4.7l starter med 2 pakker ferskgjær. Han er ikke helt fornøyd med smaken, kan det være den lave gjærmengden?
 
Jeg syntes det virker som altfor lite gjær? Kjapt på pitch-kalkulator her får jeg 4.7l starter med 2 pakker ferskgjær. Han er ikke helt fornøyd med smaken, kan det være den lave gjærmengden?
Tja. Kanskje? Det er en solid underpitch da. Pleier selv å ha 0.35 pitch rate på hvete/wit/saison som har fungert godt. Men selv da med to pakker så er det knappe 2 liter starter som er utregnet i Brewfather. Presser han gjæra med litt lav temperatur og da, så kan det nok tenkes at usmaker kommer lurende..
 
Tja. Kanskje? Det er en solid underpitch da. Pleier selv å ha 0.35 pitch rate på hvete/wit/saison som har fungert godt. Men selv da med to pakker så er det knappe 2 liter starter som er utregnet i Brewfather. Presser han gjæra med litt lav temperatur og da, så kan det nok tenkes at usmaker kommer lurende..
Han har aldri regnet på gjærmengde, godt resultat første gang, dårligere andre og tredje.. Hvete/wit/saison kan en jo lykkes med lavere pitch rate som du skriver. Typet inn 0.35 i BF nå, med 2 pakker gjær får jeg 3.4L. starter. 666mrd. celler.
 
Tilbake
Topp